Pielęgnowanie traw ozdobnych
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Ja też kupiłam w obi i już zdąrzyłam posadzić dwie odmiany. Mam tylko pytanie odnoście ścinania suchych traw m.in, turzyca włosista i Pennisetum. Czy obcinamy je na wiosnę?? Aha i czy okrywać trawy na zimę?? I jeszcze odnoście podłoża. Chciałam wyłożyć je agrowłókniną i przysypać czymś aby nie przerastały chwasty. Tylko czym przykryć co efektowniej będzie wyglądać?? żwir?? kora
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Turzycy włosistej się nie przycina, a ta jej "suchosc" to cały jej urok. Na wiosnę można wyczesac martwe listki. Pennisetum przycinamy na wiosnę.
Turzyca powinna ładnie wyglądac na żwirze lub grysie.
Turzyca powinna ładnie wyglądac na żwirze lub grysie.
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Re: Trawy ozdobne przycinanie, podłoże
Osobiście przycinam trawy przed zimą. Mam dość sporawy ogród i gdyby nie przycinanie praktycznie zimowe to na wiosnę była by wszędzie w suchej postacj. Od co najmniej 10 lat tak postepuję. Jest tylko jedna zasada, że nie przycinam zbyt nisko pozostawiam 1/3 wysokości trawy a wiosną tylko docinam. na pewno mając pojedyncze egz. w ogrodzie warto pozostawić na zimę wtedy mamy ciekawy ziomowy ogród.
jarek
jarek
Ja miskanty związuję, wtedy wiatr tak nie roznosi ich suchych liści,lepiej zabezpiecza przed mrozem, a kępa dzielniej broni się przed obfitym śniegiem. Kępę pennisetum obkładam od dołu u nasady suchymi łętami astrów jesiennych i sztywnymi częściami gałązek po przycince świerków.Kępa się nie zapada pod ciężarem śniegu tak łatwo, a chroni to też przed mrozem.Obcinam wiosną.
-
- Kontakt:
Przerabiałem różne metody okryć. Mieszkam w rejonie Lubina i na razie nie miałem problemu z zimowaniem traw.
jarek
jarek
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Re: Miskant chiński
Czy ta zasda dotyczy też innych Miskantów?
Ja tak robię z wszystkimi trawami, jakie mam.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Czyli na wiosnę przycinamy wszystkie trawy kilka cm nad ziemią ?
- aage
A co z dekoracyjnym podłożem pod trawy co fajnie wygląda i przede wszystkim odpowiada trawą?
- darob66
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Kontakt:
Witam.
Owies wiecznie zielony nie lubi przycinania,sprawdziłam na własnym ,są odmiany turzyc ,które nie potrzebują przycinania.
Pozdrawiam Marzena
Owies wiecznie zielony nie lubi przycinania,sprawdziłam na własnym ,są odmiany turzyc ,które nie potrzebują przycinania.
Pozdrawiam Marzena
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
Przycinać wszystkie, które zaschły, a te zimozielone zostawić w spokoju, co najwyżej wyczesać tych kilka podeschniętych listków.
-
- Kontakt:
Bardzo ciężko jest doradzać na odleglość. Teren lub dekoracje terenu powinny łączyć sie w efektowną całość. W zwiazku z czym w jednym ogrodzie efektownie będzie wysypać pod trawy kamień marmurowy w innym kolorowy ( gamy kolorów ) a innym kora lub łupane kolorowane drewno, także efektownie wygladają suszone mchy i wiele wiele innych. Na początek postaraj się dobrać jaśniejszy kamień wtedy trawy bedą bardziej wyeksponowane. Najlepiej podjechać do slepu z kruszywem i na miejscu dobrać.
jarek
jarek
- aage
Niedaleko kompozycji z traw mam sznur cyprysów podsypanych korą może ta korą będzie się łączyć w fajną całość i współgrać?? Choć nie ukrywam że wolałabym jakiś kamień