Morela - owocowanie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Morela- kiedy owoce??
Zasięgnąłem jeszcze języka u szkólkarza i najprawdopodobniej sprzedał mi(co jest tematem mojego problemu) Harcot. Dokupiłem Early Orange.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- 100p
- Od: 9 maja 2009, o 21:03
Wstawiam zdjęcie mojej morelki albo Somo, albo Early Orange, która wydała liczne owoce wyrastające czasem wręcz z pnia. Przypomina to zdolność kwitnienia judaszowca ( zapomniałam jak się to nazywa). Czy takie morelki mają szanse utrzymać się gdy dorosną? Drzewko owocuje drugi rok. Ubiegłoroczne nieliczne, ale smaczne pospadały.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2010, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja posadziłem jesienią drzewka moreli jeszcze poczekam kilka lat i będę miał swoje morele
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
To była wersja 'z ust do ust'. Jak się okazało, na metce pisze "Wczesna z Molełełe'". Pewnie to Wczesna z Morden. Wyjątkowo jednak dużo w tym roku przywiędło gałązek, także na tej nowej.maryann pisze:Dokupiłem Early Orange.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
Witam .Moja morela chyba podmarzła miała z 10 kwiatków,ale liście normalnie urosły.Dziś jak pieliłam wokół drzewka to zauważyłam kilka małych siewek,pewnie z pestek wyrosły,czy warto to trzymać,i czy może z tych siewek urosnąć normalne drzewko? Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Niestety, rozczaruję Cię To zwykłe, bezwartościowe odrosty korzeniowe siewki moreli
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Witam co miałeś dokładnie pomolog na myśli umieszczając przy odmianie dodatkowo hasło intersterylna? Wobec jakich odmian przejawia się ta intersterylność moreli 'Goldrich' i 'Sundrop' - tylko wobec siebie?pomolog pisze: odmiany samobezpłodne:
Goldrich (intersterylna), Harcot, Hargrand, Harlayne, Heja, Miodowa, Sundrop (intersterylna), Veecot
Mam miejsce na dwie morele z których jedna to ma być właśnie 'Goldrich' a druga to 'Hargrand' i po tym co napisałeś jestem ciekaw czy 'Goldrich' zapyli 'Hargrand' i na odwrót?
-
Intersterylność czyli sterylność krzyżowa oznacza, że niemożliwe jest wzajemne zapylenie - najczęściej dość spokrewnionych ze sobą odmian. Dla Hargranda nie nadaje się jako zapylacz Goldrich (i na odwrót), w przypadku pary Sundrop-Goldrich jest podobnie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
Dzięki za informację pomolog. Bedę musiał dosadzić jeszcze jakąś morelę. A czy odmiana 'Sirena' będzie zapylać odmiany 'Goldrich' oraz 'Hargrand'?
-
Z tego co się orientuję, odmiana 'Sirena' nie była badana pod tym kątem, więc nie udzielę Ci konkretnej odpowiedzi. Jedynie można coś powiedzieć patrząc na termin kwitnienia (musiałbym zajrzeć do notatnika w poniedziałek).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
I jak z tą odmianą 'Sirena' czy jej okres kwitnienia pokrywa się z 'Hargrand' i 'Goldrich'? Ewentualnie jaka odmiana moreli na pewno zapyli te dwie?
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Re: Morela 10-letnia i brak owoców...
Moja siostra miała przez ok. 10-12 lat Early Orange i zebrało chyba 6 owoców i ścieła ją a koło mnie ta sama odmiana która ma ok. 8 lat ( 5-6 metrowa ) i ani razu nie owocowała a podobno miała mieć multum owoców i wmawiali że jest samopylna (dziś jest obsypana kwiatami ).
Ja mam 3 letnią Early Orange a w tamtym roku kupiłem Goldrich , Harcot bo niestety wyboru nie było ale śliw z 20 odmian z tego 6 po szt. kupiłem i mam pytanie czy w Polsce można kupić 4 odmiany moreli a w Czechach dużo więcej http://www.ovocnedreviny.cz/index.php#cenik .
Mam pytanie jaka jest przyczyna że nie owocuje ?
Ja mam 3 letnią Early Orange a w tamtym roku kupiłem Goldrich , Harcot bo niestety wyboru nie było ale śliw z 20 odmian z tego 6 po szt. kupiłem i mam pytanie czy w Polsce można kupić 4 odmiany moreli a w Czechach dużo więcej http://www.ovocnedreviny.cz/index.php#cenik .
Mam pytanie jaka jest przyczyna że nie owocuje ?
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Re: Morela 10-letnia i brak owoców...
@Adas11,w Polsce w handlu dostępnych jest więcej niż cztery odmiany,trzeba szukać w szkółkach czy sklepach ogrodniczych.Jeśli interesuje Cię dlaczego Early Orange nie owocuje to wystarczy poczytać uważniej ten wątek.