Glebogryzarka jaką polecacie?
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Glebogryzarka
Moja używana 5 hp 800zł + 100zł czyszczenie i regulacja gaźnika + 30 zł wymiana linki w rozruszniku. Na dzień dzisiejszy działa bardzo dobrze, mimo swoich lat.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Ja sie zastanawiam nad kupnem glebogryzarki do warzywnika. Czy wystarczy? Ziemia jest już uprawaiana przez dwa sezony (koń, traktror). Teraz chciałabym jakoś uniezależnic sie od pomocy sąsiada.
Jesienia "przegryźć" ziemię razem z kompostem albo suchym obornikiem (takim zakupionymw sklepie w workach) albo posianym nawozem zielonym. i na wiosnę tez "przegryźć" i uprawai warzywa. Czy glebogryzarka da radę? Czy i tak potrzeba orki traktorem?
Jesienia "przegryźć" ziemię razem z kompostem albo suchym obornikiem (takim zakupionymw sklepie w workach) albo posianym nawozem zielonym. i na wiosnę tez "przegryźć" i uprawai warzywa. Czy glebogryzarka da radę? Czy i tak potrzeba orki traktorem?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 gru 2009, o 23:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Skoro ziemia uprawiana 2 lata to musi dać radę. Jakiś miesiąc temu wypożyczałem glebogryzarkę i musiałem rozprawić się z łąką nieuprawiana od lat choć było ciężko to dałem rady. Poniżej fotki:
http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/20 ... bogryzarka#
http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/20 ... bogryzarka#
czas to .......ryba
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Re: Glebogryzarka amator do 1500zł, czy to dobry pomysł?
Glebogryzarką owszem spulchnisz glebę, można zniszczyć kiełkujące chwasty lub trochę większe ale nie przeorzesz( chyba że gleba to piasek) , wyrośnięte chwasty czy zachwaszczony teren trzeba robić kilka razy.Są glebogryzarki o większej mocy ale one dużo kosztują.
Kupując glebogryzarkę patrz na moc, te powyżej 5 KM radzą sobie w terenie i nie boksują.
Patrz czy można dokupić osprzęt: obsypnik, czy są zbierane noże co pozwala na regulację szerokości pracy. Niektóre mają stały 1 rozstaw,a niektóre regulowaną szerokość pracy: 30cm, 60cm, 90cm, lub tylko 2 szerokości pracy.
Kupując glebogryzarkę patrz na moc, te powyżej 5 KM radzą sobie w terenie i nie boksują.
Patrz czy można dokupić osprzęt: obsypnik, czy są zbierane noże co pozwala na regulację szerokości pracy. Niektóre mają stały 1 rozstaw,a niektóre regulowaną szerokość pracy: 30cm, 60cm, 90cm, lub tylko 2 szerokości pracy.
Z mojego dotychczasowego doświadczenia wynika ze takie małe gryzarki sa dobre do uprawy już rozlużnionej gleby,czyli po orce lub przekopaniu, a przerabiałem juz sprzęty o mocach od 3,5 do chyba 7 km (hp) oraz ciężkie gryzarki rolnicze podczepiane do traktora, te ostatnie najlepiej radzą sobie z twardą ziemią,chociaż czasem tez trzeba kilka razy jeżdzić zeby uzyskac dobry efekt. No ale jeśli ma się tylko malutką to i to lepsze niż młotyką ciupać,zawsze jakieś ułatwienie.
Pozdrawiam Kamil
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 maja 2011, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich serdecznie na tym forum.
Przeczytałem cały ten temat bo również zastanawiam się nad zakupem glebogryzarki celem uprawy przydomowego ogródka.
Po przeczytaniu wszystkich wątków z przykrością stwierdzam, że niestety nikt nie odpowiedział jednoznacznie na podstawowe pytanie: czy glebogryzarka jest czymś co całkowicie zastąpi łopatę?
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że glebogryzarka nie poradzi sobie z glebą twardą, od lat nie ruszaną. W moim przypadku ogródek jest od lat pielęgnowany ale ze względu na stan zdrowia, szukam narzędzia, które zastąpi mi gimnastykę przy szpadlu ;).
Proszę o odpowiedź na moje pytanie.
Przeczytałem cały ten temat bo również zastanawiam się nad zakupem glebogryzarki celem uprawy przydomowego ogródka.
Po przeczytaniu wszystkich wątków z przykrością stwierdzam, że niestety nikt nie odpowiedział jednoznacznie na podstawowe pytanie: czy glebogryzarka jest czymś co całkowicie zastąpi łopatę?
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że glebogryzarka nie poradzi sobie z glebą twardą, od lat nie ruszaną. W moim przypadku ogródek jest od lat pielęgnowany ale ze względu na stan zdrowia, szukam narzędzia, które zastąpi mi gimnastykę przy szpadlu ;).
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 lut 2011, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
powiem, jak to u mnie było - ogródek przydomowy 20 ar na glinie po budowie i wielu wykopach. Wypożyczyłam glebogryzarkę na dobę i wielokrotnie przejechałam nią po działce - dla mnie rewelacja - ziemia z twardej skorupy zamieniona w puch. Potem tylko troszkę grabkami i można szaleć. Z pewnością nie zastępuje to głębokiego przekopania (ryje na ok 10-15 cm), ale praca jest o niebo lżejsza i szybsza niż ze szpadlem.
powiem, jak to u mnie było - ogródek przydomowy 20 ar na glinie po budowie i wielu wykopach. Wypożyczyłam glebogryzarkę na dobę i wielokrotnie przejechałam nią po działce - dla mnie rewelacja - ziemia z twardej skorupy zamieniona w puch. Potem tylko troszkę grabkami i można szaleć. Z pewnością nie zastępuje to głębokiego przekopania (ryje na ok 10-15 cm), ale praca jest o niebo lżejsza i szybsza niż ze szpadlem.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tej wiosny mój Tato zakupił glebogryzarkę w Lidlu ( cena ok. 250 zł). Mój Tato jest wykonawcą każdej ciężkiej roboty w moim ogrodzie. Użytkuję ją od kilku miesięcy i mówi, że to był najlepszy zakup jaki zrobił i że cieszy się z tego zakupu jak dziecko grzechotką! Myślę, że taka glebogryzarka nie zastąpi łopaty ( niezbędna w tym celu jest spalinowa), ale niesamowicie ułatwia pracę. Przekopanie czegokolwiek zajmuje parę minut. Gdyby ktoś zapytał mojego Taty- to poleciłby ją na 100%.
Hej nie zakładam nowego tematu, co powiecie o glebogryzarce z marketu, jej parametry to szerokość 30cm, moc 750W, waga 10kg. Czy do ogrodu 300m2 będzie się nadawać, chcę tylko zmienić trawnik ze starego kilkunastoletniego na nowy. Dzięki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sie 2011, o 14:09
Ja osobiście myślę, że dobry. Dobre glebogryzarki dobrze przygotowują glebę do wysiewu, rozluźniają ją. Z pewnością inaczej zachowuje się taka gleba, która została 'przemielona' glebogryzarką, bowiem jest specjalnie spulchniona i przygotowana do wysiewu, inaczej też zachowują się rośliny, które w takim miejscu mają wyrosnąć. A od podłoża wiele zależy. Zerknij sobie do sklepu electro.pl, widziałam tam dobrą glebogryzarkę za niewiele ponad 1000 zł.
Ja osobiście w firmie miałem wiele glebogryzarek te od 1000 zł do 6000 zł husqvarny. Wszystkie udało mi się zajechać może dla tego że pracowały w różnym terenie od piasku po gruzowiska. Rok temu kupiłem glebogryzarkę używaną za 2000 zł ale mówie Ci jest to heroes w glebogryzarkch. Jak dotąd nic się nie dzieje i jestem w 100% zadowolony. Warzna rzecz na którą zwróć uwagę jeśli bedziesz kupować glebogryzarkę na kołach gumowych to sprawdż czy noże kręcą się w odwrotną strone podczas pracy niż koła w innym przypadku będzie Ci unosić koła do góry a glebogryzarka będzie jeżdzić na nożach które nie będą chciały się wbić w ziemie.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Ta glebogryzarka będzie za mała i za lekka na ten trawnik.Jak chcesz zmienić tylko trawnik to wypożycz glebogryzarkę na dzień lud dwa.Prywatne sklepy z glebogryzarkami wypożyczają. Wypożyczenie na dzień kosztowało 50 zł lub coś koło tego.
Witam. Widzę że nadal nikt nie chce Ci odpowiedzieć jednoznacznie na pytani więc ja się wtrącę. Glebogryzarka w 100% zastąpi szpadel jeśli chodzi o przekopanie terenu, ale mówimy o glebogryzarkach profesjonalnych a nie o takich mikserach elektrycznych. Glebogryzarka Pro. chaakteryzuje się tym że jest na dwóch gumowych kołach, noże są umieszczone z tyłu i obracają się w przeciwną stronę niż koła. Silnik musi być powyżej 6 koni a pojemność silnika jakieś 300 cm3 wtedy taka glebogryzarka nawet zryje Ci podjazd z kostki brukowej. Ale jeśli chodzi o glebogryzarki takie jak na zdięciu wyżej to na bank sobie nie poradzi z glebą już zleżałą i twardą.Wiesiek1972 pisze:Witam wszystkich serdecznie na tym forum.