Sosna - sadzenie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
carson_1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2009, o 10:32

Post »

Gleby nie sprawdzałem. Ziemia wyglada na raczej cięższą. Troche gliniasta wg tego co kopałem w obrębie budynku. Głębiej znajdują się pokłady kamienia wapiennego (niedaleko nieczynna kopalnia wapienia) . Jeśli chodzi o wodę to mam własną studnię na działce. Głęboką na ok 18m (nie znam wydajności studni).
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Fakt bardzo ciekawe okazy sosen, zwłaszcza Pinus densiflora (Oculus-draconis) jest to sosna gęstokwiatowa z bardzo efektownymi szyszkami a jeszcze ciekawszymi igłami, faktycznie osiąga wysokość ok 3 m wysokości i ok 1,5 -2 szer, ale to są wymiary roślin w wieku ok 10 lat ( teoretycznie takie wymiary osiągają ale to zależy od wielu czynników środowiskowych i od naszego zadbania o nie), po tym czasie one też będą jeszcze rosły to nie są rośliny karłowe że wieczność czekamy aż urosną, tak czy inaczej za jakieś 15-20 lat znajdą się przy budynku. Schwerini i świerk też nie zatrzymają swojego wzrostu po 10 latach lub gdy osiągną 3 m wys.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Akurat Pinus densiflora 'Oculis Draconis' rośnie w całkiem spore drzewo. Docelowo osiąga do 12-15m wysokości i 5-6m średnicy korony.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Kontakt:

Post »

wszystko w porządku tylko że takie gabaryty osiągną roślinki po jakichś 30 latach. Jeśli tyle lat przeżyje. Biorąc poprawkę na takie wielkości to wystarczy kilka sztuk na całą działkę a może i jedno wystarczy.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Kontakt:

Post »

Conica i Nidiformis będą sobie powoli rosły aby były duże musisz sobie poczekać, a Tamariscifolia i Blue carpet wystarczy co jakiś czas podcinać prędzej będziesz cioł Blue Carpeta niż sabinę. Zastanów się co chcesz oglądać przez kolejne lata, czarną ziemię czy połączoną kompozycję. Przecież w przypadku takich jałowców wystarczy odrobinę cięcia. Jak będziesz mógł przeznaczyć na jedną rabatkę powierzchnię powiedzmy 100 m2 (kwadratowych) to założysz sobie park dla okazów i będziesz je podziwiał za 40 lat.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

blackjack pisze:[...] No ale posadzenie w tym miejscu jednej rośliny i czekanie 20 lat aż pokryje całą powierzchnię nie wydaje mi się zbyt sensowne. Zwiedzając arboreta albo parki spotyka się czasem drzewa które rzeczywiście pasowałyby 1 szt na 10 arów... no ale chyba to nie o to chodzi...
Jak zatem zoptymalizować odległości ?
Jak Wy to robicie i czym się kierujecie ?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
[...]
Jałowce posadziłem mniej więcej w odległości odpowiadającej docelowemu rozmiarowi krzewu, nawet jeśli trochę na siebie będą nachodzić za ćwierć wieku to nie szkodzi. Wygląda to w tej chwili łyso, i na to nic nie poradzę. Więc łyse miejsca uzupełniam bylinami i jednorocznymi.
I pozostaje tylko czekać :cry:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
kukimonster
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sty 2010, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam i proszę o radę. Mam do przesadzenia dwie sosenki zza płota, mają jakieś dwa metry, może 1,80m. Czy da się to zrobić ręcznie bez groźnego uszczerbku na korzeniu? Jak szeroko i głęboko kopać? Kiedy mogę to zrobić, a musi to być jak najwcześniej, jesień odpada.
Katarzyna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Przesadzenie 2-metrowej sosny.

Post »

A nie mogą zostać za tym płotem, bo sosny z gruntu można przesadzać tylko jak mają do ok. pół metra, potem się nie przyjmują, gdyż małą mało zwarty i palowy system korzeniowy, który w dodatku źle reaguje na uszkodzenia.Może poszukaj mniejszych i zrób to jak najwcześniej gdy ziemia rozmarznie.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Re: Przesadzenie 2-metrowej sosny.

Post »

Koniecznie przeczytaj najpierw poniższe wątki:
- Duże iglaki - przesadzanie
- Drzewa i krzewy - przesadzanie - BAZA
- Przesadzanie - kiedy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
bohunskie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 13:45

Re: Kiedy mogę przesadzić sosny samosiejki?

Post »

Dzien dobry! Witam uzytkownikow forum i pozdrawiam!

Postanowilem zasiegnac fachowej porady u zrodla, mianowicie ponad 2 tygodnie temu wykopalem sosne samosiejke z malego zagajnika z mieszanym drzewostanem i posadzilem w swoim malym ogrodzie. Mowiac wykopalem, mowie uratowalem przed zniszczeniem bo w tym miejscu byla wycinka wszystkiego co zywe bo powyzej biegnie linia napiecia wiec wszytko pod nia bylo zaraz sciete i zaorane.

Sosna ma okolo 60 do 70cm wysokosci, bez korzenia palowego, rozchodzil sie horyzontalnie, wykopalem mala brylke ziemi/gliny i jak najwiecej malych korzeni bardzo cienkich. Podlewam ja codziennie i wkopalem w dobra ziemie bogata w skladniki minieralne wymieszana z ziemia kompostowa. Podczas transportu okolo 3 godzin korzenie z ziemia byly w worku i podlane woda wiec bylo wilgotno. Rosnie juz 2 tygodnie sobie nie widze zeby igly zulkly, sa zielone tylko na koncowkach okolo 2mm sa lekko zulte.

Czy po pnad 2 tygodniach mozna wnioskowac ze sie przyjela czy to za malo czasu na werdykt?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Absolutnie za mało. Przesadzona sosna potrafi jak ja to nazywam "siłą rozpędu" wypuścić nowe świeczki i je rozwinąć a następnie... nawet po pół roku najnormalniej w świecie uschnąć. Wbrew pozorom świeżo przesadzonym sosnom nie daje się bogatej mieszanki lepiej "rozrobić" ją pół na pół z piachem lub drobnym żwirkiem. Co dzień się nie podlewa bo ją utopisz. Co dzień natomiast można zraszać igliwie (nawet 2 razy) jeżeli tylko jest ciepło.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
bohunskie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2010, o 13:45

Post »

Ok, Dzięki za porady.

Mam nadzieje ze sosenka przezyje i bedzie ozdoba w ogrodzie na lata.

PZDR
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

sosny samosiejki

Post »

od kiedy ( i do kiedy ) można przesadzać z gruntu sosny " samosiejki" , czy myślicie że taka 2-4 letnia się przyjmnie?
duduś
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: sosny samosiejki

Post »

Przyjmie się i dużo starsza o ile nie zniszczysz jej zbyt mocno korzeni.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Re: sosny samosiejki

Post »

Im młodsza, tym lepsza do przesadzenia, im starsza tym trudniej się przyjmuje i aklimatyzuje do nowego miejsca. Gdybym ja miał do wyboru to z pewnością wybrał bym dwuletnie sosny do przesadzenia, niż czteroletni, te starsze. Posadzone pojedynczo, mają w początkowo małe przyrosty, i te młodsze szybko je doganiają wzrostem, a nawet prześcigają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”