Wiciokrzew - choroby
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: chory wiciokrzew
Słońce go poparzyło najwyraźniej, u mnie jest to samo w przyszłym roku odbije.
Miałeś na nim w tym roku masę mszyc ?
Miałeś na nim w tym roku masę mszyc ?
To nie słońce, ale grzyb mączniak rzekomy, który teraz w czasie upałów rozwija się intensywnie. Bardzo podatny na mączniaka jest wiciokrzew przewiercień, co nie znaczy, że innych nie atakuje.Poczytaj w sieci, jest sporo informacji na ten temat.
Wiciokrzew choroby
Pięknie kwitł wiosną wiciokrzew na mojej działce.Obecnie wygląda jak po pożarze.Zupełnie usechł.Nie wiem jak przyciąć, ile przyciać, czy nie ruszać w ogóle.Podlewałam go raczej systematycznie.
Re: Uschniety wiciokrzew.
Zaatakowała go choroba grzybowa.Podatny jest na nią kremowo kwitnący wiciokrzew przewiercień.Uschnięte pędy trzeba wyciąć.Czasem odbija wiosną od pozostawionego kikuta, ale często te pędy też są atakowane i usychają, a poza tym są słabe.Ja wyrzuciłam i kupiłam nowy, inny gatunek.
Re: Uschniety wiciokrzew.
też podejrzewam grzyb (opadzina liści), u mnie to samo, ale wątpię żeby krzew usechł, ja z tego powodu byłabym szczęśliwa bo od razu bym wywaliła i nigdy więcej wiciokrzewów!!!!...zwłaszcza w na eksponowanym stanowisku, ale niestety póki żyje to mi żal bo ma z 10 lat, po tych upałach bardziej szpetnej rośliny nie widziałam
z resztą nie tylko ja mam o wiciokrzewach podobne zdanie, poczytaj co napisał Bolesław Śron w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=26624
z resztą nie tylko ja mam o wiciokrzewach podobne zdanie, poczytaj co napisał Bolesław Śron w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=26624
Podpinam się pod temat, żeby ich nie mnożyć.
Wrzucam fotki do diagnozy, plamki czegoś włochatego pojawiły się na spodzie liści wiciokrzewu pomorskiego
Na co wam to wygląda? Mszyce? Odizolowałam go od reszty roślin jak na razie.
Wrzucam fotki do diagnozy, plamki czegoś włochatego pojawiły się na spodzie liści wiciokrzewu pomorskiego
Na co wam to wygląda? Mszyce? Odizolowałam go od reszty roślin jak na razie.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
Witam
Mam, tak mi sie przynajniej wydaje, podobny problem. W tamtym roku posadzilem dwa wiciokrzewy. Jeden z nich bardzo ladnie ruszyl w tym roku i juz zdazyl obrosac pol kratki. Drugi niestety stoi i w miejscu. Lecz nie to jest problemem. Zauwazylem, ze pojawia sie na nim sporo pozolklych lisci. Nie sa one uschniete, caly czas sa miesiste, tylko ze w odcieniach zoltego. Czy jest to zidentyfikowany w tym poscie maczniak, czy moze cos innego. Jest to wiciokrzew Browna.
Mam, tak mi sie przynajniej wydaje, podobny problem. W tamtym roku posadzilem dwa wiciokrzewy. Jeden z nich bardzo ladnie ruszyl w tym roku i juz zdazyl obrosac pol kratki. Drugi niestety stoi i w miejscu. Lecz nie to jest problemem. Zauwazylem, ze pojawia sie na nim sporo pozolklych lisci. Nie sa one uschniete, caly czas sa miesiste, tylko ze w odcieniach zoltego. Czy jest to zidentyfikowany w tym poscie maczniak, czy moze cos innego. Jest to wiciokrzew Browna.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiciokrzew - choroby
Na dwóch moich wiciokrzewach pomorskich dzieje się tak samo jak u izalew Co robić????
Co ciekawsze rosnące w sąsiedztwie 2 wiciokrzewy lonicera giraldi są ok -super okazy zdrowia!
Co ciekawsze rosnące w sąsiedztwie 2 wiciokrzewy lonicera giraldi są ok -super okazy zdrowia!
-
- 100p
- Od: 7 lip 2015, o 15:48
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Re: Choroby liści clematisów
1) to nie jest powojnik, tylko wiciokrzew, a objawy trochę jakby mączniak
2) wygryzione przez ślimaki lub gąsienice
2) wygryzione przez ślimaki lub gąsienice
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin