Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

Masz racje Elephant bardzo zdobny :) przejrzalam cała 5 część watku, długo mnie nie było czeka mnie jeszcze częśc 4 do nadrobienia, podziwiam zbiory wszystkich ;:215 ;:215 ;:215 postaram się i ja dodać kilka fotek z zeszłego sezonu, chodź wiele ich nie robiłam w sezonie z braku czasu :) zamierzam zabrac sie za pierwsze wysiewy, ciekawa jestem czy poza Dziunia87 ktos jeszcze wysiewa pierwsze papryki, pozdrawiam :wit
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na siewy jeszcze trochę za wcześnie, teraz pora na uzupełnienie nasion. Szukam odmiany papryki ostrej do marynowania w całości. Chodzi o to żeby po zamarynowaniu nie miała twardej skóry jak chilli.
W sklepach były ( a może jeszcze są ) marynowane, długie, jasnozielone bułgarskie papryki. O nasiona takiej papryki mi chodzi, oczywiście nie marynowane :;230
Ktoś pomoże?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Do marynowania polecam odmianę S(i)errano. Jest podobnej ostrości do Jalapeno, ale ma jeszcze grubsze ścianki :uszy Na zaprzyjaźnionym FO ta odmiana robi furorę :) Ja też mam już kilka egzemplarzy wysianych ;:138
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli były jasnozielone,to pewnie jakaś żółta odmiana.Zerwane w stadium młodzieńczym mogły mieć delikatną skórkę.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

pomidormen pisze:Na siewy jeszcze trochę za wcześnie, teraz pora na uzupełnienie nasion. Szukam odmiany papryki ostrej do marynowania w całości. Chodzi o to żeby po zamarynowaniu nie miała twardej skóry jak chilli.
W sklepach były ( a może jeszcze są ) marynowane, długie, jasnozielone bułgarskie papryki. O nasiona takiej papryki mi chodzi, oczywiście nie marynowane :;230
Ktoś pomoże?
A może to papryka Beros, typ kozi róg, nasiona czeskiej firmy Nohel Garden są dostępne w Tesco.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Dzięki, chyba o to mi chodziło.
A to znalazłem na naszym forum:
MagdaMisia pisze:to nie habanero ;) mam tą samą paprykę - odm. Kozi róg nasiona z firmy Nohel Garden zakupione w tesco. Jest łagodnie ostra. Proponuję zrywać seledynowe i pakować w słoiki w ocet w całości. Zimą doskonała do pizzy.
MagdaMisia pisze:Nasionka z tesco - nohel garden odm. Beros tzw. Kozi Róg. Papryka Habanero ma kształt podobny do pomidora Bawole serce i piekielnie ostry smak. To bodajże 9 w skali Scoville'a.
Dzisiaj jadę do Tesco.

-- 12 sty 2016, o 11:44 --

Pewnie wcześniej zrywana nie ma twardej skóry, tylko jak poznać kiedy jest seledynowa? :;230
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo łatwo to poznać :D jak rośnie jest zielona, potem robi się jaśniejsza, pewnie to nazywa MagdaMisia seledynową, i na końcu czerwienieje. Ja ją sadzę po 2 szt razem co 40 cm w grządce. Bardzo plenna i wdzięczna w uprawie, na Węgrzech dodają ją mieszanych pikli.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Ale ja rozróżniam tylko podstawowe kolory :;230
Jak duże rosną krzaki i jak z ostrością owoców?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzaki rosną na wys 40-50 cm, chyba są zdjęcia na forum. Co do ostrości, określana jest jako papryka półostra, dla mnie jest ostra, dla wielbicieli ostrości, którzy wcinają Habanero jak jabłka, będzie pewnie słabiutka :D
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

kaLo pisze:Bool można ją przyciąć nad tymi dwoma bocznymi odrostami i poprowadzić jak bonsai.
Póki co jej nie ruszam, może na wiosnę pomyślę.
Ale nie ukrywam, że chciałbym, żeby roślina była trochę wyższa.

Pozdrawiam!
Dorotaka23
100p
100p
Od: 9 mar 2014, o 08:13

Post »

aria pisze:Bardzo łatwo to poznać :D jak rośnie jest zielona, potem robi się jaśniejsza, pewnie to nazywa MagdaMisia seledynową, i na końcu czerwienieje. Ja ją sadzę po 2 szt razem co 40 cm w grządce. Bardzo plenna i wdzięczna w uprawie, na Węgrzech dodają ją mieszanych pikli.

Uda sie na niezbyt zasobnych piaskach?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta papryka i jeszcze słodka Lombardo, to moim zdaniem najłatwiejsze w uprawie papryki. Jak zaprawisz dołki obornikiem na 1-2 tygodnie przed sadzeniem i będziesz miała dużą, wyrośniętą rozsadę, to plon powinien być spory.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Uprawiałam tą paprykę, ostrość bym określiła jako lekko pikantną, dla wytrwałych zjadaczy ostrośći, bedzie jak słodziak, ciekawa, plenna, o cienkiej skórce i dość cienkim perykarpie, doskonała do marynowania, lub do chrupania z kanapkami. Polecam ją do uprawy, jest zbliżona do odmiany bułgarskiej Czorbadzyjski :)

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”