Canna - Paciorecznik cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spokojnie na razie nic grożnego się nie dzieje. To są pierwsze liście mają prawo tak wyglądać. W późniejszej wegetacji nie mają znaczenia ,bo i tak uschną. Ważny jest środek rośliny i nowowyrastające liście - one powinny być zdrowe i kształtne. Ten rok nie sprzyja kannom. Jest zimno a to roślina ciepłolubna. Od ponad 20 lat uprawiam canny i pierwszy rok co nie zakwitną w czerwcu. Podobne są do Twoich. Miejmy nadzieje,że wreszcie się ociepli ale czy nadrobią niesprzyjajacy czas trudno powiedzieć.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

piękne! ja też się skusiłam i mam 3 canny. kwitną, bo kupiłam spore już i podrośnięte.
jeszcze nie nawoziłam, ale muszę się poprawić.
dwie już zakwitły, trzecia czeka w kolejce.

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeść to one lubią więc nie zwlekaj od tego zależy dalszy rozwój rośliny a warto się trochę zatroszczyć odpłacą pięknymi kwiatami
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

M@ti pisze:Witam!
Możecie powiedzieć czym nawozicie swoje Canny? Posadziłem kilka w tym roku i dowiedziałem się że potrzebują intensywnego dokarmiania stąd moje pytanie.
Pozdrawiam
no to i ja się dołączę - czym?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sadzę kanny w świeży kompost i podsypuję obornikiem i już niczego nie daję więcej (chemię stosuje dopiero w konieczności). Rosną pięknie i kwitną!

Ale ja mam inny ciekawy problem. Kanny mi pieknie rosną - te które mam, a jak próbuję dokupić inne, o innych kolorach zawsze mi giną! Klątwa, czy jakaś konkretna przyczyna? Wypuszczają mały listek, który wkrótce zamiera i po kannie :-(
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma lepszego nawozu pod canny jak obornik. Są w nim nie tylko NPK ale i mikroelementy niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Obornik zalecałbym stosować jesienią na miejsce gdzie będą rosły canny wiosną jest to trochę ryzykowne chyba, że jest bardzo dobrze rozłożony. Co do cann kupowanych w sklepach w kapersach czy u sprzedawców w Allegro - są to sadzonki bardzo słabe a najgorsze jest to, że są przechowywane nieprawidłowo gdzieś w hurtowniach przez dłuższy czas. Najlepiej kupować bezpośrednio u producenta albo już wypędzone w sklepach ogrodniczych. Choć są dość drogie ale pewne,że będą rosły choć nie zawsze o takich kolorach ja zapewniają.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jaki nawóz polecilibyście do Cann oprócz obornika?? (niestety nie mam :()
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

a teraz pytanie ignoranta: obornik się rozrzuca na wierzch ziemi? (bo przecież canny już wkopane).
przepraszam że nie wiem.

widziałam krowiak w płynie (wylądał uroczo :lol: ), guano (zmineralizowane), obornik - jeszcze nie, ale przecież nie szukałam.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a jakieś chemiczne?? do roślin kwitnących??
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Przepraszam, ale wyraziłam się nieprecyzyjnie! Ja podsypuje obornik preparowany, granulowany z worków. Nie mam źródła na świeży i ten jest mniej kłopotliwy w użyciu :-)
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nio i teraz wszystko jasne
Daniel84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2005, o 14:37

Kany Ogordowe

Post »

Witam.

W tym roku po raz pierwszy zasadziłem kany ogorodwe i otóż liście są już doś duże ale nie widać aby chciały zakwitnąć ,pytanie dlaczego i w jakim okresie kany ogrodowe kwitną?

Proszę o informacje i o pomoc.

Za pomoc i informacje bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Poczytaj tutaj:
- Pacioreczniki /canna/
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”