Orzech włoski - uprawa Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ludzie,
nie przesadzajmy z tymi magicznymi mocami korzeni.
Korzen natrafiajac na przeszkode w postaci muru nie bedzie jej przebijal tylko zmieni lekko swoj kierunek wzrostu.
Mam duzo starych i nowych drzew rosnacych w odleglosci okolo 5 metrow od domu i uwazam jest to juz wystarczajaca odleglosc. Nie ma problemow z murami ani korzeniami.
A wyciecie drzewa dla uratowania pomieszczenia gospodarczego ( szopki?) to lekka przesada :wink:
Nie dajmy sie zwariowac. Od lat ludzie sadza drzewa przy domach....
... no chyba, ze nie jest sie pewnym fundamentow na ktorych stoi dom.
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Nie wiem z czym Ci się szopka kojarzy, ale moje jest trochę inna. Jest piętrowa i połączona z garażem, który wyposażony jest w kanał przeglądowy. Nie jest to jakiś mały budyneczek, tylko porządny budynek spełniający wiele funkcji. Dziś jest już ciemno, ale jutro pokażę Ci jak wyglądam ta "szopka"...
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Post »

a co z cięciem orzecha? jak to robić, jeżeli w ogóle?
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36

Post »

KamilaWr pisze:a co z cięciem orzecha? jak to robić, jeżeli w ogóle?
Orzech nie lubi cięcia.
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p

Post »

Orzecha włoskiego raczej nie przycina się. Pod piłę czy sekator idą tylko chore czy suche gałęzie. Drzewo świetnie samo potrafi się rozwinąć i nasze eksperymenty z przycinaniem mogą skończyć sie niczym dobrym dla orzecha, bo w sposób naturalny tworzy wysoki pień i silny przewodnik.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

bigaczzz pisze:Nie wiem z czym Ci się szopka kojarzy, ale moje jest trochę inna. Jest piętrowa i połączona z garażem, który wyposażony jest w kanał przeglądowy. Nie jest to jakiś mały budyneczek, tylko porządny budynek spełniający wiele funkcji. Dziś jest już ciemno, ale jutro pokażę Ci jak wyglądam ta "szopka"...

Och nie potrzebuje fotki pomieszczenia gospodarczego ;-)
Nie musisz mi nic udowadniac - jak co wyglada.

Czasami nasza obawa jest bezpodstawna - jezeli jest to nowy budynek, przy kopaniu fundamentow, zazwyczaj przecina sie korzenie i wylewa dosc solidne fundamenty - z ktorymi korzenie ( po tym jak sie w jakis sposob odbuduja) sobie nie poradza :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p

Post »

Zdjęcie jednak pokażę bo może przyjdzie sie mi do niego nie raz odnieść. Tak nowe domy to inna bajka, a ten budynek liczy sobie już dwadzieścia lat...
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p

Post »

Oto i ta niby "mała" szopka. Jak teraz widzisz jest to spory budynek, który był wart wycięcia tego orzecha...
Obrazek
Juzef
50p
50p
Od: 15 kwie 2007, o 10:59

Post »

Hm, nadchodzi powoli sezon więc wolałbym się upewnić... Mam orzecha włoskiego 10letniego który rok temu zaowocował, ale wszystkie owoce opadły parę tygodni po tym jak się pojawiły. Raz była sugestia, że to niejaki stronkowiec zadziałał, ale czy na pewno, skoro owoce były dopiero co zawiązane, o średnicy może 2cm? Jeśli to ów robal to walnę opryskiem i może będzie lepiej. Wolałbym aby tego roku sytuacja się nie powtórzyła...
Juzef
Awatar użytkownika
dorotaci
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2008, o 06:48

Post »

Hmm, trochę wystraszyły mnie dyskusje na temat korzeni orzecha...Mój ma ok. 9 lat i jeszcze nie owocował :roll: :cry: I rośnie o ok. 5m od domu,mam tylko nadzieję,że nie przewróci mi go do góry nogami? :shock: To byłby zgrzyt dopiero.
Pozdrawiam,
Dorota
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36

Post »

Józefie,w ubiegłym roku nie choroba "załatwiła" orzechy,ale majowe przymrozki.
dorotaci
na pewno,bo bedzie też duzo cienia w oknach,a jak blisko granicy rośnie?
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
KamilaWr
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 01:16

Gdzie kupic szczepione sadzonki orzecha

Post »

Podobno juz dwuletnie szczepione sadzonki orzecha włoskiego owocują.
Czy wiecie gdzie można takie kupic?
Awatar użytkownika
dorotaci
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2008, o 06:48

Post »

Gebo , rośnie przy samej granicy od wschodu, z tej strony akurat okna nie mam, więc cień mi nie przeszkadza. A co znaczy to na pewno???? NA pewno przewróci mi chałupę ??!!! :shock: :shock: :shock:
Pozdrawiam,
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”