Jednokolorowa rabatka

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A już myślałam, że to tylko ja mam hopla na punkcie białych nasadzeń, a tu ... witajcie w klubie. Wprawdzie nie robię całych rabatek, tylko zakątki, bo dla mnie biel musi mieć mocne zielone tło. No i na razie tylko kolekcjonuję, a jak iglaki utworzą przytulne kąciki, to podosadzam im biel.
Zrobiłam też w ubiegłym roku zakątek liliowo/żółty. Dwa żółte Rh,dwa liliowe Rh, dwie miodowe azalie i jedna żółta, pomiędzy tym funkie i leśne paprocie, a resztę wolnej przestrzeni planuję zadarnić powojnikiem Baltik. Co z tego wyjdzie okaże się niebawem (pod warunkiem, że zdobędę powojnik), bo nasadzenia robiłam jesienią. Jak zakwitną podeślę fotkę. A to już tuż tuż. No i jeszcze się nie wyklarowała koncepcja - co później? Od połowy czerwca zostanie sama zieleń, przebarwienia funkii, aha i białe, a raczej kremowe liliowce od frontu.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha zapomniałam, Barbarko pomiędzy smagliczkę możesz powtykać miniaturowe szafirowe kosaćce - kwitną w tym samym czasie. Piękny błękit daje też dzwonek brzoskwiniolistny (wysoki) , ale trzeba uważać, bo bardzo się rozrasta i rozsiewa, a darń którą tworzy zagłusza inne rośliny.
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

ubik124 pisze:Białe kwiatki są prześliczne ?
Są chłodne, dają piękne kontrasty z zielenią łodyg, liści i tła.
Optycznie - oddalają rabatę, więc nadają się do kompozycji " poszerzających" w małych ogrodach :)
Najbardziej podkreślają inne kolory kwiatów, punktują je.
Dlatego dziewcza biel, jest taka uniwersalna :P .

Alba Meilland
Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ramach dalszych białych dosadzeń we wtorek dołączył do kolekcji Rh "Dora Amateis", a dzisiaj róża okrywowa biała - to wszystko co wiedział o niej producent i biała sundaville - piękna, na taras. Niestety fotki innym razem, bo coś nie chcą mi się wgrać - może baterie?
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto i fotki:
"Dora Amateis" - niestety po dzisiejszej nocy, zamiast kwiatów zwisają smętne szmatki
Obrazek

Sundaville
Obrazek
Spis treści.Wizytówka.
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Ja również marzę o rabatce kwitnących na biało kwiatów ( może kiedyś ) jednak dla podkreślenia tej bieli dodałabym akcent ciemnoniebieski np. łubin lub ostróżkę.
Tymczasem założyłam rabatkę z: dzwonek irlandzki, gilia główkowa, mak fioletowy
Nastepna w kolejności żółtofioletowa : przegorzan niebieski, Kraspedia , smagliczka fioletowa albo z targu heliotrop.
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

a ja do białych dodałabym akcent prawie czarny,np.tulipanki(bywają takie prawie czarne Queen of night"),białe bratki z czarnym oczkiem(ciemno fioletowym prawie czarnym),chyba też gdzieś widziałam malwy takie ciemne,można tez dodać rosliny ozdobne z liści(np.swiecznica cimicifuga,może jakaś żurawka o ciemnych liściach)
moze to nie są czarne kwiaty,ale przy kontraście z bielą wydają sie czarne...
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Fragmenty białej rabaty czerwiec (ciagle jeszcze dużo przestrzeni do zagospodarowania, przy braku deszczu jednoroczne stoją w miejscu.....) w tle rabata mieszana
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O jakie piękne białe kwiatuszki :D
Właśnie od kilku dni zastanawiałam się jak tam wyglądają Wasze białe rabaty :P nawet miałam zamiar odświeżyć ten temat, ale Kluska (czy na ostatnim zdjęciu to chabry?) mnie ubiegła :wink:
Dziewczyny, pokazujcie co tam u Was rośnie i kwitnie :!:
Mi niestety nie udały się jednoroczne białe szałwie omączone - tylko jedna na razie dotrwała :(
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety na razie bazą moich nasadzeń białych są właśnie chabry i margaretki. ogólnie posiadam już dużo białych bylin, ale z racji ograniczeń budżetowych sadzonki są malutkie i w pojedynczych egzemplarzach i czekam na rozrost lub rozsianie. Czasem niestety rozsianie sprawia mi psikusy i tak np. mam niebieskie i różowe chabry, różowy tytoń i naparstnicę i nawet jedną różę miniaturową, która ma dwa landrynkowe kwiaty. Jedyne dozwolone niebiałe kwiaty to funkie, ponieważ pod różami pnącymi mam gatunki host z przebarwianymi na biało liśćmi.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Kluseczko, daj jeszcze zdjęcia, proszę.
Z dużą przyjemnościa obejrzałam wcześniejsze rabatki.
Twoje biele są takie lekkie, ulotne, motylkowe i wdzięczne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Oj klusko - Ty to masz miejsce do popisu :D
Możesz tworzyć rabatki we wszystkich kolorach tęczy z osobna!
Ja też gustuje w jednokolorowych rabatkach ale zawsze wstawiam jakiś akcent przełamujący - przyciągający oko .
Teraz do żółtej wstawiłam niebieska lobelie i moco fioletowoniebieską szałwie muszkatałową i niebiesko kwitnącą z żółtym oczkiem psiankę rantonetti.

Biel niestety moim zdaniem jest zimna i bez wyrazu ,mdła - ale biel jako sama.
Natomiast białe akcenty ,nawet duże płaszczyznowo sa wspaniałe do pozostałych monokororystycznych rabat.
Biel kocham wręcz za niaskalaną czystość (takie mam skojarzenia patrząc na nią),
pojedyncze kwiaty czy rośliny sa sliczne - nie wyobrażam sobie rabaty wyłącznie w białej tonacji.
Tak sie składa,ze niewiele mam biało kwitnacych roślin ale za to sporo roślin o biało upstrzonych liściach .

Pozdrawiam Was dziewczyny
:D :D :D
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na życzenie Hani załączam kolejne fotki. Ale jeszcze słów kilka na temat bieli. Jak byłam mała zobaczyłam teledysk Johna Lennona Imagine i w nim jego dom cały w bieli. Nie mogę powiedzieć, że od tego momentu marzyłam o czymś takim, ale jak podjęłam decyzję o budowie domu, wiedziałam, że bedzie w bielach. I jest. A żeby utrzymać powiązanie domu z ogrodem, okna wykuszowe mojej jadalni wychodzą właśnie na białą rabatę. Moim założeniem jest zgromadzić wszystkie biało kwitnące rośliny, które mi się uda, ale też muszą mi sie podobać ;) W sumie to tak do końca jeszcze nie wiem jakby ten mój ogród miał wyglądać, bo mam go dopiero dwa lata, ale na razie muszę czekać na efekty aktualnych nasadzeń. Zadecydowanie uważam, że biele cudownie wyglądają w cieniu, w pełnym słońcu, jak u mnie na polu, nie ma takiego efektu, ale niestety nadal muszę czekać aż wszystko urośnie. Chciałabym mieć taki typowo różano-bylinowy ogród, ale coraz częściej mam wrażenie, że to nie jest możliwe - przez podlewanie... Ale może w przyszłym roku wykopię studnię i będzie lepiej...
A teraz zdjęcia
Obrazek
mój nowy nabytek - ostróżka
Obrazek
dzwonek
Obrazek
wiązówka, ostrogowiec i róża evening star
Obrazek
ta róża bez nazwy nie wiem czemu na jednym pędzie na też różowe kwiaty
Obrazek
a tu galimatias (goździki, rogownica, serduszka, róże, hortensja(ale nie wiem jaka, podobno biała, ale jeszcze nigdy nie kwitła) i w tle szałwia muszkatałowa, która niestety u mnie kwitnie na biało! na dodatek w zielniku! Karo czy myslisz, ze to inna odmiana czy inne warunki??
Obrazek
to moje róże pnące pod którymi założyłam małe hostarium i dosadziłam rośliny cieniolubne (na razie jedynie zacienione miejsce w całym moim ogrodzie)
Obrazek
tu dokładnie widać jakie są różnice w sadzonkach różanych 1. od lewej holenderka bez nazwy doniczkowana po dwóch latach zarosła już całą swoja część, 2. róża, którą producent określił jako starą kwitnie tylko raz i minimalnie pachnie (też doniczkowana ale wysadzona latem 2 lata temu) 3. white new dawn (najsłabszy przyrost, też 2 lata-lato). Ona obrosnieta jest jakimś powojnikiem, podobno białym raczej botanicznym ale jeszcze nie kwitł.
Obrazek
róża rabatowa bezimienna, wielosił alba, serduszka, złocień maruna w tle, z boku kosaciec i rogownica
Obrazek
udało mi się przesadzić goździka brodatego
Obrazek
jerzy popiełuszko (tegoroczne nasadzenie, dostałam tez toki, ale bez kwiata)
Obrazek
to właśnie pnąca bez nazwy
Obrazek
z liliami beznajdziejne doświadczenia, ale w tym roku chociaż mają pąki (ale karzełki)
Obrazek
róża memorie najwiekszy jak na razie kwiat (ponad 15 cm)
Obrazek
koniec kwitniecia dyptamu (w tle blanche moreau- róża mchowa)
Obrazek
i na koniec dzwonek, trzykrotka, wiązówka, ostrogowiec, goździk brodaty a w tle margaretki i chabry.
I od dzisiaj zaczeła oszałamiająca pachniec rezeda (zielone wypełnienie białej rabaty).
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”