Leszczyna (Corylus) owocowanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy leszczyna owocuje w każdym roku ?

Post »

Jeżeli na etykiecie jest napisane "leszczyna pospolita", to jest właśnie taka leszczyna która rośnie dziko w lasach chyba całej Europy.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Pogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 cze 2010, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki :wit
To wtedy nie będę musiał płacić za sadzonki, wczesną wiosną przejdę się na spacer do pobliskiego lasu ;:224
Piotr
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Radziłabym raczej kupić w szkółce, będzie wybór w odmianach.Te szczepione mają duże orzechy a i plenniejsze niż te leśne.Trzeba zorientować się w nazwach odmian. :)
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

To prawda.Licencjonowane sadzonki to jest to co lepiej kupić.A inne albo nie będą owocować albo będzie bida z nędzą.
Jest bardzo duży wybór odmian.Ja że mi przeszła mania na orzechy i prawie nie jadam to posadziłem dla wyglądu czerwono listną ,,Syrenę''. :D :D
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2011, o 22:19

Post »

Hej , miałem leszczyne 7 lat-KATALONSKI , jeden rządek - 65 drzew. Sadzone byly jako gole patyki co 2m ( po 6 latach co drugie wyrwane) .Prowadzone na pienku ( odrosty kasowane co roku ) .Pieniek od ziemi szedl jakies 50 cm i dalej szlo pierwsze pietro(4-5 gałązek) + do góry przewodnik .Po 3 latach przewodnik został wyciety od 1 piętra w góre(POWSTAŁ "LEJEK") oraz jedna z galezi 1 pietra -ta od strony południowej!!! ( jak wiemy leszczyna lubi swiatlo i przewiew- mniej monilozy). tak byly prowadzone u mnie drzewka.

jeśli chodzi o owocowanie . Uwazam ze uzaleznione jest od momentu kwitnienia męskich kwiatostanów(bazi). jeśli w styczniu mamy kilka dni plusowej temperatury to jest po zabawie bo kilka dni ciepla wystarczy aby bazie nam sie rozwinely i sypaly pylkiem-wtedy zenskich kwiatkow jeszcze nie ma!!!

W 1,2,3,nie mialem nic-wiadomo -drzewka rosly ,
W czwartym roku mialem 15 kg z 65 grzew .
W piatym roku zrobilem test- Nacialem dzikiej leszczyny (galazki z baziami) i wstawilem w cieple miejsce. Po kilku dniach mialem caly słoik pyłku. Kiedy pojawily sie zenskie kwiatostany drzewka mojej odmiany zostaly opryskane woda z dodatkiem pyłku z dziekiej leszczyny z lasu. Efekt byl takie ze w piatym roku po posadzeniu mialem 60 kg z 65 drzewek!!!
W szostym roku nie bylo zapylenia innym pylkiem -30 kg z 65 drzewek!!!( Nie pamietam czy rozkwit męskich baź zbiegł sie z kwitnieniem zenskich kwiatostanow) Po szostym roku wyrwano co 2 drzewko.
W siódmym roku było lepiej 30 kg z 32 juz drzew,( wiecej powietrza , slonca ) ale i tak zostały wyrwane :)

Wniosek nasuwa sie sam . Kto chce miec orzechy musi zapylac!!!, to raz a po dwa nie bac sie uzywac sekatora .

Do wszystkiego dochodzi oczywiście umiejętny dobór oprysku na orzechowca i monilozę i termin ich przeprowadzenia:) Powodzenia
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Dzięki za cenne praktyczne rady.
Z tym kwitnieniem kwiatów męskich, to bywają problemy. Pyłek można zebrać wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu kwitnienia kwiatów żeńskich i wtedy wykonać zapylanie. Ja mam kilka odmian, ale będę mieszał pyłki także z tymi z leszczyny dzikiej i pryskał wszystko dla pewności :|
Tomek
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Witam,

zainteresowalo mnie to, ze leszczyne mozna prowadzic jako drzewko :) Mam dwa krzaczki ( jeszcze) leszczyny... sa to mlode okazy, ale ilosc odrostow od podkladki jest olbrzymia... Stad moje pytanie, czy wycinac wszystko nad ziemia, czy raczej troche odgarnac ziemie i blizej korzenia ciac?

Jak udaje Ci sie Lila uzyskac tak ladne drzewka, w sensie, ze nie widac sladu po odrostach wokol pnia ... jak dzis popatrzylam na moja leszczyne to az nie chce mi sie wierzyc, ze wycinanie odrostow i wyprowadzenie na drzewka jest mozliwe ;)

pozdrawiam
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wycinaj wszystko , ma zostac drzewko na 1 pniu.mozesz odgarnac delikatnie. a zdjecia...... wyciela odrosty i pstryknela foto :;230
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

dtlissa pisze:Witam,

zainteresowalo mnie to, ze leszczyne mozna prowadzic jako drzewko :) Mam dwa krzaczki ( jeszcze) leszczyny... sa to mlode okazy, ale ilosc odrostow od podkladki jest olbrzymia... Stad moje pytanie, czy wycinac wszystko nad ziemia, czy raczej troche odgarnac ziemie i blizej korzenia ciac?

Jak udaje Ci sie Lila uzyskac tak ladne drzewka, w sensie, ze nie widac sladu po odrostach wokol pnia ... jak dzis popatrzylam na moja leszczyne to az nie chce mi sie wierzyc, ze wycinanie odrostow i wyprowadzenie na drzewka jest mozliwe ;)

pozdrawiam
Było raz o tym na forum, leszczyna drzewko jest szczepiona na specjalnej podkładce, która nie daje uciążliwych odrostów.Ty widać masz leszczynę nie szczepioną i zawsze będzie wypuszczać bo ma to w genach. :D
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

:)
oj ja glupiutka ;) myslalam, ze wyprowadze z krzaczka drzewko!
Dzięki Suzana.
HANAT
50p
50p
Od: 15 lut 2010, o 23:21
Kontakt:

Post »

[color#447f00] Koleżanko dtlissa można z "krzaczka" zrobić drzewko tylko zdecydowanie ciąć, odrosty i pędy znajdujące się nisko na pniu. A jeżeli to tylko 2 drzewka to proponuję wokół pnia rozłożenie ciemnej foli, ograniczysz dostęp światła odrostom i będziesz miała spokój z "wilkami" ;:180 .

Kolor zielony jest zarezerwowany do moderacji.
Regulamin Cz.III § 3.5
Adam
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

w tym roku bedzie masa orzecha laskowego bo kwitnienie meskich kwiatkow zbiegnie sie z kwitnieniem zenskich . jak zadbacie bedziecie mieli full
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08

Post »

Jakie odmiany leszczyny dadzą najlepszy plon?
Pozdrawiam Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”