Doniesienia rynkowe z moich stron: ceny sadzonek dyń, arbuzów i cukinii po 6zł, sałata 0,8zł, seler, por, kapusta, kalarepa itd. po 1zł. Pomidor po 6-5zł.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
Anna
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.10
Nie uprawiałem zbyt wielu odmian cukinii. Ale bardzo mi smakuje ta cukinia, moim subiektywnym zdaniem smaczniejsza od np. takiej Astry Polki. Ma bardzo delikatną skórkę, nie wymaga obierania i o dziwo doskonale się przechowuje, nawet taka zerwana nie do końca dojrzała. Do grudnia bez problemu poleży, ale w grudniu to już raczej trzeba ją obrać bo skórka twardnieje.
Z minusów to twarde pestki dość szybko się w niej pojawiają więc trzeba zrywać ją wcześniej, albo wręcz przeciwnie pozwolić wyrosnąć i wyciąć środek. Wyrośnięta nie traci na smaku.
Bardzo dziękuję za relacje Po takiej opinii można śmiało siać więcej
Anna
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9
- BobejGS
- Kontakt:
Lekko sie pośpieszyłem chyba z wysiewem dyń, bo już tworzą drugi liść właściwy, czyli praktycznie gotowe do wysadzenia w grunt, a tu jeszcze sporo czasu.
Może obniż im temperaturę jak możesz i nie nawoź, to może je trochę przystopować
Moje będą takie jak potrzebuję, z 1-2 listkami za dwa tygodnie. Wtedy najlepiej mi się przyjmują.
Moje będą takie jak potrzebuję, z 1-2 listkami za dwa tygodnie. Wtedy najlepiej mi się przyjmują.
- BobejGS
- Kontakt:
Trzeba bedzie je wynieść do tunelu, a włożyć do growboxa te dopiero kiełkujące.
Swoją drogą to teraz tak sobie myślę, że mi z tygodnia na tydzień ubywa działki, a potrzebuje dwa duże poletka do dyń i pomidorów.
Dobrze że są dwa spore poletka z cebulą zimującą, to będzie gdzie wysadzać.
Dyń nie nawoże jak na razie.
Swoją drogą to teraz tak sobie myślę, że mi z tygodnia na tydzień ubywa działki, a potrzebuje dwa duże poletka do dyń i pomidorów.
Dobrze że są dwa spore poletka z cebulą zimującą, to będzie gdzie wysadzać.
Dyń nie nawoże jak na razie.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też już kiełkują. Nawet te nasiona co się zastanawiałam wyskoczyły wszystkie.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
anulab dynia fumiko zrobiła się później pomarańczowa, czy była cały czas zielona?
U mnie jak zwykle dynie nie mają ochoty kiełkować jedna Fumiko puściła kiełek drugo dopiero jak uszkodziłem łupinę nasiona, dynia amaro też, dopiero jak uszkodziłem łupinę nasiona, figolistna to samo. Nawet NN bez łupinowa kiełkować nie miała ochoty. Nie wiem o co chodzi z tym ociąganiem się w kiełkowaniu, ogórki kiełkowały pięknie, melony też arbuzy też. Tykwa mi wcale nie wykiełkowała.
U mnie jak zwykle dynie nie mają ochoty kiełkować jedna Fumiko puściła kiełek drugo dopiero jak uszkodziłem łupinę nasiona, dynia amaro też, dopiero jak uszkodziłem łupinę nasiona, figolistna to samo. Nawet NN bez łupinowa kiełkować nie miała ochoty. Nie wiem o co chodzi z tym ociąganiem się w kiełkowaniu, ogórki kiełkowały pięknie, melony też arbuzy też. Tykwa mi wcale nie wykiełkowała.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
A to moje dynie i cukinie.
Posiałam Hokkaido z oryginalnych nasion i tych ze swojego zbioru. Ciekawe, czy będą takie same i powtórzą cechy.
Posiałam Hokkaido z oryginalnych nasion i tych ze swojego zbioru. Ciekawe, czy będą takie same i powtórzą cechy.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uchiki Kuri z własnych nasion, u mnie urosły mniejsze i bardziej płaskie, ale były plenniejsze
Pozdrawiam, Jacek
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Moje 4 odmiany dyń przesadziłem do 1,5l doniczek z pierścieni. Stoją w namiocie. Podłączyłem stary piecyk olejak.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Jacek