Jeżyna - uprawa,wymagania i inne dyskusje cz.2
Re: Jeżyna bezkolcowa cz.2
toolpusher - jeżyna nie jest bezobsługowa. Dwuletnie pędy po zakończeniu owocowania trzeba usuwać. W kolejnym roku nie ma na nich owoców i są potencjalnym źródłem chorób.
Druga sprawa, rosnące pędy trzeba samemu przywiązywać do podpór (w Twoim przypadku do ogrodzenia).
Zobacz na jeżynę rdzawą - ma małe kolce, w niektórych opisach pojawia się informacja, że taka jeżyna może też być ozdobą.
Druga sprawa, rosnące pędy trzeba samemu przywiązywać do podpór (w Twoim przypadku do ogrodzenia).
Zobacz na jeżynę rdzawą - ma małe kolce, w niektórych opisach pojawia się informacja, że taka jeżyna może też być ozdobą.
Pozdrawiam Serdecznie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na płot to raczej bym róże stosował, do tego jeżyny ale te dzikie, leśne. Jak się całość splącze to nie do przejścia.
Odnośnie jeżyny rdzawej, na stronie wojtka w ogrodzie widnieje taki zapis:
"Roślina posiada kolce, szczególnie na łodygach. Nie przeszkadza to w zrywaniu owoców, ale do zaplatania pędów lepiej założyć dwie pary rękawic (jedne na drugie) lub rękawice z twardszej skóry."
Jeżyna dzika nie ma takich kolców - chociaż trudno mi to porównać, bo z jeżyną dziką miałem kontakt, a z jeżyną rdzawą nie mam żadnego doświadczenia.
"Roślina posiada kolce, szczególnie na łodygach. Nie przeszkadza to w zrywaniu owoców, ale do zaplatania pędów lepiej założyć dwie pary rękawic (jedne na drugie) lub rękawice z twardszej skóry."
Jeżyna dzika nie ma takich kolców - chociaż trudno mi to porównać, bo z jeżyną dziką miałem kontakt, a z jeżyną rdzawą nie mam żadnego doświadczenia.
Pozdrawiam Serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
|Toolpusher Odmiany malinojeżyny to m.in. . Tayberry, Loganberry.
Niektóre są w pełni kwitnienia, a niektóre zawiązują owoce
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
A są jakieś odmiany maliny owocującej na tegorocznych pędach ? bo moje z niewiedzy jesienią pościnałem do zera i teraz są metrowe odrosty z pączkami owocowymi co prawda jeszcze nie kwitnie ale wygląda że szybciej sobie radzi niż moje pościnane maliny.
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Jeśli chodziło Ci o jeżyny owocujące na pędach jednorocznych to:
- Little Black Prince
- Reuben
- Prime Ark 45
...a jeśli chodziło Ci o maliny to nie ten wątek ;)
- Little Black Prince
- Reuben
- Prime Ark 45
...a jeśli chodziło Ci o maliny to nie ten wątek ;)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Reuben ponoć trzeba okrywać- któraś z pozostałych wytrzymuje nasz klimat?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Reuben nie dość, że trzeba okrywać to w naszych warunkach klimatycznych owoce na tegorocznych pędach nie zdążą dojrzeć. (mam, pozbywam się tej odmiany).
Ponoć Prime-ARK jest lepsza na nasze warunki klimatyczne - najlepiej gdyby potwierdził to jakiś właściciel tej odmiany.
Ponoć Prime-ARK jest lepsza na nasze warunki klimatyczne - najlepiej gdyby potwierdził to jakiś właściciel tej odmiany.
Pozdrawiam Serdecznie
-
- 200p
No ciężko mi odpowiedzieć jaka to odmiana bo moja sąsiadka jednoroczne wykopała i wyrzuciła (87lat) i ona nie wiedziała jaka to odmiana , ja mam 10 krzaczków . no cóż czekać i obserwować i jak nie dojrzeją w swoim czasie to wykopki i śmietnik a szkoda by było bo fajnie zaczynają rosnąć .
berthold61 - rozumiem, że cały czas piszesz o jeżynach ? (bo Twoje wcześniejsze pytanie nawiązywało do malin i nie rozwiałeś tej wątpliwości).
Pozdrawiam Serdecznie
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Reuben w Polsce nie dojrzewa w otwartym gruncie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
O jeżynach pisałem że fajnie rosną po ścięciu zeszłej jesieni do zera a teraz mają już zawiązki owocowe a powinny mieć je dopiero na zeszłorocznych pędach tak wyczytałem , ale jak się okaże że to te co nie zdążą dojrzeć to je pożegnam .mkgrr pisze:berthold61 - rozumiem, że cały czas piszesz o jeżynach ? (bo Twoje wcześniejsze pytanie nawiązywało do malin i nie rozwiałeś tej wątpliwości).