Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ocia
100p
100p
Od: 4 maja 2015, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

ekopom pisze:
Ocia pisze:Witam

Dzisiaj znalazłam coś takiego.
Nie do końca mi to wygląda na Alternatrioze czy zaraze ziemniaka.
Nie ważne z jakiej przyczyny, ale to już początek szarej pleśni. Jeśli nie, to będzie.
Tylko część liści miała zmiany, poobrywałam wszystkie, więc mam nadzieję ze będzie ok.
Pozdrawiam ;:131
Ola
Dziki ogród?
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry :)

Od kilku dni mam na pomidorach małe latające muszki, nie mam pojęcia to to jest.

Niżej daje zdj.
https://zapodaj.net/34fdcaa03ac8e.jpg.html

https://zapodaj.net/e5038ee937a5c.jpg.html

Raczej to nie jest szkodliwe prawda?
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

To dorosła postać mszycy. Migrantka. U mnie szkody w pomidorach nie wyrządza, u innych podobno tak :? .
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Kilka dni temu pryskałem na mszyce a te zostały, do nich jakiś specjalny preparat?
;:124
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
zbyszek_g
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2017, o 22:11

Post »

kaLo pisze:może Ludwik coś podpowie, bo uprawia pomidory w tunelach i pewnie wie lepiej niż ja.
KaLo dziękuję, tymczasem potraktowałem krzaki roztworem kwasku cytrynowego i wertuję internet. Może Ludwig pomoże w potrzebie. :wink:
pozdrawiam Zbyszek
Ted74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2017, o 20:33

Post »

Witam, mam problem z jednym krzakiem pomidora, jest mały i zwija liście, mógł by mi ktoś coś doradzić?

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

zbyszek_g pisze: Gospodarujemy na wsi dopiero od wiosny, miejsce gdzie stoi teraz tunel to był ugór zarośnięty chwastami, sąsiedzi nam to przeorali i staramy się jak potrafimy żeby coś jadalnego urosło. Nie mam pojęcia jakie parametry ma ziemia, żona przypomniała mi, że w dołki pod pomidory sypaliśmy mieszaninę popiołu z drzew liściastych, skorupek jaj i kawy. Może popiołu sypnęło się więcej pod niektóre krzaki. Pod wieczór podleję te marniejsze sztuki roztworem kwasku i oby pomogło.
Mam rozumieć, że ten zaorany ugór poza popiołem , kilkoma skorupkami i łykiem kawy na popitkę nic innego nie dostał? Jeżeli nie zasilisz porządnie jakimś wieloskładnikowym nawozem, to nie licz na jakiekolwiek zbiory. Łyżeczka magicznej siły na konewkę i gnojówka z pokrzyw nic nie da. Wszystko co było do zjedzenia, zostało zjedzone przez chwasty już 100 lat temu a jak ogólnie wiadomo, z głodu to i fakir się nie zes..ra. ;:108
zbyszek_g
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

kaLo pisze: Mam rozumieć, że ten zaorany ugór poza popiołem , kilkoma skorupkami i łykiem kawy na popitkę nic innego nie dostał? Jeżeli nie zasilisz porządnie jakimś wieloskładnikowym nawozem, to nie licz na jakiekolwiek zbiory. Łyżeczka magicznej siły na konewkę i gnojówka z pokrzyw nic nie da. Wszystko co było do zjedzenia, zostało zjedzone przez chwasty już 100 lat temu a jak ogólnie wiadomo, z głodu to i fakir się nie zes..ra. ;:108
przeglądam w internecie ofertę nawozów wieloskładnikowych, czy taki http://e-hortico.pl/pl/p/HORTICO-HORTIS ... g-7Fe/2473 lub taki http://e-hortico.pl/pl/p/Fructus-Profes ... 2C5kg/2351 byłyby odpowiednie?
pozdrawiam Zbyszek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawno nie korzystałam z tego wątku i było mi z tym dobrze ;:131

Pomidory w donicy

Obrazek

Obrazek

Sucha zgnilizna wierzchołkowa?
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Zbyszku ten pierwszy jest okropnie drogi a drugi zawiera olbrzymie ilości fosforu. Na forum są chwalone nawozy Kristalon Yara Mila. Nie stosuję tych nawozów, więc musisz poczekać na Ekopoma albo Faworyta. Oni uprawiają w tunelach.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Zbyszek, już na początku robiłeś doświadczenia, ile wytrzyma pomidor zasilając go popiołem, przez to pH prawdopodobnie poszło do góry, teraz chcesz zastosować chelat żelaza z mikroelementami, czy drugim o wysokim fosforze, nie wiedząc w przybliżeniu składu składników pokarmowych w glebie. Może pójść na kompromis i zasilić zwykłym nawozem rodzaju hydrokomplex.
Lekkie przebarwienia fioletu, to prawdopodobnie przez wysokie pH i jeśli odmiana zniesie więcej azotu, to można dać jedno podlanie siarczanem amonu, przy malinówce nie wskazane, potem nawóz wieloskładnikowy.
Obecna pogoda sprzyja przy prawidłowym nawożenia szybki wzrost pomidorów, tylko nie kombinować z nawozami pojedynczymi, jeśli nie znamy dokładnie niedoborów.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Margo_margo pisze:Sucha zgnilizna wierzchołkowa?
Tak .
zbyszek_g
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ekopom dziękuję za odpowiedź, część krzaków to pomidory malinowe więc pominę siarczan amonu. Kupiłem nawóz Yara Mila Complex i oby zadziałał.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, napiszę czy kuracja pomogła.
pozdrawiam Zbyszek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”