Słodkie odmiany truskawek

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewa Janina Sadowska pisze:Zuzek 07 -tak!
Jeśli to nie jest coś nowego (o tych nie mam pojęcia ) na zdjęciu jest odmiana Sparkle .

Pozdrowienia , kozula .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Dzięki Kozulo, czyli takiej będę szukać(do jedzenia),bo w Podwórkowym nie zasadzę.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

takasobie pisze:Zrobiłam zdjecie mojej truskaweczki. Niestety te co były dojrzałe zniknęły z krzaczków i nie miałam co fotografować! Jak pisałam są okrąglutkie i pyszne. Ktoś wie co to za odmiana?

Obrazek
Ta jeśli jest późna , to właśnie Mieze Schindler . I tak wszystkie pewnie ,,chodzą '' pod lokalnymi nazwami , więc z tych prawidłowych mały pożytek . Chyba , że ktoś się uprze i sprowadzi spoza Polski . Wystarczy wpisać do wyszukiwarki strawberry coś tam i można kupować , jeśli kogoś stać na taki kaprys .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
zuzek07
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2008, o 09:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Słodkie odmiany tuskawek

Post »

Kozula, na zdjęciu jest właśnie Mieze Schindler, wyszukałam ją w niemieckim katalogu Qelle, sadzonka ok. 16 euro :shock: jeśli dobrze przetłumaczyłam, więc raczej dla zapaleńców. chyba, że chodzi o cały pakiet, ale na tyle moja znajomość niemieckiego nie wystarczyła :oops: próbowałam tłumaczem internetowym, ale też nie dał jednoznacznej odpowiedzi, więc jeśli ktoś da rade będę wdzięczna za informacje.
Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z;
x - to praca,y - rozrywki, z - umiejetność trzymania języka za zębami.
[ Albert Einstein ]
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

dziękuję za zainteresowanie. Rzeczywiście jest dość późna w porównaniu do współczesnych odmian. To musi być stara odmiana, bo sadziła ją jeszcze moja babcia. Czy Mieze Schindler to stara odmiana? Dodatkowo powiem, że owoce są miękkie i rozpływające się w ustach i nie nadają się do transportu.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuzeko7 , jeśli patrzyłyśmy na to samo, to w ofercie Qelle jest 16 szt sadzonek odmiany Mieze Schindler plus 4 sadzonki Senga Senagany , jako odmiany zapylającej . Cena przed chwilą wynosiła 19,99 euro , do tego koszt wysyłki niestety .
Takasobie , odmiana Mieze Schindler została wprowadzona do uprawy towarowej w 1930 r . Jest wrażliwa na transport , nadal polecana do nasadzeń działkowych ( w Niemczech) ze względu na kolor , smak i aromat .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To jakby kto chciał, to ja latem chętnie się podzielę sadzonkami (nie sprzedaję, ale chetnie się powymieniam, albo po prostu oddam w dobre ręce). Teraz to nie mam, bo wszystko uprzatnięte :-) Ale co roku wyrzucam z 30 sztuk sadzonek które włażą mi w kwiaty.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli ktoś szuka truskawki baaardzo słodkiej to polecam odmianę Senga Precosa.
Jest to odmiana wczesna,w smaku jak nawet jest niedojrzała jest słodka,a jak dojrzała to jest aż mdląca.Jest to truskawka jasno czerwona,średniej wielkości,jest miękka ale owoce nie rozsypują się przy płukaniu wodą.Na handel raczej nie nadają się ze względu na mniejszą wielkość od innych wielkoowocowych.
x-suzana

Re:

Post »

takasobie pisze:Zrobiłam zdjecie mojej truskaweczki. Niestety te co były dojrzałe zniknęły z krzaczków i nie miałam co fotografować! Jak pisałam są okrąglutkie i pyszne. Ktoś wie co to za odmiana?

Obrazek
Truskawki pokazane na tym zdjęciu są bardzo podobne do moich-odmiana Senga Precosa.Z tym ,że u mnie trafiają się większe.Takie jak tu na zdjęciu to są u mnie pod koniec zbiorów.Są bardzo słodkie nawet wtedy jak jest mało słońca podczas dojrzewania.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U Sengi Precosy działki kielicha nie przylegają do owocu , a owoc ma nieco ścięty wierzchołek .
Na pierwszy rzut oka Senga Precosa i Mieze Schindler są podobne .

Pozdrowienia , kozula .
x-suzana

Post »

Chylę czoło przed wiedzą,nie zwracałam uwagi na kielich.

Pozdrawiam

Suzana
Acia30
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 10:43

Post »

Witajcie,
od roku mam przydomowy ogródek i posadziłam sobie truskaweczki (Dukat, Honeoye i Selva). Niewiele bo tylko 30 krzaczków ale najważniejsze, że dzieci (alergicy) mogą podjadać zdrowe owoce bez chemi.
Najsmaczniejszy Dukat a selva drobniutka (średnia w smaku) ale owocuje do przymrozków.
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39

Post »

Ohhh widziałam zdjęcia Selvy (znalazłam) i są piękne, wysłałam wiadomość na PW (moja pierwsza :heja _ )

Czy wrzesień nie będzie za późno na sadzenie?

Mam pytanko jeszcze jedno bo w ogródku (w części której będę sadzic) na razie rosną kosaćce i inne różne różności, czy mam czymś naiweźć ją po przesadzeniu, przkopaniu i odchwaszczeniu, będe dysponowała gnojówką z pokrzywy - czy to wystarczy, czy przed sadzeniem lepiej nie nawozić? I czy w jakiś specjalny sposób się przygotować (kupić jakies prpearaty czy nawozy aby się udało - no i mam ograniczony budżet). Gleba podobno jest bardzodobra ale dość wilgotno i gliniasto (tak twierdzi znajoma ogródkowa) czy to Ok dla truskaweczek?

Jak zwykle z jednej wątpliwości pojawia się następna, z jednego pytania powstaje 500 :roll:

Pzodrawiam
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”