Gazania - Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

te gazanie które miałam w doniczkach w domku padły niestety :( , mam gdzieś troche nasionek, czy jak posieje teraz (bo zaspałam) nie będzie za późno?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siej, trzymaj w cieple i zapewnij dużo światła, najwyżej będziesz miała kwitnienie opóźnione. Ja też będę dopiero siała. W zeszłym roku siałam jeszcze później, jakoś w kwietniu i zaczynały mi nieśmiało kwitnąć w połowie lipca. Później w miarę wzrostu rośliny to kwitnienie nabiera rozmachu, niestety moje zmarniały... mąż nie podlewał.
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Uwielbiam gazanie, są bardzo wdzięcznymi kwiatami, fajne też jest to,że kwiaty otwierają się tylko w dni pogodne, więc podwójnie cieszy jak właśnie się jest na działeczce, a ona taka " w pełnej krasie" :wink: .
Kupiłam (nie tanio bo po 5zł) w zeszłym roku dwa kolory pomarańcz i lilaróż, jedna była w zupełnym słońcu, to się rozrosła w kwiaty i liście jak pióropusz, a druga była w małym cieniu i była mniejsza, ale kwitły do pierwszych przymrozków.
Któregoś roku przetrzymała nawet zimę i pięknie kwitła następnego roku, ale to musiała być bardzo ciepła zima :roll:
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myślę, że spokojnie można jeszcze wysiać gazanie i wcale nie jest powiedziane, że zakwitnie później niż tym co wysiali w lutym. Im daje powera światło, a tego teraz jest niedobór. Zachęcam wszystkich do wysiewów, szybko kiełkują.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Witam miłośniczki gazanii :) zamierzam dołączyć do szacownego grona, jako że ubiegłego lata kupiłam na próbę jedną sadzonkę :) i to był strzał w 10! bardzo pięknie rośnie w suchym, słonecznym miejscu, choć wody, oczywiście, potrzebuje. Uwielbia pławić się w słońcu, przy pochmurnej pogodzie natychmiast zamyka kwiatki.

Z ciekawością studiuję Wasze eksperymenty i doświadczenia z przezimowaniem gazanii:
Któregoś roku przetrzymała nawet zimę i pięknie kwitła następnego roku, ale to musiała być bardzo ciepła zima
bo sama też podjęłam taką próbę. Jeżeli sie uda - opiszę Wam w sekrecie mój sposób! a jak nie - cóż, udoskonalę go :wink:
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Komu udało się przetrzymać gazanie przez zimę?
Moje niestety i padły wszystkie i w zasadzie na samym przedwiośniu. Wydaje mi się, że w dużym stopniu przyczyniło się do tego rzadkie podlewanie (czasem nawet przez cały miesiąc ich nie podlewałam).
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja już mam świeżą partię z nasionek. W tym roku wysiałam wcześniej w domku i teraz nabierają kształtów w doniczkach. Zobaczymy kiedy zakwitną :D
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Nigdy nie próbowałam przezimować gazanii w domu. W gruncie regularnie giną w zimie mimo, że u mnie zimy są jednak łagodniejsze niż w Polsce. Mam wrażenie, że wykańcza je do spółki zimno i nadmiar wilgoci.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Moja gazania niestety tez nie przezimowała, więc zakupiłam nowe sadzonki . Pierwsze siewki wzeszły i padły, teraz drugie wschodzą zobaczymy czy coś z nich będzie :roll:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Przezimowałam :)
Ciekawe czy zakwitną
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza to koniecznie wklej fotkę, a jak zakwitną napisz, no i należy Ci się nagroda, pisałam o tym w tym wątku albo u mnie (może napisz do mnie na pw jakie sadzonki Cię interesują, a ja Ci coś z tego przyślę.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

kupiłam dziś piękne sadzonki gazani. tylko nie wiem czy już można je wsadzić do gruntu :roll:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Część moich siewek od tygodnia w gruncie świetnie sobie radzą :wink: .
Tyle że mam ich całkiem sporo jeszcze w domu.
No ale wszystko zależy jaka temp. w nocy u ciebie 8) .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”