Ogród 100 róż cz. III
- psinka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród 100 róż cz. III
Aniu mam pergola z 2 różami pnącymi. W przyszłym roku za nią chce postawić pawilon ogrodowy. W ten sposób będę miała piękne różane wejście. Po bokach u "stóp" róż chciałabym coś dosadzić. Może doradzisz coś sprawdzonego, co przede wszystkim nie zaszkodzi różom?
"Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób." Hipokrates
Pozdrawiam Wiktoria
Pozdrawiam Wiktoria
- alexia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Aniu, ciesze sie ogromnie , ze ten "trupek" pokazal piekny paczek. A gdzie kwiat w pelnym rozkwicie? Czy ja , slepa przeoczylam......... .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu
Od rana goszczę w Twoim cudnym ogrodzie, jestem zachwycona, zauroczona...... słów brak.
Róże przepiękne ale i aranżacja ogrodu i drzewa i byliny
Zastanawiam się czy masz u siebie mączniaka na różach bo jednak rosną przy sobie dość blisko a też i opadów było sporo, ja ostatnio walczę z tym grzybem z wątpliwym sukcesem.
Podziwiam też zdrowotność róż rosnących pod drzewami np. pod brzozą, czy jakoś może odgrodziłaś korzenie?
Od rana goszczę w Twoim cudnym ogrodzie, jestem zachwycona, zauroczona...... słów brak.
Róże przepiękne ale i aranżacja ogrodu i drzewa i byliny
Zastanawiam się czy masz u siebie mączniaka na różach bo jednak rosną przy sobie dość blisko a też i opadów było sporo, ja ostatnio walczę z tym grzybem z wątpliwym sukcesem.
Podziwiam też zdrowotność róż rosnących pod drzewami np. pod brzozą, czy jakoś może odgrodziłaś korzenie?
Witajcie
Aniu, to Limelight
Jagi, a ja jak bym zakładała na nowo ogród, to tych smoczków byłoby znacznie więcej.
W Twoim ogrodzie kolejne zmiany, więc możesz sobie pozwolić na nowe purpury
Dorotka, obie róże mają podobne cechy. Ja jednak wolę Eglantyne, bo ma ładniejszy pokrój, no i trochę bardziej podoba mi się kształt jej kwiatów.
Hortensje to moja pierwsza miłość, jeszcze zanim przyszedł czas na róże. Warto je mieć, bo wypełniają ogród kwiatami w czasie, gdy część roślin odpoczywa albo skończyło swoje popisy. Poza tym mają nieodparty urok i pasują zarówno do tych ogrodów w babcinym stylu, jak i tych bardzo nowoczesnych
Madżen, rzeczywiście ?rozkręcasz się? ha ha ? avatarek super.
Żadnych Małżów się nie boję . Śmiało zwalaj na mnie
A w ogóle, co sobie będziesz żałować Fajowo, że popełniłaś takie świetne zakupki. Będzie więcej do oglądania
Oj, prowokujesz do pokazania hortensji. Muszę chyba iść policzyć ile ja ich mam dokładnie
Basiu, przekażę różom ten komplement
Agatko, ja też lubię jedne i drugie. Szkoda tylko, że piwonie tak krótko kwitną
Psinka, ja bardzo lubię połączenie róż z bylinami, ale przy pnących sprawdzają się też niższe róże np. rabatowe. Przy zachowaniu odpowiednich odległości, tak naprawdę można tam posadzić mnóstwo roślin ? łącznie z krzewami liściastymi czy iglastymi. To wszystko zależy od Twoich upodobań, miejsca czy sąsiedztwa... Z bylin mogę polecić np. jeżówki, które świetnie wypełniają lukę w kwitnieniu róż
Alexia kochana, zobacz jak ta małpa długo kazała na siebie czekać . Mam nadzieję, że przezimuje, bo mi się podoba. Kwiatek będzie, jeśli mi się uda, jutro
Witaj Heniu Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogródka
Na rabatach, mimo rzeczywiście gęstych nasadzeń nie tylko różanych, mączniaka nie mam. Pojawił mi się jednak na dwóch donicowych Mme Knorr. Nie wiem, czy to sąsiedztwo ściany domu, czy też skłonność tej odmiany przyczyniła się do pojawienia tego grzybka.
Niestety nie odgradzałam niczym korzeni drzew. Podczas upałów staram się dostarczać roślinom pod drzewami, ale i samym drzewom więcej wody. Liczę więc na to, że sobie poradzą. Póki co ? jest ok.
Dzisiaj większość żółtych fotek ? nie tylko ze względu na fakt, że zostały zrobione na początku sierpnia
Sangerhäuser Jubiläumsrose
The Lady Gardener
Crocus Rose
Charles Austin
The Shepherdess
William Morris
Lady of Shalott
William and Catherine
Maid Marion
Aniu, to Limelight
Jagi, a ja jak bym zakładała na nowo ogród, to tych smoczków byłoby znacznie więcej.
W Twoim ogrodzie kolejne zmiany, więc możesz sobie pozwolić na nowe purpury
Dorotka, obie róże mają podobne cechy. Ja jednak wolę Eglantyne, bo ma ładniejszy pokrój, no i trochę bardziej podoba mi się kształt jej kwiatów.
Hortensje to moja pierwsza miłość, jeszcze zanim przyszedł czas na róże. Warto je mieć, bo wypełniają ogród kwiatami w czasie, gdy część roślin odpoczywa albo skończyło swoje popisy. Poza tym mają nieodparty urok i pasują zarówno do tych ogrodów w babcinym stylu, jak i tych bardzo nowoczesnych
Madżen, rzeczywiście ?rozkręcasz się? ha ha ? avatarek super.
Żadnych Małżów się nie boję . Śmiało zwalaj na mnie
A w ogóle, co sobie będziesz żałować Fajowo, że popełniłaś takie świetne zakupki. Będzie więcej do oglądania
Oj, prowokujesz do pokazania hortensji. Muszę chyba iść policzyć ile ja ich mam dokładnie
Basiu, przekażę różom ten komplement
Agatko, ja też lubię jedne i drugie. Szkoda tylko, że piwonie tak krótko kwitną
Psinka, ja bardzo lubię połączenie róż z bylinami, ale przy pnących sprawdzają się też niższe róże np. rabatowe. Przy zachowaniu odpowiednich odległości, tak naprawdę można tam posadzić mnóstwo roślin ? łącznie z krzewami liściastymi czy iglastymi. To wszystko zależy od Twoich upodobań, miejsca czy sąsiedztwa... Z bylin mogę polecić np. jeżówki, które świetnie wypełniają lukę w kwitnieniu róż
Alexia kochana, zobacz jak ta małpa długo kazała na siebie czekać . Mam nadzieję, że przezimuje, bo mi się podoba. Kwiatek będzie, jeśli mi się uda, jutro
Witaj Heniu Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogródka
Na rabatach, mimo rzeczywiście gęstych nasadzeń nie tylko różanych, mączniaka nie mam. Pojawił mi się jednak na dwóch donicowych Mme Knorr. Nie wiem, czy to sąsiedztwo ściany domu, czy też skłonność tej odmiany przyczyniła się do pojawienia tego grzybka.
Niestety nie odgradzałam niczym korzeni drzew. Podczas upałów staram się dostarczać roślinom pod drzewami, ale i samym drzewom więcej wody. Liczę więc na to, że sobie poradzą. Póki co ? jest ok.
Dzisiaj większość żółtych fotek ? nie tylko ze względu na fakt, że zostały zrobione na początku sierpnia
Sangerhäuser Jubiläumsrose
The Lady Gardener
Crocus Rose
Charles Austin
The Shepherdess
William Morris
Lady of Shalott
William and Catherine
Maid Marion
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obrazy radujące serce .Aniu jakiego wysokiego masz swojego Austinka .Mój wypuścił znów 3m pędy i wygląda śmiesznie z kitkiem kwiatów na końcu 3m łodygi .Czy swojego jakoś specjalnie tniesz .Wciąż sie nad tym zastanawiam jak ciąć ,żeby był okrąglutki
Dzień dobry
Jadziu, obawiam się, że Charles okrąglutki nigdy nie będzie. Ten typ tak ma... Mój pochodzi z tegorocznych nasadzeń, więc jego przyrosty mnie cieszą, a poza tym jest posadzony z tyłu, w narożniku rabaty i raczej powinien być wysoki. Takie długaśne pędy jednak obcinam, nawet kosztem kwiatów, bo wprowadzają dysharmonię, która mnie wkurza
Wygląda na to, że w moim ogrodzie 100 róż rośnie parę róż na krzyż, bo w koło Macieju pokazuję te same krzaczki Tak wyszło, że te kilka panienek miało akurat swoje 5 minut w tym czasie...
Tym razem ? dla odmiany ( ) ? ujęcia z innego aparatu.
Herzogin Christiana. Cudniasta róża
Eglantyne
Marie Antoinette
Cottage Rose
Purple Eden (Ebb Tide)
Carmeline
Falstaff
The Wedgwood Rose
Old Port
Elodie Gossuin
Charles Austin
Mrs. John Laing
Alexia, taka Twoja Sister Elizabeth trafiła na tapetę mojej komórki
Jubilee Celebration
Swany
Lions Rose
New Dawn
Fisherman?s Friend (chyba to jego debiut na FO)
England?s Rose. Niezawodna
I trochę fotek bardziej ogólnych
Uwielbiam przyrosty Novalisów
Miłego dnia U mnie nieśmiało przebija się
Jadziu, obawiam się, że Charles okrąglutki nigdy nie będzie. Ten typ tak ma... Mój pochodzi z tegorocznych nasadzeń, więc jego przyrosty mnie cieszą, a poza tym jest posadzony z tyłu, w narożniku rabaty i raczej powinien być wysoki. Takie długaśne pędy jednak obcinam, nawet kosztem kwiatów, bo wprowadzają dysharmonię, która mnie wkurza
Wygląda na to, że w moim ogrodzie 100 róż rośnie parę róż na krzyż, bo w koło Macieju pokazuję te same krzaczki Tak wyszło, że te kilka panienek miało akurat swoje 5 minut w tym czasie...
Tym razem ? dla odmiany ( ) ? ujęcia z innego aparatu.
Herzogin Christiana. Cudniasta róża
Eglantyne
Marie Antoinette
Cottage Rose
Purple Eden (Ebb Tide)
Carmeline
Falstaff
The Wedgwood Rose
Old Port
Elodie Gossuin
Charles Austin
Mrs. John Laing
Alexia, taka Twoja Sister Elizabeth trafiła na tapetę mojej komórki
Jubilee Celebration
Swany
Lions Rose
New Dawn
Fisherman?s Friend (chyba to jego debiut na FO)
England?s Rose. Niezawodna
I trochę fotek bardziej ogólnych
Uwielbiam przyrosty Novalisów
Miłego dnia U mnie nieśmiało przebija się
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepieknie Ci kwitna róże Coraz bardziej pociagają mnie te morelowe...
U mnie niestety deszcze skutecznie psują kwitnienia
U mnie niestety deszcze skutecznie psują kwitnienia
- alexia
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
Aniu, jednak ja musze wywozic moje roze do rozanych kolezanek....... , wtedy sa dopiero piekne........ .
Czuje sie zaszczycona.... .
Dzięki, za fotke Carmeline
Czuje sie zaszczycona.... .
Dzięki, za fotke Carmeline
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
- Od: 27 maja 2014, o 08:26
Aniu jak cudnie u ciebie,oczy bolą patrzeć na te piękności a w nocy zamiast spać mózg pracuje i kombinuje jakby tu się zbliżyć do ideału twojego ogrodu.
Uwielbiam różę Old Port za całokształt,ale jej kolor to jest to co mi w duszy gra.Podobna do niego jest Laguna i Issac ale nie mają tej cudnej domieszki fioletu.Proszę opisz słownie kolor Fishermana i Falstfa,tych jeszcze nie mam.Pozdrawiam cię i dziękuję za informacje o Purple Eden ale ta szkółka jest poza moimi możliwościami.
Uwielbiam różę Old Port za całokształt,ale jej kolor to jest to co mi w duszy gra.Podobna do niego jest Laguna i Issac ale nie mają tej cudnej domieszki fioletu.Proszę opisz słownie kolor Fishermana i Falstfa,tych jeszcze nie mam.Pozdrawiam cię i dziękuję za informacje o Purple Eden ale ta szkółka jest poza moimi możliwościami.
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Pozdrawiam-Basia
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Aniu, Twój ogród jest przepiękny To Ty powinnaś wziąć udział w konkursie!!
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
A jak jest u Falstaff z chorobami? I czy ona lubi czy też woli półcień?
Przeglądałam dziś strony F i jestem w kropce, tyle ciekawych różyczek w ofercie, że trudno na coś się zdecydować , ale ze dwie lub trzy angieleczki pewnie domówię.... a miałam pozostać przy dwóch wcześniej zamówionych ...... ech te forumowe różanki kuszą ciągle takimi pięknościami, że trudno się oprzeć.
Przeglądałam dziś strony F i jestem w kropce, tyle ciekawych różyczek w ofercie, że trudno na coś się zdecydować , ale ze dwie lub trzy angieleczki pewnie domówię.... a miałam pozostać przy dwóch wcześniej zamówionych ...... ech te forumowe różanki kuszą ciągle takimi pięknościami, że trudno się oprzeć.
Jestem pod wielkim wielkim wrażeniem twojego ogrodu Zawsze jak oglądam wątek chciałbym go oglądać na okrągło ubustwiam go moze kiedys uda mi sie osiągnąć takie efekty z różami jak ty
Dzień dobry
Ania, o ile wiem, to Ty masz róże w tych kolorkach. Planujesz coś nowego w morelkach?
Takie rozgrzewające barwy przydają się zwłaszcza jesienią
Alexia, jestem za, a nawet przeciw
Zobacz, zagwarantowałaś sobie moją pamięć ilekroć korzystam z komórki
Basiu, Fisherman?s Friend jest ciemnobordowy. W miarę przekwitania ten kolor przechodzi nieco we fiolet. Ma trwałe kwiaty. Falstaff jest w tej samej tonacji kolorystycznej, ale jest nieco jaśniejszy. Chyba więcej w nim czerwonego... Nie jest jednak tak jasny jak na zdjęciach.
Purple Eden może pojawi się w jakiejś polskiej szkółce
Monia, ja i tak się sobie dziwię, że zdecydowałam się na pokazanie ogrodu na forum
Twój ogród zdecydowanie zasługuje na laury. Zdjęcia zamglonego ogrodu są fantastyczne !
Dorota, mój Falstaff nie choruje. U mnie rośnie w pełnym słońcu, ale wiem, że toleruje półcień.
Zazdroszczę miejsca na rabatach
Kondziu, bardzo Ci dziękuję za takie słowa. Nie bądź jednak taki skromny. Wykonałeś kawał dobrej roboty w swoim ogrodzie. Już jest piękny
Larissa
Eglantyne w towarzystwie Munstead Wood oraz England?s Rose
England?s Rose
Princess Alexandra of Kent
Acropoliska
First Lady
Claire Marshall
cdn...
Ania, o ile wiem, to Ty masz róże w tych kolorkach. Planujesz coś nowego w morelkach?
Takie rozgrzewające barwy przydają się zwłaszcza jesienią
Alexia, jestem za, a nawet przeciw
Zobacz, zagwarantowałaś sobie moją pamięć ilekroć korzystam z komórki
Basiu, Fisherman?s Friend jest ciemnobordowy. W miarę przekwitania ten kolor przechodzi nieco we fiolet. Ma trwałe kwiaty. Falstaff jest w tej samej tonacji kolorystycznej, ale jest nieco jaśniejszy. Chyba więcej w nim czerwonego... Nie jest jednak tak jasny jak na zdjęciach.
Purple Eden może pojawi się w jakiejś polskiej szkółce
Monia, ja i tak się sobie dziwię, że zdecydowałam się na pokazanie ogrodu na forum
Twój ogród zdecydowanie zasługuje na laury. Zdjęcia zamglonego ogrodu są fantastyczne !
Dorota, mój Falstaff nie choruje. U mnie rośnie w pełnym słońcu, ale wiem, że toleruje półcień.
Zazdroszczę miejsca na rabatach
Kondziu, bardzo Ci dziękuję za takie słowa. Nie bądź jednak taki skromny. Wykonałeś kawał dobrej roboty w swoim ogrodzie. Już jest piękny
Larissa
Eglantyne w towarzystwie Munstead Wood oraz England?s Rose
England?s Rose
Princess Alexandra of Kent
Acropoliska
First Lady
Claire Marshall
cdn...
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV