Leszczyna (Corylus) owocowanie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy leszczyna owocuje w każdym roku ?
Jeżeli na etykiecie jest napisane "leszczyna pospolita", to jest właśnie taka leszczyna która rośnie dziko w lasach chyba całej Europy.
Pozdrawiam! Gienia.
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki
To wtedy nie będę musiał płacić za sadzonki, wczesną wiosną przejdę się na spacer do pobliskiego lasu
To wtedy nie będę musiał płacić za sadzonki, wczesną wiosną przejdę się na spacer do pobliskiego lasu
Piotr
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Radziłabym raczej kupić w szkółce, będzie wybór w odmianach.Te szczepione mają duże orzechy a i plenniejsze niż te leśne.Trzeba zorientować się w nazwach odmian.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
To prawda.Licencjonowane sadzonki to jest to co lepiej kupić.A inne albo nie będą owocować albo będzie bida z nędzą.
Jest bardzo duży wybór odmian.Ja że mi przeszła mania na orzechy i prawie nie jadam to posadziłem dla wyglądu czerwono listną ,,Syrenę''.
Jest bardzo duży wybór odmian.Ja że mi przeszła mania na orzechy i prawie nie jadam to posadziłem dla wyglądu czerwono listną ,,Syrenę''.
Hej , miałem leszczyne 7 lat-KATALONSKI , jeden rządek - 65 drzew. Sadzone byly jako gole patyki co 2m ( po 6 latach co drugie wyrwane) .Prowadzone na pienku ( odrosty kasowane co roku ) .Pieniek od ziemi szedl jakies 50 cm i dalej szlo pierwsze pietro(4-5 gałązek) + do góry przewodnik .Po 3 latach przewodnik został wyciety od 1 piętra w góre(POWSTAŁ "LEJEK") oraz jedna z galezi 1 pietra -ta od strony południowej!!! ( jak wiemy leszczyna lubi swiatlo i przewiew- mniej monilozy). tak byly prowadzone u mnie drzewka.
jeśli chodzi o owocowanie . Uwazam ze uzaleznione jest od momentu kwitnienia męskich kwiatostanów(bazi). jeśli w styczniu mamy kilka dni plusowej temperatury to jest po zabawie bo kilka dni ciepla wystarczy aby bazie nam sie rozwinely i sypaly pylkiem-wtedy zenskich kwiatkow jeszcze nie ma!!!
W 1,2,3,nie mialem nic-wiadomo -drzewka rosly ,
W czwartym roku mialem 15 kg z 65 grzew .
W piatym roku zrobilem test- Nacialem dzikiej leszczyny (galazki z baziami) i wstawilem w cieple miejsce. Po kilku dniach mialem caly słoik pyłku. Kiedy pojawily sie zenskie kwiatostany drzewka mojej odmiany zostaly opryskane woda z dodatkiem pyłku z dziekiej leszczyny z lasu. Efekt byl takie ze w piatym roku po posadzeniu mialem 60 kg z 65 drzewek!!!
W szostym roku nie bylo zapylenia innym pylkiem -30 kg z 65 drzewek!!!( Nie pamietam czy rozkwit męskich baź zbiegł sie z kwitnieniem zenskich kwiatostanow) Po szostym roku wyrwano co 2 drzewko.
W siódmym roku było lepiej 30 kg z 32 juz drzew,( wiecej powietrza , slonca ) ale i tak zostały wyrwane
Wniosek nasuwa sie sam . Kto chce miec orzechy musi zapylac!!!, to raz a po dwa nie bac sie uzywac sekatora .
Do wszystkiego dochodzi oczywiście umiejętny dobór oprysku na orzechowca i monilozę i termin ich przeprowadzenia:) Powodzenia
jeśli chodzi o owocowanie . Uwazam ze uzaleznione jest od momentu kwitnienia męskich kwiatostanów(bazi). jeśli w styczniu mamy kilka dni plusowej temperatury to jest po zabawie bo kilka dni ciepla wystarczy aby bazie nam sie rozwinely i sypaly pylkiem-wtedy zenskich kwiatkow jeszcze nie ma!!!
W 1,2,3,nie mialem nic-wiadomo -drzewka rosly ,
W czwartym roku mialem 15 kg z 65 grzew .
W piatym roku zrobilem test- Nacialem dzikiej leszczyny (galazki z baziami) i wstawilem w cieple miejsce. Po kilku dniach mialem caly słoik pyłku. Kiedy pojawily sie zenskie kwiatostany drzewka mojej odmiany zostaly opryskane woda z dodatkiem pyłku z dziekiej leszczyny z lasu. Efekt byl takie ze w piatym roku po posadzeniu mialem 60 kg z 65 drzewek!!!
W szostym roku nie bylo zapylenia innym pylkiem -30 kg z 65 drzewek!!!( Nie pamietam czy rozkwit męskich baź zbiegł sie z kwitnieniem zenskich kwiatostanow) Po szostym roku wyrwano co 2 drzewko.
W siódmym roku było lepiej 30 kg z 32 juz drzew,( wiecej powietrza , slonca ) ale i tak zostały wyrwane
Wniosek nasuwa sie sam . Kto chce miec orzechy musi zapylac!!!, to raz a po dwa nie bac sie uzywac sekatora .
Do wszystkiego dochodzi oczywiście umiejętny dobór oprysku na orzechowca i monilozę i termin ich przeprowadzenia:) Powodzenia
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Dzięki za cenne praktyczne rady.
Z tym kwitnieniem kwiatów męskich, to bywają problemy. Pyłek można zebrać wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu kwitnienia kwiatów żeńskich i wtedy wykonać zapylanie. Ja mam kilka odmian, ale będę mieszał pyłki także z tymi z leszczyny dzikiej i pryskał wszystko dla pewności
Z tym kwitnieniem kwiatów męskich, to bywają problemy. Pyłek można zebrać wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu kwitnienia kwiatów żeńskich i wtedy wykonać zapylanie. Ja mam kilka odmian, ale będę mieszał pyłki także z tymi z leszczyny dzikiej i pryskał wszystko dla pewności
Tomek
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
Witam,
zainteresowalo mnie to, ze leszczyne mozna prowadzic jako drzewko Mam dwa krzaczki ( jeszcze) leszczyny... sa to mlode okazy, ale ilosc odrostow od podkladki jest olbrzymia... Stad moje pytanie, czy wycinac wszystko nad ziemia, czy raczej troche odgarnac ziemie i blizej korzenia ciac?
Jak udaje Ci sie Lila uzyskac tak ladne drzewka, w sensie, ze nie widac sladu po odrostach wokol pnia ... jak dzis popatrzylam na moja leszczyne to az nie chce mi sie wierzyc, ze wycinanie odrostow i wyprowadzenie na drzewka jest mozliwe ;)
pozdrawiam
zainteresowalo mnie to, ze leszczyne mozna prowadzic jako drzewko Mam dwa krzaczki ( jeszcze) leszczyny... sa to mlode okazy, ale ilosc odrostow od podkladki jest olbrzymia... Stad moje pytanie, czy wycinac wszystko nad ziemia, czy raczej troche odgarnac ziemie i blizej korzenia ciac?
Jak udaje Ci sie Lila uzyskac tak ladne drzewka, w sensie, ze nie widac sladu po odrostach wokol pnia ... jak dzis popatrzylam na moja leszczyne to az nie chce mi sie wierzyc, ze wycinanie odrostow i wyprowadzenie na drzewka jest mozliwe ;)
pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
Wycinaj wszystko , ma zostac drzewko na 1 pniu.mozesz odgarnac delikatnie. a zdjecia...... wyciela odrosty i pstryknela foto
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Było raz o tym na forum, leszczyna drzewko jest szczepiona na specjalnej podkładce, która nie daje uciążliwych odrostów.Ty widać masz leszczynę nie szczepioną i zawsze będzie wypuszczać bo ma to w genach.dtlissa pisze:Witam,
pozdrawiam
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
oj ja glupiutka ;) myslalam, ze wyprowadze z krzaczka drzewko!
Dzięki Suzana.
Witam w ogrodzie... (NL1)
-
- 50p
- Od: 15 lut 2010, o 23:21
- Kontakt:
[color#447f00] Koleżanko dtlissa można z "krzaczka" zrobić drzewko tylko zdecydowanie ciąć, odrosty i pędy znajdujące się nisko na pniu. A jeżeli to tylko 2 drzewka to proponuję wokół pnia rozłożenie ciemnej foli, ograniczysz dostęp światła odrostom i będziesz miała spokój z "wilkami" .
Kolor zielony jest zarezerwowany do moderacji.
Regulamin Cz.III § 3.5
Adam
Kolor zielony jest zarezerwowany do moderacji.
Regulamin Cz.III § 3.5
Adam
w tym roku bedzie masa orzecha laskowego bo kwitnienie meskich kwiatkow zbiegnie sie z kwitnieniem zenskich . jak zadbacie bedziecie mieli full
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
Jakie odmiany leszczyny dadzą najlepszy plon?
Pozdrawiam Monika