Sosna - sadzenie,przesadzanie
Gleby nie sprawdzałem. Ziemia wyglada na raczej cięższą. Troche gliniasta wg tego co kopałem w obrębie budynku. Głębiej znajdują się pokłady kamienia wapiennego (niedaleko nieczynna kopalnia wapienia) . Jeśli chodzi o wodę to mam własną studnię na działce. Głęboką na ok 18m (nie znam wydajności studni).
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Fakt bardzo ciekawe okazy sosen, zwłaszcza Pinus densiflora (Oculus-draconis) jest to sosna gęstokwiatowa z bardzo efektownymi szyszkami a jeszcze ciekawszymi igłami, faktycznie osiąga wysokość ok 3 m wysokości i ok 1,5 -2 szer, ale to są wymiary roślin w wieku ok 10 lat ( teoretycznie takie wymiary osiągają ale to zależy od wielu czynników środowiskowych i od naszego zadbania o nie), po tym czasie one też będą jeszcze rosły to nie są rośliny karłowe że wieczność czekamy aż urosną, tak czy inaczej za jakieś 15-20 lat znajdą się przy budynku. Schwerini i świerk też nie zatrzymają swojego wzrostu po 10 latach lub gdy osiągną 3 m wys.
- grzesiek_z
- 200p
- Kontakt:
- grzesiek_z
- 200p
- Kontakt:
Conica i Nidiformis będą sobie powoli rosły aby były duże musisz sobie poczekać, a Tamariscifolia i Blue carpet wystarczy co jakiś czas podcinać prędzej będziesz cioł Blue Carpeta niż sabinę. Zastanów się co chcesz oglądać przez kolejne lata, czarną ziemię czy połączoną kompozycję. Przecież w przypadku takich jałowców wystarczy odrobinę cięcia. Jak będziesz mógł przeznaczyć na jedną rabatkę powierzchnię powiedzmy 100 m2 (kwadratowych) to założysz sobie park dla okazów i będziesz je podziwiał za 40 lat.
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jałowce posadziłem mniej więcej w odległości odpowiadającej docelowemu rozmiarowi krzewu, nawet jeśli trochę na siebie będą nachodzić za ćwierć wieku to nie szkodzi. Wygląda to w tej chwili łyso, i na to nic nie poradzę. Więc łyse miejsca uzupełniam bylinami i jednorocznymi.blackjack pisze:[...] No ale posadzenie w tym miejscu jednej rośliny i czekanie 20 lat aż pokryje całą powierzchnię nie wydaje mi się zbyt sensowne. Zwiedzając arboreta albo parki spotyka się czasem drzewa które rzeczywiście pasowałyby 1 szt na 10 arów... no ale chyba to nie o to chodzi...
Jak zatem zoptymalizować odległości ?
Jak Wy to robicie i czym się kierujecie ?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
[...]
I pozostaje tylko czekać
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- kukimonster
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2010, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przesadzenie 2-metrowej sosny.
A nie mogą zostać za tym płotem, bo sosny z gruntu można przesadzać tylko jak mają do ok. pół metra, potem się nie przyjmują, gdyż małą mało zwarty i palowy system korzeniowy, który w dodatku źle reaguje na uszkodzenia.Może poszukaj mniejszych i zrób to jak najwcześniej gdy ziemia rozmarznie.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Re: Przesadzenie 2-metrowej sosny.
Koniecznie przeczytaj najpierw poniższe wątki:
- Duże iglaki - przesadzanie
- Drzewa i krzewy - przesadzanie - BAZA
- Przesadzanie - kiedy?
- Duże iglaki - przesadzanie
- Drzewa i krzewy - przesadzanie - BAZA
- Przesadzanie - kiedy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Re: Kiedy mogę przesadzić sosny samosiejki?
Dzien dobry! Witam uzytkownikow forum i pozdrawiam!
Postanowilem zasiegnac fachowej porady u zrodla, mianowicie ponad 2 tygodnie temu wykopalem sosne samosiejke z malego zagajnika z mieszanym drzewostanem i posadzilem w swoim malym ogrodzie. Mowiac wykopalem, mowie uratowalem przed zniszczeniem bo w tym miejscu byla wycinka wszystkiego co zywe bo powyzej biegnie linia napiecia wiec wszytko pod nia bylo zaraz sciete i zaorane.
Sosna ma okolo 60 do 70cm wysokosci, bez korzenia palowego, rozchodzil sie horyzontalnie, wykopalem mala brylke ziemi/gliny i jak najwiecej malych korzeni bardzo cienkich. Podlewam ja codziennie i wkopalem w dobra ziemie bogata w skladniki minieralne wymieszana z ziemia kompostowa. Podczas transportu okolo 3 godzin korzenie z ziemia byly w worku i podlane woda wiec bylo wilgotno. Rosnie juz 2 tygodnie sobie nie widze zeby igly zulkly, sa zielone tylko na koncowkach okolo 2mm sa lekko zulte.
Czy po pnad 2 tygodniach mozna wnioskowac ze sie przyjela czy to za malo czasu na werdykt?
Pozdrawiam
Postanowilem zasiegnac fachowej porady u zrodla, mianowicie ponad 2 tygodnie temu wykopalem sosne samosiejke z malego zagajnika z mieszanym drzewostanem i posadzilem w swoim malym ogrodzie. Mowiac wykopalem, mowie uratowalem przed zniszczeniem bo w tym miejscu byla wycinka wszystkiego co zywe bo powyzej biegnie linia napiecia wiec wszytko pod nia bylo zaraz sciete i zaorane.
Sosna ma okolo 60 do 70cm wysokosci, bez korzenia palowego, rozchodzil sie horyzontalnie, wykopalem mala brylke ziemi/gliny i jak najwiecej malych korzeni bardzo cienkich. Podlewam ja codziennie i wkopalem w dobra ziemie bogata w skladniki minieralne wymieszana z ziemia kompostowa. Podczas transportu okolo 3 godzin korzenie z ziemia byly w worku i podlane woda wiec bylo wilgotno. Rosnie juz 2 tygodnie sobie nie widze zeby igly zulkly, sa zielone tylko na koncowkach okolo 2mm sa lekko zulte.
Czy po pnad 2 tygodniach mozna wnioskowac ze sie przyjela czy to za malo czasu na werdykt?
Pozdrawiam
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Absolutnie za mało. Przesadzona sosna potrafi jak ja to nazywam "siłą rozpędu" wypuścić nowe świeczki i je rozwinąć a następnie... nawet po pół roku najnormalniej w świecie uschnąć. Wbrew pozorom świeżo przesadzonym sosnom nie daje się bogatej mieszanki lepiej "rozrobić" ją pół na pół z piachem lub drobnym żwirkiem. Co dzień się nie podlewa bo ją utopisz. Co dzień natomiast można zraszać igliwie (nawet 2 razy) jeżeli tylko jest ciepło.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Ok, Dzięki za porady.
Mam nadzieje ze sosenka przezyje i bedzie ozdoba w ogrodzie na lata.
PZDR
Mam nadzieje ze sosenka przezyje i bedzie ozdoba w ogrodzie na lata.
PZDR
sosny samosiejki
od kiedy ( i do kiedy ) można przesadzać z gruntu sosny " samosiejki" , czy myślicie że taka 2-4 letnia się przyjmnie?
duduś
Re: sosny samosiejki
Przyjmie się i dużo starsza o ile nie zniszczysz jej zbyt mocno korzeni.
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: sosny samosiejki
Im młodsza, tym lepsza do przesadzenia, im starsza tym trudniej się przyjmuje i aklimatyzuje do nowego miejsca. Gdybym ja miał do wyboru to z pewnością wybrał bym dwuletnie sosny do przesadzenia, niż czteroletni, te starsze. Posadzone pojedynczo, mają w początkowo małe przyrosty, i te młodsze szybko je doganiają wzrostem, a nawet prześcigają.