Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Moroszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2014, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Wanda- na odgrzybienie organizmu polecam czystek. Niestety nie rośnie u nas i trzeba zaopatrzyć się w niego w sklepie zielarskim, Choć w sklepach spożywczych też już widziałam.
ponadto czystek wspomaga przy infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Szczególnie zalecany jest jako profilaktyka lub wspomaganie w leczeniu boreliozy (ponoć niemieccy leśnicy dodają go do karmy leśnym zwierzętom).
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Od: 8 cze 2014, o 11:54

Post »

Czystek również pijemy-dziękuję..mam jeszcze pytanie.Czy ktos wie co jest dobre na rozrzedzenie krwi? Bolą mnie nogi i czuję ,że znów będę musiała brac heparynę.Wolałabym "załatwić" problem ziołami, o ile to jest możliwe.
Moroszka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2014, o 20:57

Post »

Z tego co czytałam to z można na rozrzedzenie krwi używać czosnku, cebuli- najlepiej surowej, imbiru ( świeży, suszony, w herbatkach). MIedzy innymi rozrzedza krew również kora wierzby białej (salix alba)- to taka naturalna aspiryna :)
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czemu rozrzedzenie krwi? Moze to kwestia jakości i przepustowości żył. Ja bym poszła w nalewkę z kasztanowca. Teraz są w sam raz kasztaniaczki :)
Pozdrawiam Jola
AlicjaP
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 08:16

Post »

Witam. Mam problem z żołądkiem ( stan zapalny ) do tego refluks. Co pewien czas mam silne 2 -3 dniowe nudności połączone z bólami głowy. Mam również usunięty woreczek żółciowy. Proszę o pomoc w wybraniu odpowiednich ziół - sama mięta słabo działa.
Alicja
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p

Post »

Kama-80.Napisz proszę jak zrobić nalewkę z kasztanowca.
Czosnek i cebulę uzywamy-nawet dość sporo.Muszę wprowadzić jeszcze imbir.Dziękuję
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu na pozyskanie kasztanów to ciut za wcześnie - niedojrzałe owszem ale też należy je zbierać w odpowiednim czasie czyli tak w połowie lipca choc pewnie to zalezy od rejonu.
Zerknij na stronę Dr H. Różańskiego - tam znajdziesz wszystko na jednej stronie.
http://rozanski.li/?p=156
Z własnego doświadczenia wiem,że najlepsze działanie ma nalewka z kwiatów i dojrzałych kasztanów zmielonych lub zmiażdżonych ( ważna jest ta brązowa skórka). Stosuje wewnętrznie i zewnętrznie.
Dodaje również do mieszanek w celu poprawienia stanu stawów i p.bólowo.

Problemy skórne ( atopowe zapalenie, alergia, suchość z różnych przyczyn, teraz chyba najbardziej z racji Zespołu Sjogren ) to ciągła i nieustająca pielęgnacja i walka o dobry stan W tej walce stosowanie naprzemiennie wyciągów olejowych z przywrotnika, z korzeni iksji chińskiej ( Belamkanda) , z korzeni jeżówki purpurowej i kilku innych jako dodatkowy składnik sprawdza się dość dobrze i widzę efekty. Czasami gdy jest okres wyjątkowo uciążliwej suchości np dłoni to dodaję jeszcze kilka kropli wyciągu glicerynowego na danej roślinie.

Grzybice w mojej rodzinie to teraz rzadkość bo wiele lat temu na sobie wypróbowałam olejek z oregano. Teraz ze 3 razy w roku robimy kuracje , a jeśli się zdarzy antybiotyk to zaraz po i odpukać ... jest dobrze.
Olejek z oregano stosuje sie na problemy z grzybicami lub infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi. Wspomaga także trawienie i hamuje procesy gnilne w przewodzie pokarmowym.
Zawiera między innymi związki fenolowe karwakrol i tymol, które hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.
Olejek można zażywać wewnętrznie i zewnętrznie smarując określone miejsca.
Sporo jest w sieci na ten temat.
Moje przykłady są z własnego doświadczenia i moich bliskich ale każdy reaguje inaczej więc trzeba próbować z różnych roślin bo o takim działaniu jest kilka ciekawych. Oregano mamy w ogrodach więc pod ręką ... i w najbliższych dniach będzie początek kwitnienia czyli idealny czas na cięcie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

http://rozanski.li/?p=2327 wyka kwitnie na całego. Ziele powinno być pomocne przy problemach z krwią czy przekwitaniem.

Glicerynę do celów kosmetycznych gdzie można kupić?
Pozdrawiam Jola
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Ja właśnie planuję w tym roku pierwszy raz zrobić olejek ze świeżego oregano.

Gdziesz widziałam u Ciebie przepis Krysiu ;:108

Czy oregano musi być kwitnące do tego oleju?

Przy okazji grzybic moja mama boryka się z grzybicą paznokci (na stopach). Próbowała olejek herbaciany i nic nie pomogło! Może znacie jakieś inne skuteczne sposoby?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

kama_80 glicerynę kupuje w aptece. Staram się zamawiać buteleczki o większej pojemności ( ekonomiczniej)
Glycerolum, (gliceryna), 86%
- stosowany zewnętrznie na skórę działa łagodnie przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia rąk.
Czyli już sama ma pozytywne działanie.

Izuniu olejek herbaciany jest dość słaby.
Herbacianym jeśli jest taka potrzeba można nacierać bez rozcieńczenia i nie czujemy pieczenia itp
Inne eteryczne olejki koniecznie należy rozcieńczyć na wybranym bazowym oleju.

Przepis na domowy sposób wykonania olejku z oregano jest na stronie 34 poprzedniej części ( zrobiłam spis tematyczny na końcu I cz.) a i wyszukiwarka danego wątku tez pomoże poszukać to czego potrzebujemy.
Ziele ścinam w początkowej fazie zakwitania, wtedy jest najbardziej wartościowe.
Zrób ten olejek ( 2 razy zasypywany dla wzmocnienia) i niech mamusia zacznie smarować całe stopy 2 razy dziennie. Przed snem dość mocno i na to bawełniane skarpetki aby pościeli nie brudzić.
Zaopatrz się w olej i odrobinę spirytusu bo ja kilkanaście minut przed zalaniem zarówno suche jak i świeże ziele lekko opryskuję.

Osoby, które z niewiadomych przyczyn maja brzydki zapach stóp po kilku dniach takiej kuracji pozbywają się go ale trzeba od czasu do czasu ponawiać kilkudniowe kuracje.

Mam jeszcze zapas z ub roku i planuję dłuższe zażywanie wewnętrzne ( z zalecanymi przerwami) bo nie wiadomo z jakiej przyczyny przy wynikach okazało się, że OB=39 ...
Juz dawno takiego nie miałam... szok!!!
Gdzieś tli się stan zapalny ale gdzie ;:202 Zaproponowano mi antybiotyk ale odmówiłam bo niby na co ten antybiotyk... poczekam i zobaczymy.
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p

Post »

Krysiu-czy olejek z oregano można robić ze świeżego ziela,czy nalezy je najpierw wysuszyć? Mam 2 gatunki oregano jeden to majerankowy-który jest lepszy?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Krysiu zrobiły mi się cysty w układzie rozrodczym. Piszę tak naokoło bo byłam tak oszołomiona że po wizycie pamiętam tylko " ma pani tyle cyst że nie mogę znaleźć lewego jajnika" . Lekarz kazał brać hormony ale odmówiłam bo nie był sam pewien czy to pomoże. Powiedział że mam brać costangus i koniec kropka. Czytam i czytam o nim, dobre ma wskazania. Znasz to ziele lub preparat?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wanda 1 pisze:Czystek również pijemy-dziękuję..mam jeszcze pytanie.Czy ktos wie co jest dobre na rozrzedzenie krwi? Bolą mnie nogi i czuję ,że znów będę musiała brac heparynę.Wolałabym "załatwić" problem ziołami, o ile to jest możliwe.
Wszelkie zioła i przyprawy zawierające kumarynę, czyli przede wszystkim przytulia - teraz właśnie zbieramy kwitnące ziele (działa także odwadniająco co pomaga przy opuchniętych nogach), nostrzyk - kwitnące ziele, ponadto przyprawy - cynamon i imbir oraz zioła zawierające związki zbliżone chemicznie do kwasu salicylowego, czyli przede wszystkim kwiat czarnego bzu i niedoceniana w naszym kraju wiązówka błotna - zbieramy kwiaty. Oba zioła działają także przeciwzapalnie i są silnymi przeciwutleniaczami. Ja mielę kwiat bzu, wiązówki i przytulii wraz z suchym korzeniem imbiru oraz korą cynamonowca - w równych proporcjach - łyżkę tak przygotowanej mieszanki zalewam odrobiną gorącej wody, dodaję słodzik i mieszam z kubeczkiem naturalnego jogurtu, a następnie zjadam na śniadanie. Dodaję też do tej mieszanki kurkumę i ziele angielskie, ale w twoim przypadku jest to zbędne. Imbir kupuję świeży, a następnie sama suszę, kroję na kawałeczki i mielę w młynku do kawy. Cynamon także kupuję w kawałkach - rozbijam tłuczkiem do mięsa i mielę w młynku - tak przygotowane zachowują dłużej aromat i właściwości lecznicze. Naprawdę silnie rozrzedza krew - mój dentysta potwierdzi :D

Kwitnąca przytulia
Obrazek
Obrazek
Nostrzyk
Obrazek
Wiązówka błotna
Obrazek
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”