Napisz o co Ci konkretnie chodzi, w sprawie tych rad. Na razie z fotek widzę, że wszystko jest na najlepszej drodze. Zastanawiam się tylko, co ta czarna materia tam robi.
Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
Miło mi bardzo Miriam, ze nie piszę jedynie do zadających pytania i że ktoś z"boku" też to czyta.Miiriam pisze:I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Ech.. ile trzeba wiedzieć, żeby posadzić rosśinki:)
Ja też Dziękuję, bo to naprawdę satysfakcja, jak się komuś pomoże.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Pawel Woynowski pisze:Miło mi bardzo Miriam, ze nie piszę jedynie do zadających pytania i że ktoś z"boku" też to czyta.Miiriam pisze:I ja skorzystałam z twoich rad. dziękuję.
Ech.. ile trzeba wiedzieć, żeby posadzić rosśinki:)
Ja też Dziękuję, bo to naprawdę satysfakcja, jak się komuś pomoże.
Nie sądziłam ,że tak myslisz Pawle!!!!
Czytam Cię z zapartym tchem ,poważnie...
a jeśli ktoś zada pytanie w sekcji OCZKA ...,to czekam niecierpliwie nocy
- bo głównie wtedy udzielasz odpowiedzi.
Wierz mi - masz mnóstwo "czytaczy " i "podglądaczy" - a jednym z nich jestem też i ja.
Pozdrawiam serdecznie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Re: nowy ze skalniakiem
Pawel Woynowski pisze:Witaj Sylwek,sylwekw pisze:Witam. Jestem nowy w uprawianiu ogr0odu, nowy na tym forum i zupełnie nowy w kwestii skalniaków. Właśnie kilka dni temu stworzylismy z żoną nasz pierwszy mały skalniaczek ale jak patrze na Wasze zdjęcia, jak czytam Wasze posty - promieniujące wiedzą i doświadczeniem to ten nasz jakis taki mizerniutki mi sie wydaje
Podeślij fotki skalniaka, może coś poradzimy.
No to zabrałem się za pokazywanie mojego skalniaka (namiastki) ale żeby nie podwajać wątków to tu jest link do moich zdjęć na tym Forum w części o naszych ogrodach.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=108757
-
- Kontakt:
Zaraz, zaraz, ....czy ja dobrze rozumiem. Zbudowałaś skalniak bez ziemi. To na czym, leżą kamienie na skalniakuMiiriam pisze:A ja w dalszym ciągu czekam na ziemię.. miała być w tym tygodniu..i nic z tego (((
Roślinki czekają a ziemi niet .
Podrzuć fotkę skalniaka, w takim stanie w jakim jest, skoro robisz skalniak pierwszy raz, może będzie można jeszcze poprawić ew. błędy.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Kontakt:
Jakiej urodzajki!!! Jeśli chcesz tam sadzić rośliny skalne, to podłoże powinno być raczej ubogie, o odpowiednim pH dla większości roślin skalnych. TUTAJ piszę o tym dokładniejMiiriam pisze:Nie, mam już górkę ziemną.. a właściwie wały ziemne, mam kamienie .. ale czekam na taką wierzchnią warstwę urodzajki, w której będę mogła sadzić. Będzie jutro:))))
A jaki masz problem z fotkami?Nie udało mi się nigdy wstawić fotek.. a szkoda, poradzilibyście mi jak ten skalniak zagospodarować....
ps. dzisiaj w nocy wyjeżdżam na cztery dni, wracam w niedzielę po południu
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O Dzięki.. zostałam dziś w domu, to poczytam .
Na tej "górce" to ja mam ziemie z wykopów budowlanych, i chcialam przemieszać ja z lepszą ziemią. A urodzajka jest nam i tak potrzebna do wyrównania terenu Więc się nie zmarnuje.
Czekam na dalsze porady:)
Próbowalam juz kilka razy wstawic fotki.. ale chyba są za duże.. zawsze mi pisało, ze nie można. Nie umiem obrabiac fotek:( jeszcze.
Na tej "górce" to ja mam ziemie z wykopów budowlanych, i chcialam przemieszać ja z lepszą ziemią. A urodzajka jest nam i tak potrzebna do wyrównania terenu Więc się nie zmarnuje.
Czekam na dalsze porady:)
Próbowalam juz kilka razy wstawic fotki.. ale chyba są za duże.. zawsze mi pisało, ze nie można. Nie umiem obrabiac fotek:( jeszcze.
-
- Kontakt:
Dodaj do tej ziemi "urodzajki", kompost, grys dolomitowy lub wapienny,(granulacja od 0 do 8 mm) w stosunku - 3 cz. ziemi, 2 cz. kompostu i 1cz. grysu.Miiriam pisze:O Dzięki.. zostałam dziś w domu, to poczytam .
Jak piszesz post to pod oknem do edycji postu masz taki napis "Kliknij aby dodać zdjęcie/foto do postu!" i wykonujesz wszystkie komendy jakie się pokażą. Pierwsza, jest w otwartym nowym okienku>PrzeglądajCzekam na dalsze porady:)
Próbowałam już kilka razy wstawić fotki.. ale chyba są za duże.. zawsze mi pisało, ze nie można. Nie umiem obrabiać fotek:( jeszcze.
Wybierasz fotkę z folderu na Twoim kompie>klkasz "wyślij
i....sprawa załatwiona, ścieżka do fotki automatyczne wstawiona do postu.
Ta fotka to "dla naprzykładu", ma wymiary 1632x1232 piksele i "waży" 794 KB (kilo bajty), a możesz dodać fotkę która "waży" 1,5 MB (mega bajta). Nigdy nie miałem z tym problemów, a fotki bez żadnych zmian, zapisywane z aparatu do kompa.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne