W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2
Tomku witam Ciesze się, że jeszcze jeden GOSPODARZ odnalazł nas, w tym gąszczu wątków
Powiadasz, jedną kozę? Z tego co wiem, to lepiej jak koza ma, przynajmniej, jedną towarzyszkę/towarzysza. Koza, to zwierze stadne, musi być samica/samiec alfa, której reszta będą się słuchać. Moi przyjaciele mieli jedną kózkę ... wchodziła do domu... kładła się na kanapie obok pana i szturchała go rogami żeby z nią się bodział ... bo traktowała go jak członka swojego stada , wszędzie za nim chodziła a jak wyjeżdżał do miasta to żona musiała ją zamykać w stajni, bo przeskakiwała przez płot ...pewnie chcąc go szukać ... no chyba, że tobie to nie przszkadza
Powiadasz, jedną kozę? Z tego co wiem, to lepiej jak koza ma, przynajmniej, jedną towarzyszkę/towarzysza. Koza, to zwierze stadne, musi być samica/samiec alfa, której reszta będą się słuchać. Moi przyjaciele mieli jedną kózkę ... wchodziła do domu... kładła się na kanapie obok pana i szturchała go rogami żeby z nią się bodział ... bo traktowała go jak członka swojego stada , wszędzie za nim chodziła a jak wyjeżdżał do miasta to żona musiała ją zamykać w stajni, bo przeskakiwała przez płot ...pewnie chcąc go szukać ... no chyba, że tobie to nie przszkadza
wcześniej mieliśmy 2 kozy ale z racji wieku odeszły już Ta co jest teraz z nami jest bardzo fajna nazywa sie kropka jest w ciąży i za miesiąc pewnie będzie rodzic
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- romaszka
Super!! Trzymamy kciuki za Kropkę Koniecznie pokaż zdjęcia maluszków ... podobizną Kropki też nie pogardzimy
a takie kury to ciężko trzymać.? jaki musi mieć minimalne rozmiary budka gdzie one śpią.?
pozdrawiam Tomasz
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ałła a jak króliczki widziałaś je?
- romaszka
Tomek to zależy ile planujesz mieć kurek
Marysiu widziałam i nie widziałam , dzisiaj z samego rana wygrzebałam słomę i siano z kotnika ... Ludziee!!! Ilież tam tego było!! I w samym rogu z tyłu był taki ruszający się stożek w puchu, zaczęli popiskiwać no to ja szybko zarzuciłam z powrotem część tej słomy co wyjęłam, bo żeby wepchać całą ... to ja nie wiem jak ona to robi
No cóż jeszcze zaczekam kilka dni Grunt, że żyją, ale ile, nie wiem.
Słyszałam, że jeśli któryś z króliczków umiera to królica wyciąga go z gniazda. Czy to prawda?
Marysiu widziałam i nie widziałam , dzisiaj z samego rana wygrzebałam słomę i siano z kotnika ... Ludziee!!! Ilież tam tego było!! I w samym rogu z tyłu był taki ruszający się stożek w puchu, zaczęli popiskiwać no to ja szybko zarzuciłam z powrotem część tej słomy co wyjęłam, bo żeby wepchać całą ... to ja nie wiem jak ona to robi
No cóż jeszcze zaczekam kilka dni Grunt, że żyją, ale ile, nie wiem.
Słyszałam, że jeśli któryś z króliczków umiera to królica wyciąga go z gniazda. Czy to prawda?
- Maska
- Kontakt:
Tomaszu może to Ci coś pomoże ja taki kurnik gotowy kupiłam na Al budka ma wymiary 100x120 i jest dla 5-6 kurek.
-- 4 sty 2013, o 21:05 --
Ałła pewnie to upychanie ma sens w końcu zwierzątka są mądre. Strasznie jestem ich ciekawa ale nic Ci nie poradzę bo nie ma żadnej wiedzy na ten temat pozwoliłam sobie wkleić mój kurnik , bo może Tomaszowi to coś może w budowaniu.
Jak wyprawa do miasta napiszesz coś na wyspie?
a ile takie coś kosztowało .?
ja myślałem o 10 kurach czy nie jest im zimno zimą.?
pozdrawiam Tomasz
- Maska
- Kontakt:
Jak na razie wytrzymują bez problemu najniższa -15 była. Obłożyłam teraz płytami styropianowymi a od góry dałam wełnę mineralną (to miałam !) Nie chcę obklejać ,bo jest ładny i na wiosnę zdejmę te płyty. (koszt z przesyłką ok 1700 zł) jest do tego jeszcze woliera taka jak widać fundament z siatką od góry - 10 się nie zmieści na pewno 6 to góra.
hmmm a mam pytanie czy kury potrafią latać.? czy przelecą ogrodzenie .? o wysokości 1.7 m.? ja ten dom w takim razie zrobiłbym troszkę większy myślałem o tym zeby od środka była płyta środek styropian albo wełna a na zewnątrz deski .? czy taka kurna zniesie 1 jajo na 2 dni .?
pozdrawiam Tomasz
-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
Teraz mam 14 kur /10 - 12 jajek dziennie
Jak widzisz - to nie co drugi dzień kura jajko znosi
A siatkę też przeskoczą - ktoś mówił by im skrzydła podciąć
Jak widzisz - to nie co drugi dzień kura jajko znosi
A siatkę też przeskoczą - ktoś mówił by im skrzydła podciąć
Pozdrawiam
- romaszka
Ja obcinam skrzydła kurkom jeśli widzę, że któraś przeskoczyła wolierę, robię to po to, żeby nie przyzwyczaiła się nieść gdzie indziej. Nie każda będzie przelatywała, to chyba kwestia charakteru kury
Chyba muszę trochę sprostować to "obcinanie" , nie obcina się CAŁE skrzydła lecz 3-5 cm. a skrzydła nadal są
Styropianu w środku kurnika, stanowczo odradzam, bo po pierwsze kury go zjedzą a po drugie myszy będą się plenić, uważam, że w środku kurnika najlepsze jest drzewo/płyta, coś co będziesz mógł odkażać wapnem.
Chyba muszę trochę sprostować to "obcinanie" , nie obcina się CAŁE skrzydła lecz 3-5 cm. a skrzydła nadal są
Styropianu w środku kurnika, stanowczo odradzam, bo po pierwsze kury go zjedzą a po drugie myszy będą się plenić, uważam, że w środku kurnika najlepsze jest drzewo/płyta, coś co będziesz mógł odkażać wapnem.
- Maska
- Kontakt:
Po co kura ma w domku latać ona tam tylko śpi na grzędzie i znosi jajka na gnieździe. A płot 1,70 oczywiście przeleci to sie jej podcina skrzydła ja nie podcinam, bo woliera od góry ma siatkę. Kura znosi jajka różnie zależy od wieku, karmy. Roczna znosi 5-6 jajek tygodniowo starsza rzadziej, jak się pierzy nie nosi wcale - Tyle już mam doświadczeń a nawet więcej!