Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

Kalo a w minimalnym stopniu kora sosnowa nie będzie dopomagać w utrzymaniu pH?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

W minimalnym tak, ale podstawa to zgromadzenie w obrębie korzeni substancji utrzymujących w miarę stałe pH niezależnie od czynników zewnętrznych. Powstające w wyniku humifikacji materii organicznej kwasy są słabe i podlanie twardą wodą może w znaczący sposób zmienić odczyn podłoża.
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy siarkol - środek na mączniaka , to siarka w takiej postaci nadaję się do zakwaszania gleby w borówkach ? Składem jest siarka w 80 % ale 20 % nie mam pojęcia co jest , nie wapień ? Czerwonawe liście wiosną liście to 'powiedzmy norma' a czy teraz powracający czerwony odcień to efekt chłodów nocnych min. 5 st. czy zasadowy odczyn ? Mam 2 krzaczki i na razie nie mam pH metru tagże proszę nie linczujcie mnie za brak podania pecha . :wink:
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tym zakwaszaniem to ja już nic nie wiem ale u mnie praktycznie na żadnym stanowisku nie ma zalecanego pH a borówki pięknie rosną. Wszystkie mają ściółkę z kory i igieł sosnowych. Czasami podlewam zakwaszoną kwaskiem cytrynowym wodą. Jednego Bonifacego mam posadzonego w glebie z lasu sosnowego i rośnie na niej pięknie. Jednego Spartana mam obłożonego tak kamieniami że wokół pędów jest może z 15cm średnicy samej ściółki i ten krzak się wyraźnie wyróżnia ilością pędów i wielkością. Jest największy. Kamienie zwierają różne minerały w tym wapń. Może to jest tajemnica większych przyrostów? Z tym pobieraniem składników to polecam takie materiały:
http://permakultura.net/2015/02/26/jak- ... ysokim-pH/
https://www.youtube.com/watch?v=XIVGA3n ... S0gqaYQg8O
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

NOWY 83 pisze:Czerwonawe liście wiosną liście to 'powiedzmy norma' a czy teraz powracający czerwony odcień to efekt chłodów nocnych min. 5 st. czy zasadowy odczyn ?
Jeśli czerwieniejące są wierzchołkowe liście to najczęściej niedobory azotu, najlepszy oprysk jakimś dolistnym z dużą przewagą N
Obrazek
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Borówką której kret uszkodził? korzenie ?

Post »

Witam wszystkich,

nie znalazłem takiego samego tematu więc proszę was o pomoc/

Jesienią w 2015 roku kret wypchał do góry korzenie mojej (2 letniej teraz) borówki jednoczesnie wpychając do środka kawałki kory.

W tym roku ta borówka (tyci krzak) ewidentnie stanęła w rozwoju, inne krzaczki całe zieloniutkie/rozrastają się. Czy mam ją teraz wykopać uporządkować dołek i zobaczyc co się stało z korzonkami czy może czekać do wrzesnia ?

Wklejam linki do zdjęć pod spodem. Aby powiękrzyć foto należy na niego jeszcze raz kliknąć.

http://s32.postimg.org/lbhocgm9x/DSCN2338_Y.jpg

http://s32.postimg.org/7qqwdc6h1/DSCN2339_T.jpg
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Re: Co mam zrobić z borówką której kret uszkodził? korzenie ?

Post »

Jak kret działał, to prawie na 100% pojawiły się w korzeniach pędraki, a może jeszcze są. Ja bym posadził jeszcze raz. Jeśli się zdecydujesz to staranniej przygotuj dla niej miejsce, w trawie ma małe szanse, żeby dobrze rosła.
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

Co brakuje mojej borówce że te liście tak wyglądają ? :( i co to za robaki i czym to sprykać ?
Obrazek

Obrazek
fosforus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2016, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedzi
Kwiaty w takim razie oberwę. Bardzo mi zależy żeby te borówki się ładnie przyjęły bo sporo zainwestowałem a nie mam pojęcia jakie pH miała gleba rodzima.
W takim razie z tego co czytałem to łyżka siarczanu amonu na konewkę 10l na krzak co 2-3 tygodnie. Czy jest możliwość przekwaszenia czy takie nawożenie jest ok?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Nie ma raczej możliwości przekwaszenia przy takich dawkach jak napisałeś. Jeśli będziesz stosował się do takiego dawkowania.

robert16zgas
Zastosuj oprysk mospilanem powinien to ustrojstwo wytępić.
Kinomad
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2015, o 00:26

Post »

pelikano11 pisze:
NOWY 83 pisze:Czerwonawe liście wiosną liście to 'powiedzmy norma' a czy teraz powracający czerwony odcień to efekt chłodów nocnych min. 5 st. czy zasadowy odczyn ?
Jeśli czerwieniejące są wierzchołkowe liście to najczęściej niedobory azotu, najlepszy oprysk jakimś dolistnym z dużą przewagą N
Obrazek
Czyli czym? Może być siarczan amonu czy popali liście ? Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Siarczan amonu nie nadaje się do oprysków bo popali listki. Najlepiej jakiś nawóz interwencyjny do borówek który można będzie dolistnie zastosować.
robert16zgas
100p
100p
Od: 20 sty 2016, o 09:47

Post »

patryk10015 pisze:Nie ma raczej możliwości przekwaszenia przy takich dawkach jak napisałeś. Jeśli będziesz stosował się do takiego dawkowania.

-- 19 maja 2016, o 21:30 --
robert16zgas pisze:Co brakuje mojej borówce że te liście tak wyglądają ? :( i co to za robaki i czym to sprykać ?
Obrazek

Obrazek
A co z tymi liśćmi ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”