Moje storczyki i problemy....
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie podlewaj na razie, dopiero za ok 10-14 dni.
Trzymam kciuki za choruszka :P
Trzymam kciuki za choruszka :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Witaj Anko ! Słabo widać na zdjęciu, czy storczyk ma jakieś zdrowe korzonki ?
Przydałoby się też zdjęcie liści i całej rośliny. Dziewczyny dobrze Ci radzą - wytnij zgniłe korzonki,
zasyp węglem aptecznym (lub cynamonem) ranki po cięciach i zostaw choć na parę godzin bez podłoża
(nic mu nie będzie, jeśli pozostawisz go tak nawet na dobę, ranki lepiej się zasklepią)
Dusia dobrze Ci radzi z tym podłożem - zanim kupisz, sprawdź w dotyku, co jest w środku worka (bywają
beznadziejne podłoża !)
Pytasz, czy wcisnąć wszystkie korzonki - mam nadzieję że odróżniasz te normalne od powietrznych
bo one muszą pozostać "na wolności"
Wsadź storczyka do delikatnie zwilżonego podłoża, bo całkiem suche to dla biedaczka - szok.
Ja daję też na dno doniczki warstewkę keramzytu - zwiększa areację powietrza.
To tyle na teraz... Informuj jak się sprawy mają ?
Pozdrawiam, Joanna
Przydałoby się też zdjęcie liści i całej rośliny. Dziewczyny dobrze Ci radzą - wytnij zgniłe korzonki,
zasyp węglem aptecznym (lub cynamonem) ranki po cięciach i zostaw choć na parę godzin bez podłoża
(nic mu nie będzie, jeśli pozostawisz go tak nawet na dobę, ranki lepiej się zasklepią)
Dusia dobrze Ci radzi z tym podłożem - zanim kupisz, sprawdź w dotyku, co jest w środku worka (bywają
beznadziejne podłoża !)
Pytasz, czy wcisnąć wszystkie korzonki - mam nadzieję że odróżniasz te normalne od powietrznych
bo one muszą pozostać "na wolności"
Wsadź storczyka do delikatnie zwilżonego podłoża, bo całkiem suche to dla biedaczka - szok.
Ja daję też na dno doniczki warstewkę keramzytu - zwiększa areację powietrza.
To tyle na teraz... Informuj jak się sprawy mają ?
Pozdrawiam, Joanna
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
Kupiłam w LM naprawdę profesjonalne podłoże, przezroczysta torba ułatwiła sprawdzenie co jest w środku-z Orchidsklepiku właśnie. Po przesadzeniu nie podlewaj na razie. Jeśli mocno sucho to lekko spryskaj wodą z rozpylacza ale po korzeniach nie po liściach. Wstaw długie patyczki do doniczki z falkiem i nałóż na to foliową torebkę. Na jakie 10-14 dni. Tak radzą w fachowej literaturze-sprawdziłam, działa
Zdjęcie mocno nieostre, dlatego trudno doradzić co wyciąć.
Pozdrawiam, Marta
Zdjęcie mocno nieostre, dlatego trudno doradzić co wyciąć.
Pozdrawiam, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!