Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany cz.2

Post »

Byłam dzisiaj na działce i wszystkie tulipany posadzone na stronie słonecznej wyszły juz na 10-15 cm . Szok :shock: . Te w cieniu na 6 cm .
Pinkola te Twoje tulipki to zimowały na balkonie ?. Ta różowa kompozycja piękna i taka wiosenna.
W donicach na balkonie mam w tym roku tylko tulipany botaniczne, wyszły na jakieś 7 cm.
Na działce zimują pozostałe donice juz z normalnymi tulipanami , wyszły na jakieś 6 cm. Nie wiem czy coś z nich będzie , bo w doniczkach o pojemności 8l , upchałam ciasno po 30 wielkich cebul.
Aga
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Ja zakupiłem fioletowe z domieszką białego . Ku mojemu zdziwieniu mają kolorowe liście :D
Jutro postaram się dodać jakieś zdjęcia. W tym roku dostałem sporo cebulek :) .
merymona
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2014, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Próbowałam przebrnąć przez wątek i o ile dobrze wyczytałam,to na dzień dzisiejszy mogę wysadzić cebulki tulipanów w doniczki i wystawić na balkon? A co zrobić z nimi po przekwitnięciu,zostawić w tych doniczkach i schować np.do piwnicy czy wciągnąć z ziemi?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Jak będzie kwiat chylił się ku końcowi to oberwij i zostaw badylek, wtedy cebula jeszcze pobiera składniki i się rozrasta. Co potem ?
Możesz wykopać, zobaczyć czy nie ma cebulek przybyszowych, pozostawić do wyschnięcia, wsadzić w trocinę w optymalną wilgotność i temp. i czekać. Przed sadzeniem kolejnym obtoczyć w popiele drzewnym lub środku grzybobójczym typu Kaptan lub Topsin i sadzić. Lub po prostu zostawić w miejscu gdzie w donice nie będzie się lała woda i zagniwały. Pamiętaj aby nie było w piwnicy za wilgotno, bo będzie ziemia pleśnieć i razem z nią tulipany.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Magda_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 mar 2013, o 16:45

Post »

U mnie tulipany już wyszły z ziemii i są całkiem spore - do 10 cm! Są większe niż 7 kwietnia zeszłego roku. Szafirki już szykują się do kwitnięcia i w omiegu widziałam nabrzmiały pąk... Przebiśniegi w pełni kwitnienia WIOSNA?! :tan
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje tulipany też wypuściły liście, w tej chwili mają jakieś 14 cm wysokości.
Oby ładnie zakwitły.
Pozdrawiam Kaśka
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

Witam moje też już zaczynają się wyciągać do słońca i zastanawiam się kiedy podsypać je nawozem w zeszłym roku to początkiem kwietnia bo długo leżał śnieg ale jak dalej będzie taka pogoda to początkiem kwietnia mogą już być piękne paki i kwiatuchy ;:138
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Czy do nawiezienia tulipanów wystarczy rozłożenie na powierzchni ziemi kompostu?
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Czy do nawiezienia tulipanów wystarczy rozłożenie na powierzchni ziemi kompostu?
Podpinam sie pod pytanie :)
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Oczywiście nie. Sens ma nawożenie pogłówne nawozami sztucznymi. Kompost najlepiej użyć przed sadzeniem - pod cebule. Rozłożenie kompostu na powierzchni spowoduje jedynie utrzymanie większej wilgotności gleby w czasie suszy.

200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25

Post »

A czy nawożenie nawozami sztucznymi można już rozpocząć?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Jakich nawozów sztucznych Wy używacie?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Zdecydowanie kompost pod cebule polecam, ale wiosną osoby które nie chcą stosować chemii mogą rozkładać kompost, bo razem z opadami składniki odżywcze spływają do korzeni. Nawozy są zapewne dużo bardziej skuteczne ...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”