Orzech włoski - uprawa Cz.1
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ludzie,
nie przesadzajmy z tymi magicznymi mocami korzeni.
Korzen natrafiajac na przeszkode w postaci muru nie bedzie jej przebijal tylko zmieni lekko swoj kierunek wzrostu.
Mam duzo starych i nowych drzew rosnacych w odleglosci okolo 5 metrow od domu i uwazam jest to juz wystarczajaca odleglosc. Nie ma problemow z murami ani korzeniami.
A wyciecie drzewa dla uratowania pomieszczenia gospodarczego ( szopki?) to lekka przesada
Nie dajmy sie zwariowac. Od lat ludzie sadza drzewa przy domach....
... no chyba, ze nie jest sie pewnym fundamentow na ktorych stoi dom.
nie przesadzajmy z tymi magicznymi mocami korzeni.
Korzen natrafiajac na przeszkode w postaci muru nie bedzie jej przebijal tylko zmieni lekko swoj kierunek wzrostu.
Mam duzo starych i nowych drzew rosnacych w odleglosci okolo 5 metrow od domu i uwazam jest to juz wystarczajaca odleglosc. Nie ma problemow z murami ani korzeniami.
A wyciecie drzewa dla uratowania pomieszczenia gospodarczego ( szopki?) to lekka przesada
Nie dajmy sie zwariowac. Od lat ludzie sadza drzewa przy domach....
... no chyba, ze nie jest sie pewnym fundamentow na ktorych stoi dom.
Witam w ogrodzie... (NL1)
Nie wiem z czym Ci się szopka kojarzy, ale moje jest trochę inna. Jest piętrowa i połączona z garażem, który wyposażony jest w kanał przeglądowy. Nie jest to jakiś mały budyneczek, tylko porządny budynek spełniający wiele funkcji. Dziś jest już ciemno, ale jutro pokażę Ci jak wyglądam ta "szopka"...
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
bigaczzz pisze:Nie wiem z czym Ci się szopka kojarzy, ale moje jest trochę inna. Jest piętrowa i połączona z garażem, który wyposażony jest w kanał przeglądowy. Nie jest to jakiś mały budyneczek, tylko porządny budynek spełniający wiele funkcji. Dziś jest już ciemno, ale jutro pokażę Ci jak wyglądam ta "szopka"...
Och nie potrzebuje fotki pomieszczenia gospodarczego ;-)
Nie musisz mi nic udowadniac - jak co wyglada.
Czasami nasza obawa jest bezpodstawna - jezeli jest to nowy budynek, przy kopaniu fundamentow, zazwyczaj przecina sie korzenie i wylewa dosc solidne fundamenty - z ktorymi korzenie ( po tym jak sie w jakis sposob odbuduja) sobie nie poradza
Pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
Hm, nadchodzi powoli sezon więc wolałbym się upewnić... Mam orzecha włoskiego 10letniego który rok temu zaowocował, ale wszystkie owoce opadły parę tygodni po tym jak się pojawiły. Raz była sugestia, że to niejaki stronkowiec zadziałał, ale czy na pewno, skoro owoce były dopiero co zawiązane, o średnicy może 2cm? Jeśli to ów robal to walnę opryskiem i może będzie lepiej. Wolałbym aby tego roku sytuacja się nie powtórzyła...
Juzef
Juzef
Gdzie kupic szczepione sadzonki orzecha
Podobno juz dwuletnie szczepione sadzonki orzecha włoskiego owocują.
Czy wiecie gdzie można takie kupic?
Czy wiecie gdzie można takie kupic?