Wielkanoc na stole
Re: Wielkanoc na stole
Ooo u nas też coś podobnego się robi nawet nieświątecznie - taki sernik ziołowy na ostro, bez mąki i takich tam.., ale chyba ubita piana z białek jest dodawana, tak mi się coś kołacze.
-
- 500p
- Posty: 556
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Słyszałam o kilku zwyczajach świątecznych i myślę nad wdrożeniem ich u siebie.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
W Szwecji Janssons frestelse zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu , bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, zalewane na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną, tort marcepanowy.
Z babci wspomnień wiem,że dawniej przed postem wygotowywano z resztek tłuszczu wszystkie garnki z wodą i kamieniami.
Ser suszony, który od lat robimy na święta jest mielony, doprawiany, nakładamy go do lnianego lub bawełnianego rożka i przez całą noc odcieka przyduszony 20 kg.np.cukru, następnego dnia, jeśli nie ma opadów , wywieszamy go na dworze i przez cały dzień schnie na słońcu.Gotowy ser wkrajany do żurku jest słony i ma kremową konsystencję.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
W Szwecji Janssons frestelse zapiekanka szwedzka z ziemniaków, cebuli i szprotek z dodatkiem śmietany i białego pieprzu , bułeczki pszenne z kminkiem lub cynamonem nazywane semlorami, zalewane na talerzu gorącym mlekiem lub bitą śmietaną, tort marcepanowy.
Z babci wspomnień wiem,że dawniej przed postem wygotowywano z resztek tłuszczu wszystkie garnki z wodą i kamieniami.
Ser suszony, który od lat robimy na święta jest mielony, doprawiany, nakładamy go do lnianego lub bawełnianego rożka i przez całą noc odcieka przyduszony 20 kg.np.cukru, następnego dnia, jeśli nie ma opadów , wywieszamy go na dworze i przez cały dzień schnie na słońcu.Gotowy ser wkrajany do żurku jest słony i ma kremową konsystencję.
- szamanicaaa
- 100p
- Posty: 147
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
Re: Wielkanoc na stole
EDITA-ja też lubelskie-stąd chyba podobny serek
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Wielkanoc na stole
Ja również znam to danie i nieraz robię, jak mam jagnięcinę, potrawa pochodzi z Sycylii, robi się małe pulpety jagnięce lub baranie, osobno ricottę łączy się z parmezanem żółtkami, gałką, solą, pieprzem, dodaje się pianę z białek. Pulpety gotuje się w rosole, potem dodaje się ser i wszystko zapieka. Jest trochę pracy, ale danie zacne.EDITA pisze:Słyszałam o kilku zwyczajach świątecznych i myślę nad wdrożeniem ich u siebie.
We Włoszech serwowane jest U sciuscieddu obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą pianą z białek opieka się w piekarniku, przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
Rzeczywiście jest to tradycyjne Wielkanocne danie rodem z Płd.Włoch.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 43
- Od: 17 lip 2008, o 20:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Wielkanoc na stole
Ser + jaja+ sól do smaku, to wszystko mieszam. Proporcje jaj do sera- daje na oko, ale nie ma sie co obawiać że jajek będzie za dużo. Biorę w worek i pod kamień do ocięknięcia z serwatki.Nastepnie wykładam ser na blaszkę wyłożoną papierem i do piekarnika. Po obsuszeniu gorący z powrotem w worek i pod kamień. Smacznego. Ser dodaje do żuru, smaczny jest i sam.
- szamanicaaa
- 100p
- Posty: 147
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Roztocze
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 739
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Wielkanoc na stole
Piękne U mnie chleb upieczony, babka majonezowa wyjęta z pieca Jeszcze makowiec do zrobienia
Pozdrawiam ;)
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Wielkanoc na stole
Zaciekawiła mnie ta babka majonezowa,może podasz przepis?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 739
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Wielkanoc na stole
Szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy( ja mam robiony swój ale może być wanilinowy też)
ok 3/4 szkl majonezu -Winiary ja daję.
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj dużych lub 8 małych
szklanka cukru.
Wszystko miksujemy, konsystencja musi być taka płynno ciągnąca , te proporcje starczają na dwie małe keksówki ;)
Później wstawię foto ;)
Jest pyszna a majonezu wcale nie czuć ;)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy( ja mam robiony swój ale może być wanilinowy też)
ok 3/4 szkl majonezu -Winiary ja daję.
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 jaj dużych lub 8 małych
szklanka cukru.
Wszystko miksujemy, konsystencja musi być taka płynno ciągnąca , te proporcje starczają na dwie małe keksówki ;)
Później wstawię foto ;)
Jest pyszna a majonezu wcale nie czuć ;)
Pozdrawiam ;)
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Wielkanoc na stole
Dzięki Justynko
A cukier waniliowy jak sama robisz,w jakich proporcjach?
A cukier waniliowy jak sama robisz,w jakich proporcjach?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 739
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Wielkanoc na stole
Ja kupuje cukier i miele go w takiej starej maszynce do kawy żeby był drobny, do dużego słoika dam kilo i 2 laski wanilii przekrojone i po kilku dniach cukier pięknie pachnie wanilią, ale dla niektórych może zapach być zbyt intensywny więc można dać sam ten środek z wanilii, codziennie przez kilka dni tym słoikiem trząsam, a potem to jak mi się przypomni
Pozdrawiam ;)
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Wielkanoc na stole
Obowiązkowo święconka, czyli żurek na serwatce z dużą ilością chrzanu, wędliną z koszyka, jajkami - mniam.
Na zimno tradycyjnie sałatka jarzynowa, galaretka z kurczaka lub wieprzowa. Ćwikła, chrzan z jajkiem, wędliny, jajka - obżarstwo. Na słodko babka drożdżowa, sernik.
Na zimno tradycyjnie sałatka jarzynowa, galaretka z kurczaka lub wieprzowa. Ćwikła, chrzan z jajkiem, wędliny, jajka - obżarstwo. Na słodko babka drożdżowa, sernik.
Beata
Re: Wielkanoc na stole
Już myślicie o Wielkanocy?
Nie mam dostępu do serwatki, więc u mnie zawsze biały barszcz na zakwasie + śmietana, zakwas nie tak trudno zrobić.
A ten podsuszany ser wart jest grzechu, chyba skorzystam z waszych przepisów. Moja teściowa kiedyś taki robiła, było to coś pysznego, pikantny podsuszony ser dodawany do wielkanocnego żurku.
Nie mam dostępu do serwatki, więc u mnie zawsze biały barszcz na zakwasie + śmietana, zakwas nie tak trudno zrobić.
A ten podsuszany ser wart jest grzechu, chyba skorzystam z waszych przepisów. Moja teściowa kiedyś taki robiła, było to coś pysznego, pikantny podsuszony ser dodawany do wielkanocnego żurku.