Pierwsze storczyki Anu-Li
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monisiu i Dorotko dziękuję
A teraz o problemach, za dobrze by było żeby się nie pojawiły. Dwa białe storczyki wyglądały podejrzanie od strony korzeni. Doniczki obrośnięte były od srodka mchem i u jednego nie widać było prawie wcale korzeni, postanowiłam go przesadzić. Okazało się, że prawie w ogóle nie miał zdrowych korzeni i w środku była zbita kula jakby uschniętego mchu albo włókna kokosowego
Z boku przy łodydze widać jakby mały pączek. Żadnych żywych intruzów nie zauważyłam, obcięlam suche pędy, posypałam węglem drzewnym, zmieniłam podłoże, nie podlewałam i pozostaje mi tylko czekac i obserwować. Z drugim chyba musze zrobić to samo chociaż przez doniczkę widać że korzenie ma zdrowsze.
Anu-La
A teraz o problemach, za dobrze by było żeby się nie pojawiły. Dwa białe storczyki wyglądały podejrzanie od strony korzeni. Doniczki obrośnięte były od srodka mchem i u jednego nie widać było prawie wcale korzeni, postanowiłam go przesadzić. Okazało się, że prawie w ogóle nie miał zdrowych korzeni i w środku była zbita kula jakby uschniętego mchu albo włókna kokosowego
Z boku przy łodydze widać jakby mały pączek. Żadnych żywych intruzów nie zauważyłam, obcięlam suche pędy, posypałam węglem drzewnym, zmieniłam podłoże, nie podlewałam i pozostaje mi tylko czekac i obserwować. Z drugim chyba musze zrobić to samo chociaż przez doniczkę widać że korzenie ma zdrowsze.
Anu-La
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anula, gratuluję odwagi i trzymam kciuki za rekonwalescentów.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- anu-la
- 200p
I drugi problem z nakrapianym, najpierw pojawiło się przebarwienie na liściu, kwiaty rozwijały się jakby nie do końca, dwa pączki odpadły, a liść robił sie coraz bardziej żółty. U nasady łodyga miala czarny kolor, a po potarciu wacikiem pozostawał czarny ślad. Mimo takiego jak wydaje mi się złego stanu z boku na łodydze widać nowy pęd. Po wyjęciu z doniczki okazało się że wiekszość pędów jest sucha. Zrobiłam to co przy białym i czekam.
Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić ?
Anu-La
Nie wiem co jeszcze mogłabym zrobić ?
Anu-La
- Kamyczek87
- 100p
- Od: 7 cze 2007, o 18:32
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
miałam podobną sytuację,przesadziłam spryskałam asahi sl,teraz budują masę korzeniową,ale cieszą też kwiatkami ,małą ilością ale zawsze...chociaż kwiatostany cały czas rosną
pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Anu-la ten mech to sphagnum.A teraz o problemach, za dobrze by było żeby się nie pojawiły. Dwa białe storczyki wyglądały podejrzanie od strony korzeni. Doniczki obrośnięte były od srodka mchem i u jednego nie widać było prawie wcale korzeni, postanowiłam go przesadzić. Okazało się, że prawie w ogóle nie miał zdrowych korzeni i w środku była zbita kula jakby uschniętego mchu albo włókna kokosowego
Trzymam kciuki za pacjentów- też mam jednego.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- anu-la
- 200p
Guciu, Dorotko dorelko dziękuję za duchowe wsparcie
Kamyczku , Storczykowa biały został obcięty i stoi w wodzie, pozostałe kwiaty się rozwinęły i myśle że jeszcze trochę sie nimi nacieszę. ten ma przynajmniej liście i moze odbuduje system korzeniowy. Drugi nakrapiany to chyba nie do odratowania, chory liść usunęłam, łodygę obcięłam, odseparowałam od innych storczyków, ale czy bez liści jest szansa że coś wypusci od korzeni?
Narine dziękuję za informacje
Jak na razie pozostałe storczyki czuja się dobrze i mam nadzieję, że nie będą sprawiały problemów, bo zbliża się czas ogrodowy i nie bedę mogła poświęcić im tyle czasu co ostatnio
Pozdrawiam świątecznie
Anu-La
Kamyczku , Storczykowa biały został obcięty i stoi w wodzie, pozostałe kwiaty się rozwinęły i myśle że jeszcze trochę sie nimi nacieszę. ten ma przynajmniej liście i moze odbuduje system korzeniowy. Drugi nakrapiany to chyba nie do odratowania, chory liść usunęłam, łodygę obcięłam, odseparowałam od innych storczyków, ale czy bez liści jest szansa że coś wypusci od korzeni?
Narine dziękuję za informacje
Jak na razie pozostałe storczyki czuja się dobrze i mam nadzieję, że nie będą sprawiały problemów, bo zbliża się czas ogrodowy i nie bedę mogła poświęcić im tyle czasu co ostatnio
Pozdrawiam świątecznie
Anu-La
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pierwsze storczyki Anu-Li
Przepiękne te Twoje storczyki ;)