Szachownica cesarska (Fritillaria imperialis) cz.1
Witam, obejrzałam pogodę na pogodynce i nadchodzą przymrozki do minus 4 stopni, moje szachownice mają już ok. 20 cm i nie wiem czy mam je czymś zabezpieczyć, czy takie przymrozki im nie zaszkodzą, to pytanie dotyczy również hiacyntów, krokusów, żonkili i tulipanów. A już cieszyłam się, że będzie ciepło
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2007, o 13:47
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cebulowym na pewno mróz nie zaszkodzi. One muszą to znosić co roku.
Po fali mrozów 10 marca 2005 r. mapka Polski nie było żadnych uszkodzeń wśród wiosennych kwiatów
Po fali mrozów 10 marca 2005 r. mapka Polski nie było żadnych uszkodzeń wśród wiosennych kwiatów
Rzeczywiście, mieliście rację - woda w wiadrze zamarznięta, gdzieniegdzie resztki śniegu, a korony cesarskie stoją dumnie wyprostowane.
Marysiu, jeszcze jedną "zaletą" tego ciepłego regionu naszego kraju jest to, że wegetacja zaczyna się dużo szybciej no i jak przyjdzie mróz to...
Nie będę tu opisywać co mi w maju ubiegłego roku zmarzło, bo to nie ten temat.
Pozdrawiam
Marysiu, jeszcze jedną "zaletą" tego ciepłego regionu naszego kraju jest to, że wegetacja zaczyna się dużo szybciej no i jak przyjdzie mróz to...
Nie będę tu opisywać co mi w maju ubiegłego roku zmarzło, bo to nie ten temat.
Pozdrawiam
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje korony cesarskie zaczeły wychodzić , tak się cieszę mam je pierwszy sezon
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
Korony przetrwały, bo tego nornice nie znoszą, raczej odstraszają - one bardziej lubią lilie i tulipany :P[/quote]
Na moich rabatach gdzie są cebulki korony nie ma nornic, kretów. Wyczytałam gdzieś ze skutecznie odstrasza gryzonie czosnek. Więc od kilku lat sadzę czosnek "przypadkowo" gdzie pokazują się krety lub nornice. Całą szklarnię mam obsadzoną czosnkiem i nie mam problemu z podkopywaniem roślin przez szkodniki. Na początku sąsiadka uśmiechała się na widok sadzenia przeze mnie czosnku, ale jak jej pomidory zostały podkopane przez kreta , a moje były nie ruszone też posadziła czosnek i tak już kilka lat mamy spokój.
Na moich rabatach gdzie są cebulki korony nie ma nornic, kretów. Wyczytałam gdzieś ze skutecznie odstrasza gryzonie czosnek. Więc od kilku lat sadzę czosnek "przypadkowo" gdzie pokazują się krety lub nornice. Całą szklarnię mam obsadzoną czosnkiem i nie mam problemu z podkopywaniem roślin przez szkodniki. Na początku sąsiadka uśmiechała się na widok sadzenia przeze mnie czosnku, ale jak jej pomidory zostały podkopane przez kreta , a moje były nie ruszone też posadziła czosnek i tak już kilka lat mamy spokój.