CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Zdjęcia nie są zbyt wyraźna ale ja tam wełnowców nie widzę. Plamki wydają się poparzeniami słonecznymi. Roślina ma nierównomierny dostęp do słońca. Czyżby wystawa była zachodnia?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Takie plamki, jak Twoje (nie te odbarwienia, tylko te 'wyżarte') miałam u siebie na grusonie. Ponieważ 'to' postępowało wypryskałam go środkiem na szkodniki (nie pamiętam nazwy, ale z rodzaju tych, co działa m.in. przędziorki). Postęp został zahamowany, a nowe przyrosty są zdrowe i bez tych śladów.
Ale wełnowiec to to, według mnie, nie jest.
Ale wełnowiec to to, według mnie, nie jest.
Witam
Okno przy którym stoi kaktus wychodzą na południowy wschód i intensywne światło jest tam dość krótko ponieważ kilkanaście metrów dalej jest kolejny blok. Co rozgnieść żeby sprawdzić czy to nie wełnowce?
Okno przy którym stoi kaktus wychodzą na południowy wschód i intensywne światło jest tam dość krótko ponieważ kilkanaście metrów dalej jest kolejny blok. Co rozgnieść żeby sprawdzić czy to nie wełnowce?
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te białe plamki, ale lepiej niczego nie rozgniataj, bo to, jak pisał Tomek, raczej nie są wełnowce. Bo to chyba przebarwienia skórki, a nie takie wełniste narośla (jakby malutkie kłębuszki waty)? Jeśli mam rację, to to nie wełnowiec.
Witam
Próbowałem się im dzisiaj poprzyglądać wziąłem mocne światło i lupę. Faktycznie to nie są naroślą ale raczej niewielkie zagłębienia przebarwione na biało. Co dziwne pojawiły się tylko po stronie wystawionej na słońce.
Próbowałem się im dzisiaj poprzyglądać wziąłem mocne światło i lupę. Faktycznie to nie są naroślą ale raczej niewielkie zagłębienia przebarwione na biało. Co dziwne pojawiły się tylko po stronie wystawionej na słońce.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Jak pisałem wcześniej. Są to poparzenia słoneczne wynikające z warunków, w jakich uprawiasz tę roślinę. Za bardzo nie widzę wyjścia z sytuacji. Sąsiedniego bloku nie wyburzysz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Co się dzieje z kaktusem?!
Witam, kaktus wysycha, choruje? w bardzo szybkim tępie postępująca zmiana. Bardzo proszę o napisanie jeśli ktoś z Państwa potrafiłby ocenić na podstawie zdjęć co może się dziać z kaktusem - ja nie wiem, nie mam pojęcia. Kaktus nie był podlewany przez zimę Kaktus zimował w ciepłym pomieszczeniu - nie było innej możliwości.. Przez ostatnie 2 tygodnie spryskałem rozpylaczem uszkodzone końcówki - bez zmian.
Ponadto nie przychodzi mi do głowy co mógłbym zrobić aby polepszyć sytuację. Dołączam zdjęcia. Czyżby coś z korzeniami?A w konsekwencji uniemożliwienie pobierania wody?
Ponadto nie przychodzi mi do głowy co mógłbym zrobić aby polepszyć sytuację. Dołączam zdjęcia. Czyżby coś z korzeniami?A w konsekwencji uniemożliwienie pobierania wody?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Co się dzieje z kaktusem?!
Wg mnie te końcówki to już tylko do obcięcia.
One są wydłużone na maksa z powodu ciepła, a zagłodzone z powodu braku światła.
One są wydłużone na maksa z powodu ciepła, a zagłodzone z powodu braku światła.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Dokładnie, kaktusy muszą mieć nie tylko maksimum światła, ale i słońca. Przez cały rok najlepiej południowe stanowisko, a zimą zimowanie w dużo niższej temperaturze, niż pokojowa - poniżej +10 stopni.
Odciąć górę, aż do jednolitej zdrowej tkanki.
Odciąć górę, aż do jednolitej zdrowej tkanki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2016, o 16:58
Prośba o pomoc w odseparowaniu częsci kaktusów
Szanowni a zacni,
Jestem tu nowym użytkownikiem a więc Witam wszystkich serdecznie!
Jestem początkującym bardzo kaktusiarzem i chciałbym Was prosić o pomoc w odseparowaniu kaktusów które lubią być bezpośrednio (przez szybę a w lecie na balkonie) na słońcu od tych, które tego nie lubią.
Dodatkowo jeden kaktus trochę popękał - z tego co wyczytałem na forum, to chyba kwestia przelania go wodą - jeśli się mylę to prosze o poprawkę.
Jestem tu nowym użytkownikiem a więc Witam wszystkich serdecznie!
Jestem początkującym bardzo kaktusiarzem i chciałbym Was prosić o pomoc w odseparowaniu kaktusów które lubią być bezpośrednio (przez szybę a w lecie na balkonie) na słońcu od tych, które tego nie lubią.
Dodatkowo jeden kaktus trochę popękał - z tego co wyczytałem na forum, to chyba kwestia przelania go wodą - jeśli się mylę to prosze o poprawkę.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Prośba o pomoc w odseparowaniu częsci kaktusów
Wg mnie wszystkie za wyjątkiem tego szczepionego kolorowego gymnocalicium, mogą a nawet powinny stać latem na słońcu na balkonie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Tam z tyłu jeszcze, zdaje się, haworcja jest. Ja swoich całkiem na patelni nie trzymam, źle to znoszą.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 mar 2016, o 16:58
Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi!
A co uważacie odnośnie tego kaktusa takiego popękanego? To z przelania? Czy to jakaś choroba? Czy to się jakoś zrośnie?
A co uważacie odnośnie tego kaktusa takiego popękanego? To z przelania? Czy to jakaś choroba? Czy to się jakoś zrośnie?