Grusza - podcięcie,cięcie
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grusza wyciąć czy zostawić?
Piękne drzewo, ale jeśli to dziczka to chyba nie ma sensu zostawiać na miejscu. No chyba, ze chciałabyś zaszczepić ja jakaś odmiana szlachetna. Moi faworyci to Konferencja i Dikolor
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
No cóż, na to pytanie tylko ty możesz sobie odpowiedzieć. Drzewo jako owocowe jest bezwartościowe, natomiast ma bardzo ładną koronę i, jak dla mnie, pełni funkcję bardziej ozdobną. Z drugiej strony ja jestem zwolenniczką własnych owoców, więc posadziłabym jakąś porządną odmianę. Z przeszczepianiem też można się pobawić.
Jeśli ta grusza ma naprawdę około 90 lat to nieźle się trzyma, ale obawiam się że wiek przesądza o jej losie, grusza to nie dąb. Nie widzę sensu przeszczepiania korony tak starego drzewa bo i tak 90 letnie korzenie nie wróżą przyszłości, lepiej posadzić coś dobrego i młodego a i pewnie dłużej będzie cieszyć.
Co do odmian to zgadzam się z Lex Konferencja i Dikolor to chyba najlepsze jesienne odmiany, a jeśli coś na lato to polecałbym starą poczciwą Klapse
Co do odmian to zgadzam się z Lex Konferencja i Dikolor to chyba najlepsze jesienne odmiany, a jeśli coś na lato to polecałbym starą poczciwą Klapse
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Serdecznie dziękuję za wizytę i wypowiedzi. Ta grusza ma naprawde 90 lat
Chyba zdecyduję się na wycięcie. W tym miejscu nie będę sadziła drzewa owocowego.
Powiekszę nasadzenia kwiatowe Gruszę posadzę troszeczkę dalej.
Chyba zdecyduję się na wycięcie. W tym miejscu nie będę sadziła drzewa owocowego.
Powiekszę nasadzenia kwiatowe Gruszę posadzę troszeczkę dalej.
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Można by spróbować ją nieco prześwietlić, żeby wpuścić trochę światła i powietrza do środka korony. Gruszki może są zdrobniałe, gdyż jest ich za dużo? Może by warto właśnie spróbować też z przerzedzaniem zawiązków? Tylko na tak wysokim drzewie to może być lekki kłopot
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: jak ciąć te drzewka? kilku letnia jabłoń i grusza
Prosta sprawa - skrócić. Ładnie rozgałęzione, tylko od góry ograniczyć. Ile uważasz, ja bym utrzymał je na wysokość do 3 m max. Ciąć nad ładnym piętrem konarów.
Jabłoń - dwa mocne boczne konary które odchodzą ostro do góry: można spróbować odgiąć i rozłożyć szerzej. Jeśli się nie da to też do skrócenia.
Grusza - duży konar zrośnięty pod ostrym kątem (ten w lewo idący) - może się w przyszłości rozłamywać, zwłaszcza jeśli będzie duży i obciążony owocem. Drzewo ma mieć jeden pień. Albo go odgiąć (za koniec złapać i ściągnąć w dół, w łuk) albo skrócić ponad pierwszym odgałęzieniem idącym na zewnątrz. Ale mozna nawet usunąć całkiem jeden z dwu, zostawić ten który lepiej rozgałęziony - nie widać wyraźnie który tu akurat lepszy. To już jak kto woli.
A potem pilnować by nie uciekały do góry.
Ciąć nie wcześniej niż późną wiosną, gdy już rosną i mają liście! To dość radykalne cięcie wyjdzie. Takoż z odginaniem gałęzi.
Jakoś widzę że tu ludzie strasznie się śpieszą by coś uciąć, ledwie śnieg stopniał a to drzewom szkodzić może.
Jabłoń - dwa mocne boczne konary które odchodzą ostro do góry: można spróbować odgiąć i rozłożyć szerzej. Jeśli się nie da to też do skrócenia.
Grusza - duży konar zrośnięty pod ostrym kątem (ten w lewo idący) - może się w przyszłości rozłamywać, zwłaszcza jeśli będzie duży i obciążony owocem. Drzewo ma mieć jeden pień. Albo go odgiąć (za koniec złapać i ściągnąć w dół, w łuk) albo skrócić ponad pierwszym odgałęzieniem idącym na zewnątrz. Ale mozna nawet usunąć całkiem jeden z dwu, zostawić ten który lepiej rozgałęziony - nie widać wyraźnie który tu akurat lepszy. To już jak kto woli.
A potem pilnować by nie uciekały do góry.
Ciąć nie wcześniej niż późną wiosną, gdy już rosną i mają liście! To dość radykalne cięcie wyjdzie. Takoż z odginaniem gałęzi.
Jakoś widzę że tu ludzie strasznie się śpieszą by coś uciąć, ledwie śnieg stopniał a to drzewom szkodzić może.
dziękuję za poradę
nie zamierzałam jeszcze ciąć ale wolałam wcześniej dowiedzieć się co i jak mam nadzieję że już po cięciu będą pięknie owocowały
nie zamierzałam jeszcze ciąć ale wolałam wcześniej dowiedzieć się co i jak mam nadzieję że już po cięciu będą pięknie owocowały
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 paź 2009, o 20:16
Grusza konar idący w bok ten grubszy trzeba niestety usunąć . Jabłoń usunąć konary rosnące pod ostrym kątem w stosunku do przewodnika .
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może i racja z gruszą - ile można kombinować, zrost jest ostry.
Na jabłoni ostry zrost (o ile widać) ma tylko ten konar wyżej z prawej, raczej do usunięcia; a ten duży z lewej wygląda dobrze zrośnięty tylko wysoko poszedł, można obniżyć przyginając w dół, tak prawie do poziomu. Bo problem w tym że niewiele tu widać nisko położonych konarów, mało z niej zostanie po przycięciu...
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =34&t=9675
Na jabłoni ostry zrost (o ile widać) ma tylko ten konar wyżej z prawej, raczej do usunięcia; a ten duży z lewej wygląda dobrze zrośnięty tylko wysoko poszedł, można obniżyć przyginając w dół, tak prawie do poziomu. Bo problem w tym że niewiele tu widać nisko położonych konarów, mało z niej zostanie po przycięciu...
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =34&t=9675
Witam
Chciałbym skrzystać i ja z rad doświdczonych forumowiczów, jestem kompletnym laikiem w sprawie obcinania drzewek owocowych.
jeśli by sie znalazła osoba która mogła by mi pomóc to z góry dziękuję.
Poniżej wklejam zdjęcia dwóch gruszek które nie owocują i nie mam pojecia jak je obciąć, oraz jedenj śliwy.
Ponadto mam jeszcze zabezpieczone przed mrozami jesienią posadzone brzoskwinie- biala growłóknina. Kiedy ją najlepiej zdjąć.
Za pomoc z góry dziękuję
Chciałbym skrzystać i ja z rad doświdczonych forumowiczów, jestem kompletnym laikiem w sprawie obcinania drzewek owocowych.
jeśli by sie znalazła osoba która mogła by mi pomóc to z góry dziękuję.
Poniżej wklejam zdjęcia dwóch gruszek które nie owocują i nie mam pojecia jak je obciąć, oraz jedenj śliwy.
Ponadto mam jeszcze zabezpieczone przed mrozami jesienią posadzone brzoskwinie- biala growłóknina. Kiedy ją najlepiej zdjąć.
Za pomoc z góry dziękuję
Witam
Posadziłem teraz gruszę. Nie ma ona żadnych bocznych pędów, jest tylko jeden pęd główny. Przy zakupie powiedziano mi żeby nie przycinać przewodnika i lepiej to zrobić w przyszłym roku bo tak będzie bezpieczniej (!?). Inni jednak mówią co innego, a mianowicie przyciąć żeby wywołać przyrost pędów bocznych i tworzenie się korony. Jakie jest Wasze zdanie w tym względzie ?
Posadziłem teraz gruszę. Nie ma ona żadnych bocznych pędów, jest tylko jeden pęd główny. Przy zakupie powiedziano mi żeby nie przycinać przewodnika i lepiej to zrobić w przyszłym roku bo tak będzie bezpieczniej (!?). Inni jednak mówią co innego, a mianowicie przyciąć żeby wywołać przyrost pędów bocznych i tworzenie się korony. Jakie jest Wasze zdanie w tym względzie ?
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Re: Grusz - ciąć przewodnik po posadzeniu czy nie
Ja przyciąłem po roku