Szczawik(Oxalis) wymagania,uprawa na parapecie, problemy w uprawie
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
można wykopać, można zostawić
konieczne jest wykopanie co pare lat żeby nie zdziczał
poza tym szczawik wytwarza pod ziemią ogromne marchwiowate korzenie taki jakby zapas wody
przechowuje się tylko szyszeczki korzeń można oderwać
szyszeczki trzeba przesuszyć i zostawić najlepiej w ciemnych, chłodnym przewiewnym miejscu - żadne foliowe torebki...
konieczne jest wykopanie co pare lat żeby nie zdziczał
poza tym szczawik wytwarza pod ziemią ogromne marchwiowate korzenie taki jakby zapas wody
przechowuje się tylko szyszeczki korzeń można oderwać
szyszeczki trzeba przesuszyć i zostawić najlepiej w ciemnych, chłodnym przewiewnym miejscu - żadne foliowe torebki...
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jesienią wstawiam doniczkę ze szczawikiem do garażu i zapominam o niej aż do wiosny
Wiosną wymieniam ziemię na świeżą i zaczynam podlewać .W obawie przed wiosennymi przymrozkami można go trzymać w domu i wystawić do ogrodu gdy już naprawdę zrobi się ciepło na dworze.
Moj szczawik tak wyglądał w marcu ,zbudzony z zimowego snu w końcu lutego i pielęgnowany w domu.
Wiosną wymieniam ziemię na świeżą i zaczynam podlewać .W obawie przed wiosennymi przymrozkami można go trzymać w domu i wystawić do ogrodu gdy już naprawdę zrobi się ciepło na dworze.
Moj szczawik tak wyglądał w marcu ,zbudzony z zimowego snu w końcu lutego i pielęgnowany w domu.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Szczawiki zielony i bordowy mam od lat i dobrze sobie radzą z zimowaniem na sucho w doniczce w której rosły- postawione w kącie piwnicy. Wiosną dostają szyszeczki nową ziemię i dalej sobie rosną postawione na ogrodzie.
Za to ciekawi mnie jak przezimować szczawika żółtego, którego mam pierwszy rok. Nie grzebałam mu jeszcze w ziemi, więc nie wiem w jakiej formie ma tam korzenie. Jak myślicie , co z nim zrobić zimą?
A to moja "kolekcja szczawików
Za to ciekawi mnie jak przezimować szczawika żółtego, którego mam pierwszy rok. Nie grzebałam mu jeszcze w ziemi, więc nie wiem w jakiej formie ma tam korzenie. Jak myślicie , co z nim zrobić zimą?
A to moja "kolekcja szczawików
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec