Taras,z czego?
Nasiąkliwość betonu wynika z por/porów (diabli, jak się odmienia wyraz: pory-szczeliny? ), które powstaja w betonie po wodzie, zawartej w zaprawie cementowej (taka świeża mokra to zaprawa, jak zwiąże - to beton). Woda jest wiązana w reakcji z cementem i kruszywem a nadwyżka odparowuje. Dobrze dobrana mieszanka kruszyw, w której wolne miejsca pomiędzy większymi ziarnami (np. fi 2-8mm) są wypełnione kruszywem 0-2mm, natomiast cement jako lepiszcze wiąże to wszystko do kupy. Wytrzymałość betonu zależy od jakości użytego kruszywa - ono daje odpowiednią wytrzymałość na ściskanie/zgniatanie. Jeżeli porów będzie za dużo powstanie sieć kapilar, którymi wilgoć wsiąka do betonu + mróz = lód, który rozsadzi każdy beton. Czasami widać chodniki, na których płytki mają różne ubytki, jakby wykruszone np. na środku. To właśnie ten niepożądany efekt, wilgoć z podłoża. Stosuje się podsypki żwirowo - piaskowe = odprowadzenie wilgoci, ale ona zawsze podchodzi od spodu... . Zaprawa powinna być gęsta, tzn. mało wody i dobrze zawibrowana - kruszywa dobrze się zagęszczają, cała masa nabiera monolitycznej struktury.
Np: bloczek fundamentowy ma wytrzymałość 15 MPa, nasiąkliwość ok. 8-10%. Płytka chodnikowa, krawężnik, kostka brukowa: 25 MPa i nasiąkliwość poniżej 5%! Tyle norma... Jak widać, nie jest to łatwe... Można zrobić samodzielnie w powyższych formach, ale co do efektu... 50/50% albo się uda albo nie, raczej nie... Każdy sam podejmuje decyzję... Ja 6 lat prowadziłem prod. takiej galanterii...Wybaczcie zbyt obszerny wykład, ale... chcesz - to masz
Np: bloczek fundamentowy ma wytrzymałość 15 MPa, nasiąkliwość ok. 8-10%. Płytka chodnikowa, krawężnik, kostka brukowa: 25 MPa i nasiąkliwość poniżej 5%! Tyle norma... Jak widać, nie jest to łatwe... Można zrobić samodzielnie w powyższych formach, ale co do efektu... 50/50% albo się uda albo nie, raczej nie... Każdy sam podejmuje decyzję... Ja 6 lat prowadziłem prod. takiej galanterii...Wybaczcie zbyt obszerny wykład, ale... chcesz - to masz
Pozdrawiam. Jacek.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nowy, czy nie, wszystko jedno, niezależnie od wszystkiego taras masz bardzo fajny. Sam zrobiłeś? I, oczywiście, potomstwo tez masz fantastyczne Zakładam, że to Twoje? Zakładam też, że wędruje na rekach swojej mamy?
A co się tam pnie po ścianie altany? I co masz jeszcze w swoim ogrodzie? Jakie rośliny? Pokażesz?
A co się tam pnie po ścianie altany? I co masz jeszcze w swoim ogrodzie? Jakie rośliny? Pokażesz?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Fajnie że mój pomysł komuś sie podoba. Taras robiłem sam trwało to 3 dni bo robilem po pracy. Po ścianie pnie sie winogron którego juz nie ma bo był stary i niezbyt smaczny. W jego miejsce posadze nowy. Działkę mam dopiero od maja 2006 więc na razie nic ciekawego na niej nie ma ale jak cos bedzie to na pewno dam znac Za tydzień przymierzam sie do obicia altany i zrobienia zadaszenia nad stołem którego niestety na zdjęciu jeszcze nie maa w rzeczywistości już stoi Dla porownania dołączam zdjecie w jakim stanie dostałem działkę. A osoby na zdjeciu to oczywiście moja rodzinka Pozdrawiam
Proporcje na beton dobrej marki to sprawa laboratorium: BADAJĄ POSIADANE SKŁADNIKI (PIASEK, KRUSZYWA GRUBE: FI 2-4, 2-8 LUB 8-16) i ustalają recepturę. Ważne jest też, jaki sposób zagęszczania: czy wibroprasa, stół wibracyjny, wibrator buławowy. Przy domowym wyrobie niestety nie do uzyskania marka C15, czyli taki, jak na ściany piwnicy, fundament lub strop. Na glebę musi być C25 o niskiej nasiąkliwościdunia pisze:Witam. Tak czytam i czytam, ale chyba nadal nikt nie napisał proporcji cementu i piasku.
Chcę wylać taras z betonu, wiem że beton,piasek i woda, ale jaki stosunek? 2 części piachu i jedna cementu, czy odwrotnie?
Ogólnie: 1 część cementu B-V32,5; 2 części piasku o granulacji 0-2mm, 1 część kruszywa (żwiru) o granulacji 2-8 mm ew. + 15% kruszywa 8-16mm. Wody do zaprawy jak najmniej - wyrabiać w betoniarce, stopniowo dodając wody, ale żeby zaprawa cementowa była sypka, nie lała się. Dokładnie wymieszać!
Pozdrawiam. Jacek.
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Mój pomysł na taras
Wygląda to ładnie, ale niestety jest mało trwałe. U mnie przetrwały kilka lat.
Jeszcze trochę mam na ścieżce, ale wymieniam na coś trwalszego.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem