Paliki do pomidorów / i ogórków/
Re: Paliki do pomidorow
Piszecie o drutach zbrojeniowych, ale nikt nie napisał czy są żebrowane czy nie. Z moich wiadomości wiem że 9 bedzie gładka, a 10 żebrowana. Także 10 bedzie dużo więcej kosztowała bo więcej waży (średnicę drutu żebrowanego mieży się we wgłębieniach, stąd wyższa waga a co za tym idzie cena. Ale na żebrowanej sznurki, tasiemki będą się lepiej trzymać.
Hehe,
nie wiedziałem, że na 9, nie ma żebrowania.
Jeśli to prawda, to tylko 10.
To jest bardzo, bardzo pomocne przy podwiązywaniu.
Ja mam kawałek jakiejś 8, dlatego ją odradzałem.
Z całą pewnością, jest żebrowana.
Ale ile ona ma lat ? To chyba najstarsi górale nie pamiętają
nie wiedziałem, że na 9, nie ma żebrowania.
Jeśli to prawda, to tylko 10.
To jest bardzo, bardzo pomocne przy podwiązywaniu.
Ja mam kawałek jakiejś 8, dlatego ją odradzałem.
Z całą pewnością, jest żebrowana.
Ale ile ona ma lat ? To chyba najstarsi górale nie pamiętają
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam 9 i jest żebrowana. Żebrowane są o różnej średnicy, większej, mniejszej. Są też pręty zbrojeniowe gładkie. Wystarczy popatrzeć na ofertę hurtowni budowlanych lub z wyrobami metalowymi.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
A ile waży pręt, można sprawdzić wpisując w google: ile waży pręt zbrojeniowy. 9mm- 0,499 kg a 10mm- 0,617 kg.
Wszystko się zgadza. Są różne średnice prętów żebrowanych zbrojeniowych i zaczynają się od 6mm i idą wzwyż co 2mm według Polskiej Normy Hutniczej. A tego stalownie, odlewnie i kuźnie pilnują jak my pomidorów.jode22 pisze:Ja mam 9 i jest żebrowana. Żebrowane są o różnej średnicy, większej, mniejszej. Są też pręty zbrojeniowe gładkie. Wystarczy popatrzeć na ofertę hurtowni budowlanych lub z wyrobami metalowymi.
Jakiej długości chcecie stosować te pręty zbrojeniowe?
Może mieć niedostateczną sztywność.
Może lepiej byłoby zastosować rurkę?
Może mieć niedostateczną sztywność.
Może lepiej byłoby zastosować rurkę?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Mam na działce od kilkudziesięciu lat a dokładnie od 1985 roku, pręty żebrowane (chyba 9 mm) 2m, 2.5m i nawet 3 metrowe do fasoli. Co roku dokupowaliśmy jeszcze po parę sztuk. Z drewnianych palików dawno zrezygnowałyśmy. Bez problemu taki pręt wchodzi naokoło 50cm w glebę. Nawet przy największej wichurze pręt się nie złamie, nie ma obawy. Co najwyżej lekko się chwieją pod naporem wiatru ale tylko te wysokie i obrośnięte fasolą. Te najstarsze były malowane, po farbie już nie ma śladu, są lekko zardzewiałe, sądzę jednak że mnie przeżyją. Do wbijania trzeba koniecznie wkładać rękawiczki. W składzie z prętami potną na odpowiednie długości wg życzenia.
Pozdrawiam! Gienia.
Ależ się uwzieliście na tą 9. Jak już pisałem takiego wymiaru nie ma. A że jest to pręt że stali kutej jego wymiar może się wahać, ale na pewno jego nominalny wymiar to 10.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Karolku, nie mierzyłyśmy. Pojechałyśmy z siostrą do składu i palcem pokazałam sprzedawcy które pręty nas interesują i na jakie odcinki nam mają pociąć. Może to i są 10-tki. Mamy jeszcze kilka prętów cieńszych i gładkich (ze złomowiska), ale zupełnie nie zdają egzaminu. Sznurek zjeżdża, trzeba owijać wokół druta kilka razy i takie jakieś miękkie są. Gdy krzak pomidora duży i obciążony na maksa owocami, podwiązany aż do końcówki prętu długimi troczkami , to ten cienki drut się jednak nagina.
Pozdrawiam! Gienia.
Ja osobiście proponuję forumkom drut fi 10 żebrowany lub grubszy. Gładkie pręty odpadają właśnie na problem z pdwiązywaniem.
Czy nie przeszkadza Wam że po malowaniu farbą po pewnym czasie farba łuszczy się i spada do gruntu ?
Względy estetyczne ?
Względy estetyczne ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
2m - 50 cm wchodzące w glebę - wychodzi na to że górny koniec będzie na wysokości krtani lub oka . Warto zabezpieczyć górny koniec pręta.gienia1230 pisze:pręty żebrowane (chyba 9 mm) 2m, 2.5m i nawet 3 metrowe do fasoli. Co roku dokupowaliśmy jeszcze po parę sztuk. Z drewnianych palików dawno zrezygnowałyśmy. Bez problemu taki pręt wchodzi naokoło 50cm w glebę.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Artur1968 a jaki masz na to pomysł?