Gazania - Cz.1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siej, trzymaj w cieple i zapewnij dużo światła, najwyżej będziesz miała kwitnienie opóźnione. Ja też będę dopiero siała. W zeszłym roku siałam jeszcze później, jakoś w kwietniu i zaczynały mi nieśmiało kwitnąć w połowie lipca. Później w miarę wzrostu rośliny to kwitnienie nabiera rozmachu, niestety moje zmarniały... mąż nie podlewał.
Uwielbiam gazanie, są bardzo wdzięcznymi kwiatami, fajne też jest to,że kwiaty otwierają się tylko w dni pogodne, więc podwójnie cieszy jak właśnie się jest na działeczce, a ona taka " w pełnej krasie" .
Kupiłam (nie tanio bo po 5zł) w zeszłym roku dwa kolory pomarańcz i lilaróż, jedna była w zupełnym słońcu, to się rozrosła w kwiaty i liście jak pióropusz, a druga była w małym cieniu i była mniejsza, ale kwitły do pierwszych przymrozków.
Któregoś roku przetrzymała nawet zimę i pięknie kwitła następnego roku, ale to musiała być bardzo ciepła zima
Kupiłam (nie tanio bo po 5zł) w zeszłym roku dwa kolory pomarańcz i lilaróż, jedna była w zupełnym słońcu, to się rozrosła w kwiaty i liście jak pióropusz, a druga była w małym cieniu i była mniejsza, ale kwitły do pierwszych przymrozków.
Któregoś roku przetrzymała nawet zimę i pięknie kwitła następnego roku, ale to musiała być bardzo ciepła zima
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
Witam miłośniczki gazanii zamierzam dołączyć do szacownego grona, jako że ubiegłego lata kupiłam na próbę jedną sadzonkę i to był strzał w 10! bardzo pięknie rośnie w suchym, słonecznym miejscu, choć wody, oczywiście, potrzebuje. Uwielbia pławić się w słońcu, przy pochmurnej pogodzie natychmiast zamyka kwiatki.
Z ciekawością studiuję Wasze eksperymenty i doświadczenia z przezimowaniem gazanii:
Z ciekawością studiuję Wasze eksperymenty i doświadczenia z przezimowaniem gazanii:
bo sama też podjęłam taką próbę. Jeżeli sie uda - opiszę Wam w sekrecie mój sposób! a jak nie - cóż, udoskonalę goKtóregoś roku przetrzymała nawet zimę i pięknie kwitła następnego roku, ale to musiała być bardzo ciepła zima
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30