"jest to pół-chwast i świetnie się mnoży"
to dziwne bo u moich rodziców na działce rosną 2 krzaczki i się nie namnażają.. a nikt o nie nie dba i w ich okolicę..czyli rosną sobie trochę tak na dziko.
Będę próbował potraktować gałązki ukorzeniaczem bo chcę mieć je też u siebie. najprawdopodobniej mówię o odmianie viking, albo innej jakiejś bardzo wysokiej..bo obydwa krzaczki mają po około 200cm wysokości.. może nawet trochę więcej.
Jak rozmnożyć aronię ?
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak rozmnożyć aronię ?
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z mojego krótkiego doświadczenia wynika że aronia się bardzo łatwo rozmnaża. W zeszłym roku kupiłem sadzonki aronii przez internet i były to najlepsze sadzonki jakie w życiu kupiłem. 150 cm wysokości i dużo pędów/gałęzi. Jedną taką sporą gałązkę złamał mój pies przebiegając z dużą prędkością obok krzaka. To było późną jesienią. Wbiłem tą gałąź po prostu w ziemię i raz podlałem. Za chwilę przyszły mrozy i w ogóle się tą gałęzią nie interesowałem. Wiosną okazało się że pięknie rośnie i zawiązała pąki kwiatowe. Następna historia jest taka że sąsiad przycinał stare duże aronie i poukładał gałęzie na ognisko. Po dwóch dniach leżenia na słońcu wziąłem te gałęzie i wbiłem w ziemię. Rosną i chyba wszystkie się przyjmą. Teraz je podlewam bo są już tydzień upały.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po dwóch latach mogę śmiało powiedzieć że nie każdemu psu Burek.
Moja odmiana aronii jest inna.
Tak wyglądają ukorzeniane przez rok sadzonki aroni. Metodą odkładów poziomych. Na 5 gałązek dwie się ukorzeniły. W tym jedna tak jak na zdjęciu, a druga ledwo co (widać cieniutkie niteczki w lewym górnym rogu zdjęcia. Szczerze mówiąc chyba powinienem zostawić je jeszcze na rok przed wykopaniem, żeby korzenie trochę podrosły.
Moja odmiana aronii jest inna.
Tak wyglądają ukorzeniane przez rok sadzonki aroni. Metodą odkładów poziomych. Na 5 gałązek dwie się ukorzeniły. W tym jedna tak jak na zdjęciu, a druga ledwo co (widać cieniutkie niteczki w lewym górnym rogu zdjęcia. Szczerze mówiąc chyba powinienem zostawić je jeszcze na rok przed wykopaniem, żeby korzenie trochę podrosły.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz