Wyżlin - lwia paszcza
Ja też wysiałam lwią paszczę:) Jak większość z Was, mam wyjątkowe sentymenty do tej roślinki.
Proszę naoiszcie czy muszę ja pikować? czy mogę poczekać do maja i od razu wsadzić do gruntu? Pytam, bo nie mam do czego jej przepikować .....a wysiałam 3 paczki. Wysiewałąm pod koniec lutego więc siewki już widać, nawet mają parę milimetrów.
Proszę poradźcie czy mogę od razy je wsadzić do gruntu?
pzodr:)
Proszę naoiszcie czy muszę ja pikować? czy mogę poczekać do maja i od razu wsadzić do gruntu? Pytam, bo nie mam do czego jej przepikować .....a wysiałam 3 paczki. Wysiewałąm pod koniec lutego więc siewki już widać, nawet mają parę milimetrów.
Proszę poradźcie czy mogę od razy je wsadzić do gruntu?
pzodr:)
Agdula
Mądrość wabi-sabi: Nic nie jest doskonałe, skończone ani wieczne.
W prawie dzikim ogrodzie ...
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też uważam, zę pikować. Poza tym chuchać i dmuchać, bo delikatne są.
Co prawda, w tym roku kupiłam miniaturkę, którą - jeśli wierzyć zapiskom na opakowaniu - można wysiewać wprost do gruntu, ale nie zrobię tak - mam dość ciężką ziemię, która wolno się nagrzewa, a drobnym nasionkom cieżko sie w niej wybić i są zagłuszane przez chwasty.
Co prawda, w tym roku kupiłam miniaturkę, którą - jeśli wierzyć zapiskom na opakowaniu - można wysiewać wprost do gruntu, ale nie zrobię tak - mam dość ciężką ziemię, która wolno się nagrzewa, a drobnym nasionkom cieżko sie w niej wybić i są zagłuszane przez chwasty.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Stokrotko,
chodzi mi o to, że wysiałam już lwią paszczę do pojemników. Wzeszła. I pytałam, czy trzeba ją pikować do osobnych pojemników czy można od razu do ziemi ( jak będzie cieplej, oczywiście)
Bo ...jakoś nie mam pojemników ... aż tylu...stąd moje pytanie:)
pozdr serd
chodzi mi o to, że wysiałam już lwią paszczę do pojemników. Wzeszła. I pytałam, czy trzeba ją pikować do osobnych pojemników czy można od razu do ziemi ( jak będzie cieplej, oczywiście)
Bo ...jakoś nie mam pojemników ... aż tylu...stąd moje pytanie:)
pozdr serd
Agdula
- 100krotka
Bo to zależy, gdzie się mieszka...u nas jest np. zwykle za zimno wiosną, zeby niektóre roślinki wysiewać prosto do ziemi.
Agdula, mozesz sie nie przejmować pojemnikami, weź np. jedną skrzynkę na kwiaty i do niej poprzesadzaj - obok siebie. Też można.
Agdula, mozesz sie nie przejmować pojemnikami, weź np. jedną skrzynkę na kwiaty i do niej poprzesadzaj - obok siebie. Też można.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Pierwszy siew wyżlinu
Mi zeszły dosłownie jak rzeżucha , albo trawa... , nie idzie tego przepikować , a tak mi na nich zależy.... .Świnka pisze:Tylko ostrzegam - nasionka sa malutkie, siewki też. Trzeba uważac, żeby nie wysiać ich zbyt gęsto
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Brak pojemnikow to nie problem , kup kubeczki jednorazowe biale są bardzo tanie i wąskie.Agdula pisze:Stokrotko,Bo ...jakoś nie mam pojemników ... aż tylu...stąd moje pytanie:)
pozdr serd
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Cattleya, super pomysł!!! W zyciu bym nie pomyślała o takich kubkach.
Tylko teraz tak się zastanawiam...ile ziemi do tego trzeba kupić... bo jak na 100 kubków... to trochę będzie tej ziemi.
Tylko teraz tak się zastanawiam...ile ziemi do tego trzeba kupić... bo jak na 100 kubków... to trochę będzie tej ziemi.
Agdula
- 100krotka
Są też takie gotowe "wielodoniczki" do pikowania w ogrodniczych. DOść to wygodne. Albo pojemniczki torfowe, które sie potem razem z roslinkami łąduje do ziemi.
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Re: Pierwszy siew wyżlinu
to jest nas dwoje, nawet nie wiem jak tam igłe wbić zeby nie poniszczyć :/Tulipan998 pisze: Mi wzeszły dosłownie jak rzeżucha , albo trawa... , nie idzie tego przepikować , a tak mi na nich zależy.... .
Nazwa Gatunkowa: Magdziorek
Rząd : Leniwce ;)
Rząd : Leniwce ;)