Świętokrzyskie ogrody - larix

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Magda BarwyOgrodu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lut 2009, o 14:53

Post »

Zachwyciły mnie Twoje kamienie... Są piękne, piszesz, że chcesz je wyeksponować. Czy będziesz je obsadzać roślinami czy zostawisz takie? Dla mnie takie gołe i surowe też są ciekawe...
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powoli może świetokrzyska drużyna się zbierze. Fajnie. Dziękuje wszystkim za odwiedziny.

KaRo - jesteś prawie swojaczka wiec zapraszamy do drużyny. Rzeczywiście to mój odwieczny dylemat. Grzebać w ziemi czy łazić po pięknych okolicach. Robię i jedno i drugie ciagle mając niedosyt. Ostatnio, jak było trochę cieplej, wybrałem się do Chęcin oglądać zanokcice na skałach i murze opuszczonego cmentarza żydowskiego. Zawsze lubiłem włóczyć się po lasach. Teraz pasjami obserwuje rośliny. Tu nieocenione są książki wyd. Multico z seri " Flora Polski". Może trochę nieporęczne do noszenia. W czerwcu wybieram się obserwować obuwiki pospolite w okolicach Bałtowa.

Bea - jesteśmy prawie sąsiadami i mamy te same widoki Ty z okna a ja z sadu. Św. Krzyż dodaje nam otuchy. (okno ma na las otwarte). Ciekawie będzie wymienić się doświadczeniami. Zajrzę niebawem do Twego wątku ale on dłuuuugi wiec potrzebuje troche czasu.

Halino - witaj Krajanko. Miło że zajrzałaś. A gdzie można zobaczyć Twój ogródek? Zapraszam częściej. Idzie wiosna na ponidziu i niedługo zrobi się zielono i kwieciście a aparat czeka na podorędziu.

Magdo - cieszę się, że podobają Ci się moje kamienie, pomysłów na ich wyeksponowanie mam kilka. Jeden to zrobienie qasi kompozycji japońskiej i wtedy nie będę ich osadzał roślinami bo, jak sama zauważyłaś, takie surowe mają ciekawą fakturę którą chciałbym wyeksponować. Drugi to chciałbym by były porośnięte częściowo roślinami skalnymi np. paprociami, rojnikami itp. Trzeci to suche murki, może kaskada, na pewno ścieżki, podwyższone rabaty. Chciałbym by wszystko wyglądało w miare naturalnie. Kamienie zworzę zewsząd. Znajomi śmieją się że mógłbym już zbudować zamek. A ja je po prostu lubie. Kiedyś myslałem też o takich niby stanowiskach geologicznych z różnego typu skałami i charakterystyczną dla nich roślinnością. Zobaczymy czy sił i zapału starczy.
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj
Chciała bym mieszkać w takiej okolicy jak ty i mieć takie piękne kamienie bo u nas wszystkie wyglądają identycznie tylko jedne są większe lub mniejsze.
Z takich kamieni można fajny skalniak zrobić i na pewno będzie dużo ciekawszy niż inne.
Szkoda że mieszkam tak daleko bo bym pojechała po takie skały bo zawsze o takich w ogrodzie marzyłam.
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Witaj Zenku :wit
Wpadłam do Ciebie z rewizytą i całkiem swojsko się poczułam, te wapienie i hosty, to jakby u mnie w ogrodzie :o
Tylko takich wspaniałych widoków i przestrzeni nie mam, bo u mnie las wokoło :wink:
Masz duuuużo miejsca, a więc na pewno 'będzie się działo', a jak już się 'dziac zacznie', to myślę, że nam pokażesz postępy jakie poczyniłeś :wink:
Będę zaglądała od czasu do czasu popatrzec co u Ciebie nowego :wink:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Elu fajnie, że mnie odwiedziłaś. Od wiosny rozpocząłem prace na mojej miejskiej działce. Postanowiłem mniej kupować roślin ( i tak kilka tygodniowo kupuje) a bardziej zająć się przygotowaniem poszczególnych stref dla roślin. Zacząłem od skalniaków. Na początek zrobiłem dwa, które systematycznie obsadzam. Za rok powinny nabrać urody. Na mojej łące rosną też storczyki i inne naturalne łąkowe rośliny charakterystyczne dla tzw. mokrej łąki tj. niezapominajka błotna, fijołek błotny, firletka, chabry, wiązówka, tojeść, kaczeńce i wiele innych. W innym miejscu powstanie łąka z roślinami kserotermicznymi. Dzięki temu że działka jest jakby na dwóch poziomach, suchej i mokrej, jest to możliwe. Jeszcze miejsce dla paproci, host, różaneczników i azali i ..... Pomysłów mam dużo teraz tylko czasu i sił potrzeba. Będę sukcesywnie pokazywał postępy moich prac.

Obuwik- Cypripedium calceolus jest jednym z najpiękniejszych krajowych storczyków

Obrazek

storczyk szerokolistny - Dactylorhiza majalis

Obrazek

skalniak nr. 1 wymagał wiele pracy. Kamienie były dość cieżkie i jeszcze czuje je w krzyżu.

Obrazek

Pierwsze nasadzenia wyglądają jeszcze mizernie.

Obrazek

Obrazek

skalniak nr.2 większy i jeszcze wciąż nieskończony i nie obsadzony, choć to zdjęcie sprzed tygodnia wiec już zdążyłem go zasiedlić i zrobić z boku kamienne schody.

Obrazek

Ale największe kamienie wciąż czekają na wykorzystanie. Mam problem z ich przemieszczaniem bo jak na moje siły są za duże.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Izabello - Cieszę się, że podobają Ci się moje kamienie i że zajrzałaś do mnie. Ja mam na ich punkcie lekkiego bzika i przywoże je z różnych miejsc. A że w okolicach kamieni pod dostatkiem już ich troche zgromadziłem. Znajomi pytają czy będę budował zamek. :) U Ciebie też są ładne kamienie, różnokolorowe głazy polodowcowe i też z nich można fajne rzeczy zrobić. Ja z kolei takich kamieni jak Twoje nie mam a chciałbym. Niebawem dla Ciebie zrobię pare zdjęć ciekawych kamieni. Szkoda, że mieszkasz daleko bo chętnie bym się nimi z Tobą podzielił :lol:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Obuwik rewelacja, podobają mi się te storczyki,
dodają troszkę egzotyki do ogrodu. :D
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj,świetne te kamienie,u mnie ciężko znaleźć chodź małego...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Witaj Zenku :)
Przyszłam z rewizytą i dowiedziałam się, że jest więcej osób z Świętokrzyskiego jak fajnie :wink:
Piękna kolekcja kamieni.....super mają kształty :)
Mam identyczną roślinkę to znaczy Tubylcze tojeście........bardzo się rozrasta i jeszcze trochę i zakwitnie :wink:
Ciekawie zapowiadają się skalniaczki :)
Oj będę częstym gościem jeśli oczywiście pozwolisz :lol:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Aniu - dzięki za odwiedziny i zapraszam częściej Krajanko.
Krzysiek - storczyki rzeczywiście są urokliwe choć nie tak łatwe w uprawie. Mają specyficzne wymagania i dość trudno je zdobyć. Mówię oczywiście o krajowych storczykach takich kruszczyki, buławiki, podkolany czy rodzinie Dactylorhiza oraz innych. Za najpiękniejszego Polskiego storczyka uważa się obuwika pospolitego choć pospolity on nie jest. Część z nich uprawia się w ogrodach ale wymagają one a to podmokłej żyznej łąki - Dactylorhiza, czy coś co będzie substytutem ciepłej, świetlistej buczyny - piękne buławiki czy podkolany. Należy dodać że storczyki są pod ścisłą ochroną i pozyskiwanie ich z naturalnych stanowisk jest absolutnie zabronione. Choć największym zagrożeniem dla nich jest niewłaściwa gospodarka leśna i łąkowa a także urbanizacja.

Z niedzielnej wyprawy do lasu

podkolan biały

Obrazek

buławik mieczolistny

Obrazek

Na wsi po ostatnich deszczach wszystko, a najbardziej chwasty, rosną jak szalone.

zielony kram

Obrazek

Obrazek

parę host którym sprzyja gliniasta gleba i cień

Obrazek

i kóre za gęsto rosną wymagając przesadzenia

[Obrazek

sadsiedztwo jezyczki przewalskiego jest chyba udane

Obrazek

jezyczka pomarańczowa rozrosła sie dorodnie

Obrazek

dyptam na jezyczkowym tle

Obrazek

bodziszek razem z miodunką

URL=http://www.fotosik.pl]Obrazek[/URL]

irys syberyjski

Obrazek

pąk piwoni w kroplach deszczu

Obrazek

Skalniak zaczyna nabierać uroku

Obrazek

ale to jeszcze nie to co króliki lubią najbardziej

Obrazek

i jeszcze by nie przesadzić z ilością zdjęć parę ostatnich

kiedyś kapryśny rarytas dziś tylko kapryśna ale już powszechnie dostępna lewisja

Obrazek

Obrazek

lubię skalnice której jest tyle pieknych odmian

Obrazek

kokorycze niestety już przekwitają

Obrazek
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Oj masz rację Polskie storczyki są rzadkie. Wszystkie znajdują się pod ochroną.
Podczas zimy przeczytałem artykuł o nich i było tam napisane że jest spora grupa storczyków
Polskich która rośnie w rezerwacie w Katowicach. :D
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

larix pisze: [Obrazek
...a mnie bardzo zainteresował ten zielono-złoty listek samotnie wyglądający spod liścia szarego... :D
Ten, w którym żółć obrzeża głęboko wcina się w ciemną zieleń liścia... Nie wiesz przypadkiem co to za hosta?
Na marginesie: wszystkie hosty wspaniałe :shock: i storczyki też :lol:
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Nono hościska u Ciebie powalające! I tyle kamieni hehe, oj miałbym ja na nie chrapkę hehe :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”