Tylko część liści miała zmiany, poobrywałam wszystkie, więc mam nadzieję ze będzie ok.ekopom pisze:Nie ważne z jakiej przyczyny, ale to już początek szarej pleśni. Jeśli nie, to będzie.Ocia pisze:Witam
Dzisiaj znalazłam coś takiego.
Nie do końca mi to wygląda na Alternatrioze czy zaraze ziemniaka.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzień dobry
Od kilku dni mam na pomidorach małe latające muszki, nie mam pojęcia to to jest.
Niżej daje zdj.
https://zapodaj.net/34fdcaa03ac8e.jpg.html
https://zapodaj.net/e5038ee937a5c.jpg.html
Raczej to nie jest szkodliwe prawda?
Od kilku dni mam na pomidorach małe latające muszki, nie mam pojęcia to to jest.
Niżej daje zdj.
https://zapodaj.net/34fdcaa03ac8e.jpg.html
https://zapodaj.net/e5038ee937a5c.jpg.html
Raczej to nie jest szkodliwe prawda?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
To dorosła postać mszycy. Migrantka. U mnie szkody w pomidorach nie wyrządza, u innych podobno tak .
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Kilka dni temu pryskałem na mszyce a te zostały, do nich jakiś specjalny preparat?
Badanie gleby 2019:
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2017, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaLo dziękuję, tymczasem potraktowałem krzaki roztworem kwasku cytrynowego i wertuję internet. Może Ludwig pomoże w potrzebie.kaLo pisze:może Ludwik coś podpowie, bo uprawia pomidory w tunelach i pewnie wie lepiej niż ja.
pozdrawiam Zbyszek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mam rozumieć, że ten zaorany ugór poza popiołem , kilkoma skorupkami i łykiem kawy na popitkę nic innego nie dostał? Jeżeli nie zasilisz porządnie jakimś wieloskładnikowym nawozem, to nie licz na jakiekolwiek zbiory. Łyżeczka magicznej siły na konewkę i gnojówka z pokrzyw nic nie da. Wszystko co było do zjedzenia, zostało zjedzone przez chwasty już 100 lat temu a jak ogólnie wiadomo, z głodu to i fakir się nie zes..ra.zbyszek_g pisze: Gospodarujemy na wsi dopiero od wiosny, miejsce gdzie stoi teraz tunel to był ugór zarośnięty chwastami, sąsiedzi nam to przeorali i staramy się jak potrafimy żeby coś jadalnego urosło. Nie mam pojęcia jakie parametry ma ziemia, żona przypomniała mi, że w dołki pod pomidory sypaliśmy mieszaninę popiołu z drzew liściastych, skorupek jaj i kawy. Może popiołu sypnęło się więcej pod niektóre krzaki. Pod wieczór podleję te marniejsze sztuki roztworem kwasku i oby pomogło.
-
- 0p - Nowonarodzony
przeglądam w internecie ofertę nawozów wieloskładnikowych, czy taki http://e-hortico.pl/pl/p/HORTICO-HORTIS ... g-7Fe/2473 lub taki http://e-hortico.pl/pl/p/Fructus-Profes ... 2C5kg/2351 byłyby odpowiednie?kaLo pisze: Mam rozumieć, że ten zaorany ugór poza popiołem , kilkoma skorupkami i łykiem kawy na popitkę nic innego nie dostał? Jeżeli nie zasilisz porządnie jakimś wieloskładnikowym nawozem, to nie licz na jakiekolwiek zbiory. Łyżeczka magicznej siły na konewkę i gnojówka z pokrzyw nic nie da. Wszystko co było do zjedzenia, zostało zjedzone przez chwasty już 100 lat temu a jak ogólnie wiadomo, z głodu to i fakir się nie zes..ra.
pozdrawiam Zbyszek
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zbyszku ten pierwszy jest okropnie drogi a drugi zawiera olbrzymie ilości fosforu. Na forum są chwalone nawozy Kristalon Yara Mila. Nie stosuję tych nawozów, więc musisz poczekać na Ekopoma albo Faworyta. Oni uprawiają w tunelach.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zbyszek, już na początku robiłeś doświadczenia, ile wytrzyma pomidor zasilając go popiołem, przez to pH prawdopodobnie poszło do góry, teraz chcesz zastosować chelat żelaza z mikroelementami, czy drugim o wysokim fosforze, nie wiedząc w przybliżeniu składu składników pokarmowych w glebie. Może pójść na kompromis i zasilić zwykłym nawozem rodzaju hydrokomplex.
Lekkie przebarwienia fioletu, to prawdopodobnie przez wysokie pH i jeśli odmiana zniesie więcej azotu, to można dać jedno podlanie siarczanem amonu, przy malinówce nie wskazane, potem nawóz wieloskładnikowy.
Obecna pogoda sprzyja przy prawidłowym nawożenia szybki wzrost pomidorów, tylko nie kombinować z nawozami pojedynczymi, jeśli nie znamy dokładnie niedoborów.
Lekkie przebarwienia fioletu, to prawdopodobnie przez wysokie pH i jeśli odmiana zniesie więcej azotu, to można dać jedno podlanie siarczanem amonu, przy malinówce nie wskazane, potem nawóz wieloskładnikowy.
Obecna pogoda sprzyja przy prawidłowym nawożenia szybki wzrost pomidorów, tylko nie kombinować z nawozami pojedynczymi, jeśli nie znamy dokładnie niedoborów.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tak .Margo_margo pisze:Sucha zgnilizna wierzchołkowa?
-
- 0p - Nowonarodzony
ekopom dziękuję za odpowiedź, część krzaków to pomidory malinowe więc pominę siarczan amonu. Kupiłem nawóz Yara Mila Complex i oby zadziałał.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, napiszę czy kuracja pomogła.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, napiszę czy kuracja pomogła.
pozdrawiam Zbyszek