Moje kaktusiki i sukulenty - katrina26
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu, litopsy najlepiej czują się w podłożu dobrze przepuszczlnym. Zatem będzie to substrat prawie czysto mineralny, składający się ze żwiru, grubego piasku, zwietrzałej gliny oraz niewielkiej ilości torfu.katarinka pisze:A mnie najbardziej podobaja się litopsy,czy one rosna tylko w kermazycie czy moze w ziemi a kermazyt to tylko tak dekoracyjnie a i jak rzadko podlewasz?
Podlewanie litopsów należy do dosyć trudnych zabiegów, bo można przedobrzyć i roślina zgnije. W okresie spoczynku - zupełnie bez wody.W tym czasie litops (jak ja to mówię )zmienia skórkę, czyli przepompowuje wodę ze starych liści do nowych, które mu rosną. W okresie wzrostu, regularne , nieobfite podlewanie najlepiej deszczówką lub wodą z naturalnych zbiorników wodnych. Pod żadnym pozorem nie używać wody z zawartością chloru. To zabija roślinę.
Mam nadzieję, ze nie wystraszył cię ten mój wywód i nie zrezygnujesz z ich hodowli
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"