W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.2

Post »

Tomku witam :wit Ciesze się, że jeszcze jeden GOSPODARZ odnalazł nas, w tym gąszczu wątków :D
Powiadasz, jedną kozę? Z tego co wiem, to lepiej jak koza ma, przynajmniej, jedną towarzyszkę/towarzysza. Koza, to zwierze stadne, musi być samica/samiec alfa, której reszta będą się słuchać. Moi przyjaciele mieli jedną kózkę ... wchodziła do domu... kładła się na kanapie obok pana i szturchała go rogami :;230 żeby z nią się bodział ... bo traktowała go jak członka swojego stada :;230 , wszędzie za nim chodziła a jak wyjeżdżał do miasta to żona musiała ją zamykać w stajni, bo przeskakiwała przez płot ...pewnie chcąc go szukać :;230 ... no chyba, że tobie to nie przszkadza :roll:
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

wcześniej mieliśmy 2 kozy ale z racji wieku odeszły już :( Ta co jest teraz z nami jest bardzo fajna nazywa sie kropka jest w ciąży i za miesiąc pewnie będzie rodzic :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super!! Trzymamy kciuki za Kropkę ;:138 Koniecznie pokaż zdjęcia maluszków :wit ... podobizną Kropki też nie pogardzimy :wink:
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

a takie kury to ciężko trzymać.? jaki musi mieć minimalne rozmiary budka gdzie one śpią.?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ałła a jak króliczki widziałaś je?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomek to zależy ile planujesz mieć kurek

Marysiu widziałam i nie widziałam :;230, dzisiaj z samego rana wygrzebałam słomę i siano z kotnika ... Ludziee!!! Ilież tam tego było!! I w samym rogu z tyłu był taki ruszający się stożek w puchu, zaczęli popiskiwać no to ja szybko zarzuciłam z powrotem część tej słomy co wyjęłam, bo żeby wepchać całą ... to ja nie wiem jak ona to robi :roll: :;230
No cóż jeszcze zaczekam kilka dni :? Grunt, że żyją, ale ile, nie wiem.
Słyszałam, że jeśli któryś z króliczków umiera to królica wyciąga go z gniazda. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Tomaszu może to Ci coś pomoże ja taki kurnik gotowy kupiłam na Al budka ma wymiary 100x120 i jest dla 5-6 kurek.

-- 4 sty 2013, o 21:05 --

Ałła pewnie to upychanie ma sens w końcu zwierzątka są mądre. Strasznie jestem ich ciekawa ale nic Ci nie poradzę bo nie ma żadnej wiedzy na ten temat pozwoliłam sobie wkleić mój kurnik , bo może Tomaszowi to coś może w budowaniu.
Jak wyprawa do miasta napiszesz coś na wyspie?
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

Maska pisze:Obrazek
Tomaszu może to Ci coś pomoże ja taki kurnik gotowy kupiłam na Al budka ma wymiary 100x120 i jest dla 5-6 kurek.
a ile takie coś kosztowało .?
ja myślałem o 10 kurach czy nie jest im zimno zimą.?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak na razie wytrzymują bez problemu najniższa -15 była. Obłożyłam teraz płytami styropianowymi a od góry dałam wełnę mineralną (to miałam !) Nie chcę obklejać ,bo jest ładny i na wiosnę zdejmę te płyty. (koszt z przesyłką ok 1700 zł) jest do tego jeszcze woliera taka jak widać fundament z siatką od góry - 10 się nie zmieści na pewno 6 to góra.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

hmmm a mam pytanie czy kury potrafią latać.? czy przelecą ogrodzenie .? o wysokości 1.7 m.? ja ten dom w takim razie zrobiłbym troszkę większy :) myślałem o tym zeby od środka była płyta środek styropian albo wełna a na zewnątrz deski .? czy taka kurna zniesie 1 jajo na 2 dni .?
felcia24
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 22:20

Post »

Teraz mam 14 kur /10 - 12 jajek dziennie
Jak widzisz - to nie co drugi dzień kura jajko znosi :D
A siatkę też przeskoczą - ktoś mówił by im skrzydła podciąć ;:202
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja obcinam skrzydła kurkom jeśli widzę, że któraś przeskoczyła wolierę, robię to po to, żeby nie przyzwyczaiła się nieść gdzie indziej. Nie każda będzie przelatywała, to chyba kwestia charakteru kury :D
Chyba muszę trochę sprostować to "obcinanie" :D , nie obcina się CAŁE skrzydła lecz 3-5 cm. a skrzydła nadal są :D

Styropianu w środku kurnika, stanowczo odradzam, bo po pierwsze kury go zjedzą a po drugie myszy będą się plenić, uważam, że w środku kurnika najlepsze jest drzewo/płyta, coś co będziesz mógł odkażać wapnem.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po co kura ma w domku latać ona tam tylko śpi na grzędzie i znosi jajka na gnieździe. A płot 1,70 oczywiście przeleci to sie jej podcina skrzydła ja nie podcinam, bo woliera od góry ma siatkę. Kura znosi jajka różnie zależy od wieku, karmy. Roczna znosi 5-6 jajek tygodniowo starsza rzadziej, jak się pierzy nie nosi wcale - Tyle już mam doświadczeń a nawet więcej!
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”