Miłek Wiosenny a może Miłek Amurski
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2013, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Miłek Wiosenny a może Miłek Amurski
Nie bardzo rozumiem ...Przeciesz miłek to typowa kserotermiczna roślinka a nie leśna .Nie jest przeciez tak uzależniona od mikoryzowego podłoża jak np.storczyki.
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam!
Ja przysypuję nasionka mieszanką piasku i ładnie wschodzą, tylko trudno upilnować póżniej jak wyjdzie słońce, a ja nie zawsze jestem na gospodarstwie.
Pozdrawiam
Ismena
Ja przysypuję nasionka mieszanką piasku i ładnie wschodzą, tylko trudno upilnować póżniej jak wyjdzie słońce, a ja nie zawsze jestem na gospodarstwie.
Pozdrawiam
Ismena
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Dziś byłam na działce. Czekała tam na mnie niespodzianka. Mój miłek ma bardzo dorodny pąk. Co z nim będzie? Pomyliły mu się pory roku. Serio zaczęłam się o niego trochę bać. Czy ktoś miał już podobne zdarzenie? Pozdrawiam - Henryka
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2013, o 10:24
Istotnie ,to bardzo dziwne .Tym bardziej, że jesteś z Białegostoku
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Daron
Ja sadze miłki w rożne miejsca i podłoże co ciekawe czasem rosną tam gdzie nie powinny. Poza tym nie pisze że miłek jest uzależniony od mikoryzowego podłoża ale odziwo rośnie fantastycznie z jego domieszką i w tych właśnie miejscach fajnie się rozsiewa. Oczywiście kiedy kupuje czy dostaje nową odmianę to staram się przygotować podłoże odpowiednie zgodnie z zaleceniami fachowców. Bywa tak, że pomimo starań nie ma oczekiwanego rezultatu wtedy szukam innego miejsca czasem sprzecznego z opisami książkowymi.
Henryka
jeśli zauważyłaś pąk to powinnaś nasypać na miłka grubą warstwą np. liści. Zasypanie stanowiska spowoduje że w ciepłe dni zimowe słońce nie ogrzeje prędko podłoża co zwolni rozwój pąków kwiatowych.
Jarek
Ja sadze miłki w rożne miejsca i podłoże co ciekawe czasem rosną tam gdzie nie powinny. Poza tym nie pisze że miłek jest uzależniony od mikoryzowego podłoża ale odziwo rośnie fantastycznie z jego domieszką i w tych właśnie miejscach fajnie się rozsiewa. Oczywiście kiedy kupuje czy dostaje nową odmianę to staram się przygotować podłoże odpowiednie zgodnie z zaleceniami fachowców. Bywa tak, że pomimo starań nie ma oczekiwanego rezultatu wtedy szukam innego miejsca czasem sprzecznego z opisami książkowymi.
Henryka
jeśli zauważyłaś pąk to powinnaś nasypać na miłka grubą warstwą np. liści. Zasypanie stanowiska spowoduje że w ciepłe dni zimowe słońce nie ogrzeje prędko podłoża co zwolni rozwój pąków kwiatowych.
Jarek
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Jarku, pięknie dziękuję za odpowiedż. Jutro zrobię jak radzisz.
Pozdrawiam - Henryka
Pozdrawiam - Henryka
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Mam nasionka miłka letniego i nie wiem, kiedy i jak go wysiać. Może ktoś podpowie. Będę wdzięczna
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Po pierwsze miłek letni to zupełnie inna roślina i na pewno nie jest byliną tylko rośliną jednoroczną. Też kiedyś szukając nasion miłka wiosennego kupiłem miłka letniego a jak już dotarło do mnie, że nie jest to ta roślina, której szukałem to nasiona poszły gdzieś w kąt. Wracając do Miłka letniego (Adonis aestivalis) nasiona sieje się wprost do gruntu jesienią albo jak najwcześniej wczesną wiosną, gdyż dość wolno kiełkują. Najlepiej rośnie na glebach wapiennych, na stanowisku słonecznym. Patrząc za okno myślę, że możesz je wysiać nawet teraz.
-
- Kontakt:
Nasiona wszystkich miłków zbieramy w fazie zielonej. Najlepiej zbierać pomiędzy końcem dojrzewania a przed ich samoczynnym spadem. Po zebraniu natychmiast je wysiewamy.
jarek
jarek
Przemku do Twojej wypowiedzi dodam że, wschody pojawiają się jesienią i w tej fazie zimuje pod śniegiem, tam gdzie rosły w tej chwili masa siewek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 sty 2014, o 10:59
Czy miłek będzie rósł w donicy na balkonie?
-
- Kontakt:
Tak ale zimą donice najlepiej zakopać w gruncie.
jarek
jarek
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W sumie to dalej nie wiem : amurski czy wiosenny? Czym się różnią oprócz terminu kwitnienia ? Może ktoś ma zdjęcia, bardzo proszę
Pozdrawiam, Iwona.