Cytrusy i kawa? Fusy z kawy obniżają poziom pH ziemi co jest korzystne dla cytrusów, które z reguły przez twardą wodę maja problemy ze zbyt wysokim pH gleby... Należy jednak pamiętać żeby nie przesadzić z tymi fusami i chociaż wymieszać je z górną warstwą ziemi. Normalnym też jest, że fusy na wierzchu ziemi w doniczce po prostu pleśnieją i pojawia się szary nieestetyczny meszek jeśli wilgotność powietrza jest wysoka.. Dlatego jest wielu przeciwników stosowania fusów z kawy w uprawie cytrusów. Ja osobiście jednym czasem stosowałem.adam1008 pisze:fusy z kawy jako nawoz, naprawde polecam! swietnie cytrusy po tym rosną
Cytryna z pestki
- piter601
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2014, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie
Poznam Regulamin Forum
Re: Cytryna z pestki.
Jak tam Wasze cytrynki?
Ja też nie wiedziałam do momentu gdy moja (wtedy 10 letnia) córcia powrzucała nasiona cytryn,mandarynek do doniczkowych kwiatów.Okazało się że bardzo szybko wzeszły dorodne cytrusy.I tak od lat.
Masz jakieś zdjęcia?
- niewielkazelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 mar 2014, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cytryny super, uzależniłam się od wąchania liści Wsadziłam też mandarynkę, wysuszając wcześniej pestki. Po dwóch miesiącach stwierdziłam, że dam sobie spokój i chyba je wyrzucę, bo nic się z nimi nie dzieje. W końcu gdy podeszłam 3 dni temu, żeby je wyrzucić, zobaczyłam, że moja mandarynka zaczęła kiełkowaćshhake pisze:Jak tam Wasze cytrynki?
To gratuluje nowych roślinek! Moje mandarynki niestety rosną o wiele wolniej niż cytryny, a i liście pachną zdecydowanie słabiej. Mimo to cieszą oko
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 mar 2014, o 10:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje cytrynki mają się dobrze i rosną zdrowo, chociaż różnice w szybkości wzrostu z tygodnia na tydzień coraz bardziej się uwidaczniają.
Pozdrawiam, Daniel
Czy naprawdę nie ma nadziei, że cytryna z pestki zacznie kwitnąć jeszcze jako mały krzaczek?
Od czego to zależy? Może jakoś da się to zmienić (zapylić?)
Od czego to zależy? Może jakoś da się to zmienić (zapylić?)
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Krzychu, cytryna zakwitnie wcześniej gdy nasionko z której wyrosła będzie wielozarodkowe Z tego co czytałem, to Ty akurat takie masz
W uprawie cytryn jestem zielony jak niodojrzała papryka
Bobej czyli masz na myśli tą gałązkę, które wyrastają z 1 nasionka?
Jeśli to ma wpłynąćna kwitnienie to już się cieszę
Będę musiał się bardziej skupić na dbaniu o tą roślinkę
Tak wygląda ta podwójna cytryna z pestki:
A tak wygląda reszta moich cytrynek z pestki(są pojedyńcze):
Czy to znaczy, że ta pierwsza jest wielozarodkowa?
Mam jeszcze coś takiego z pestki i wygląda na to, że też jest wielozarodkowe.
Przypuszczam, że jest to albo cytryna, pomarańcza, mandarynka, liczi lub grejfrut.
Nic więcej nie siałem z pestki, a teraz po takim czasie nie pamiętam co to może być.
Wygląda podobnie do cytryny do mandarynki również. Liczi raczej wykluczam bo ma zupełnie inne listki.
A wygląda tak:
Pytanie: Napiszcie mi jakie warunki lubią tego typu roślinki.
Jak je pielęgnować. Na jak bardzo oświetlonym stanowisku powinny stać, czy na pełnym słońcu.
Jak je podlewać - rano czy wieczorem.
Czy nawóz florovitu do roślin zielonych z NPK 7-5-6 będzie odpowiedni dla cytrynki?
No i ogólne porady i wskazówki od was mile widziane.
Mam styczność tylko z papryczkami chili i pomidorami.
O cytrusach nie mam zielonego pojęcia.
Licze na waszą pomoc
Proszę używać opcji edytuj, jeśli mamy coś dodać do uprzednio napisanej wypowiedzi - połączyłem w jeden trzy posty. norbert76
Bobej czyli masz na myśli tą gałązkę, które wyrastają z 1 nasionka?
Jeśli to ma wpłynąćna kwitnienie to już się cieszę
Będę musiał się bardziej skupić na dbaniu o tą roślinkę
Tak wygląda ta podwójna cytryna z pestki:
A tak wygląda reszta moich cytrynek z pestki(są pojedyńcze):
Czy to znaczy, że ta pierwsza jest wielozarodkowa?
Mam jeszcze coś takiego z pestki i wygląda na to, że też jest wielozarodkowe.
Przypuszczam, że jest to albo cytryna, pomarańcza, mandarynka, liczi lub grejfrut.
Nic więcej nie siałem z pestki, a teraz po takim czasie nie pamiętam co to może być.
Wygląda podobnie do cytryny do mandarynki również. Liczi raczej wykluczam bo ma zupełnie inne listki.
A wygląda tak:
Pytanie: Napiszcie mi jakie warunki lubią tego typu roślinki.
Jak je pielęgnować. Na jak bardzo oświetlonym stanowisku powinny stać, czy na pełnym słońcu.
Jak je podlewać - rano czy wieczorem.
Czy nawóz florovitu do roślin zielonych z NPK 7-5-6 będzie odpowiedni dla cytrynki?
No i ogólne porady i wskazówki od was mile widziane.
Mam styczność tylko z papryczkami chili i pomidorami.
O cytrusach nie mam zielonego pojęcia.
Licze na waszą pomoc
Proszę używać opcji edytuj, jeśli mamy coś dodać do uprzednio napisanej wypowiedzi - połączyłem w jeden trzy posty. norbert76
Pozdrawiam, Krzysiek
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak, jeśli wyrosło więcej niż jedna roślina z pestki, to była to pestka wielozarodkowa. Z takiej pestki wzrastają dwie, trzy lub więcej roślin, z których jedna z reguły ta mniejsza, będzie kwitnąć wcześniej. Co do uprawy to dużo już jest napisane w wątkach o Cytrusach tu na forum
Ok dzięki poczytam i zobaczę co wyczytam
Wiesz może co to za roślinka na tym drugim zdjęciu w zielonej doniczce?
Wiesz może co to za roślinka na tym drugim zdjęciu w zielonej doniczce?
Pozdrawiam, Krzysiek