Canna - Paciorecznik cz.1
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie na razie nic grożnego się nie dzieje. To są pierwsze liście mają prawo tak wyglądać. W późniejszej wegetacji nie mają znaczenia ,bo i tak uschną. Ważny jest środek rośliny i nowowyrastające liście - one powinny być zdrowe i kształtne. Ten rok nie sprzyja kannom. Jest zimno a to roślina ciepłolubna. Od ponad 20 lat uprawiam canny i pierwszy rok co nie zakwitną w czerwcu. Podobne są do Twoich. Miejmy nadzieje,że wreszcie się ociepli ale czy nadrobią niesprzyjajacy czas trudno powiedzieć.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sadzę kanny w świeży kompost i podsypuję obornikiem i już niczego nie daję więcej (chemię stosuje dopiero w konieczności). Rosną pięknie i kwitną!
Ale ja mam inny ciekawy problem. Kanny mi pieknie rosną - te które mam, a jak próbuję dokupić inne, o innych kolorach zawsze mi giną! Klątwa, czy jakaś konkretna przyczyna? Wypuszczają mały listek, który wkrótce zamiera i po kannie
Ale ja mam inny ciekawy problem. Kanny mi pieknie rosną - te które mam, a jak próbuję dokupić inne, o innych kolorach zawsze mi giną! Klątwa, czy jakaś konkretna przyczyna? Wypuszczają mały listek, który wkrótce zamiera i po kannie
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma lepszego nawozu pod canny jak obornik. Są w nim nie tylko NPK ale i mikroelementy niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Obornik zalecałbym stosować jesienią na miejsce gdzie będą rosły canny wiosną jest to trochę ryzykowne chyba, że jest bardzo dobrze rozłożony. Co do cann kupowanych w sklepach w kapersach czy u sprzedawców w Allegro - są to sadzonki bardzo słabe a najgorsze jest to, że są przechowywane nieprawidłowo gdzieś w hurtowniach przez dłuższy czas. Najlepiej kupować bezpośrednio u producenta albo już wypędzone w sklepach ogrodniczych. Choć są dość drogie ale pewne,że będą rosły choć nie zawsze o takich kolorach ja zapewniają.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Kany Ogordowe
Witam.
W tym roku po raz pierwszy zasadziłem kany ogorodwe i otóż liście są już doś duże ale nie widać aby chciały zakwitnąć ,pytanie dlaczego i w jakim okresie kany ogrodowe kwitną?
Proszę o informacje i o pomoc.
Za pomoc i informacje bardzo dziękuje.
Z Poważaniem
Daniel
W tym roku po raz pierwszy zasadziłem kany ogorodwe i otóż liście są już doś duże ale nie widać aby chciały zakwitnąć ,pytanie dlaczego i w jakim okresie kany ogrodowe kwitną?
Proszę o informacje i o pomoc.
Za pomoc i informacje bardzo dziękuje.
Z Poważaniem
Daniel
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytaj tutaj:
- Pacioreczniki /canna/
- Pacioreczniki /canna/
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."