Araukaria wyniosła (Araucaria heterophylla)
- nikka55
- 100p
- Od: 21 sie 2007, o 13:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Araukaria-
Teraz, w okresie przedświątecznym, pojawiły się w kwiaciarniach małe araukarie.
Ja swoją kupiłam w InterMarche. Jest u mnie juz ponad rok i ma się dobrze, bo urosła Zimę spędza na oknie w pomieszczeniu słabo ogrzewanym, a całe lato stała na tarasie.
Taką ogromną, jak u Romka, mogę oglądać "na żywo" w pobliskiej aptece. Pewnie właścicielowi nie mieściła się w mieszkaniu i oddał w dobre ręce.
Ja swoją kupiłam w InterMarche. Jest u mnie juz ponad rok i ma się dobrze, bo urosła Zimę spędza na oknie w pomieszczeniu słabo ogrzewanym, a całe lato stała na tarasie.
Taką ogromną, jak u Romka, mogę oglądać "na żywo" w pobliskiej aptece. Pewnie właścicielowi nie mieściła się w mieszkaniu i oddał w dobre ręce.
Pozdrawiam - nikka
Widziałam taką i sfociłam - Tak jak Romek napisał jest z nią po kilkunastu latach problem - Właścicielka właśnie chce ją sprzedać bo nie ma już na nią miejsca . Prawda że piękna- ma ok 15 lat Sorry za jakosć ale robione telefonem
Pozdrawiam. Ewa
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Witam po dłuższej przerwie
Piękne te duże drzewa. Moje ,niestety, ta z odzysku padła. Druga zaczęła chorować, żółkną igły. Nie miałem czasu by zrobić samemu podłoże i zaufałem "ziemi z worka".
Dzisiaj letnia pogoda, więcej czasu (9 dni!!!) muszę zrobić podłoża do moich cytrusów i do araukarii. Może jeszcze nie będzie za późno
Piękne te duże drzewa. Moje ,niestety, ta z odzysku padła. Druga zaczęła chorować, żółkną igły. Nie miałem czasu by zrobić samemu podłoże i zaufałem "ziemi z worka".
Dzisiaj letnia pogoda, więcej czasu (9 dni!!!) muszę zrobić podłoża do moich cytrusów i do araukarii. Może jeszcze nie będzie za późno
jack55
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
Przesadzałam araukarie jakiś czas temu i mam wrażenie, że nic z niej nie będzie. Dolne łodygi uschły po tym jak zbrązowiały. Czytałam, że araukarie nie lubią przesadzania ... ale aż tak ?! Roślina strasznie zbiedniała i nie wiem czy coś z niej będzie. Podłoże dałam takie jak do dracen (chyba ? z tego co pamiętam i dałam jakieś igły z iglaków, czyli to co wyczytałam o odpowiednim podłóż dla tych roślin.
Macie jakieś swoje doświadczenia związane z ta roślinka ????
Macie jakieś swoje doświadczenia związane z ta roślinka ????
Re: Araukaria choruje po przesadzeniu ?!
Araukarii nie miałam, więc tylko odpowiem tak ogólnie. Niektóre z roślin bardzo źle reagują na przesadzanie i mocno chorują po, z natężeniem objawów proporcjonalnym jak bardzo korzenie zostały uszkodzone podczas przesadzania
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
Bardzo uważałam na korzenie przy przesadzaniu (jak nigdy), zastanawiam się w jaki sposób zregenerować roślinę, żeby była w lepszej kondycji. Może dać ją na pole ? tzn na dwór albo balkon
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na balkon, czy ogólnie na dwór - radziłbym nie wystawiać. Lepiej w mieszkaniu i to raczej w cieniu - tak by nie była narażona na bezpośrednie promienie słoneczne. Można spryskiwać - nawet co dzień, byle "dobrą", najlepiej źródlaną wodą (raczej nie kranówą, jak już to przegotowaną i wystudzoną). Niestety już tak ma, że bardzo szybko traci dolne pędy - szczególnie po przesadzeniu lub jak stoi za długo przesuszona. Mimo to po solidnym podlaniu należy dać ziemi przeschnąć.
Ciekawe co za igły dodałaś do ziemi.
Ciekawe co za igły dodałaś do ziemi.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś zna tę roślinkę ? ( Araukaria domowa )
Dostałam taką roślinę, kompletnie nie wiem w jaki sposób się nią opiekować.
Czy ktoś zna i może mi pomóc ?
W dotyku - twarda jak plastik ( ale to nie jest sztuczna roślinka ), pachnie żywicznie z lekką nutką cytryny.
Czy ktoś zna i może mi pomóc ?
W dotyku - twarda jak plastik ( ale to nie jest sztuczna roślinka ), pachnie żywicznie z lekką nutką cytryny.
Re: Czy ktoś zna tę roślinkę ?
Wymaga chłodnego pomieszczenia,( a przynajmniej z dala od grzejnika) i dość jasnego. W ogrzewanym może zacząć żółknąć i zasychać.Podlewać zimą oszczędnie.
Re: Problem z nieznaną rośliną
To zalana, albo trzymana w zbyt ciemnym miejscu araukaria.
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
Re: Araukaria wyniosła (Araucaria heterophylla)
Moja sadzonka araukarii. Nie jestem tylko pewien czy to aby na pewno Heterophylla. Podejrzewam, że może to być także Cunninghami albo Columnaris. Dość duże i powykręcane igły jak na heterophylle.