Ziemiórki - jak zwalczyć
Re: Jak się pozbyć robaków
Ziemiórki u mnie są też w roślinach wyhodowanych z pestek. Mają już one ok. 5-7cm. Są tam cytryny, granaty, kiwi. Czy mogę je teraz przesadzić do nowego podłoża. Jakiego? Czy na razie walczyć i na wiosnę przesadzić?
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Podlej Nomoltem dwukrotnie w takich odstępach czasowych jak zalecają na opakowaniu i powinno być po sprawie. W każdym razie ja właśnie tak kontroluję liczbę ziemiórek w moich roślinach.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Ja stosuję oprysk i podlanie roztworem Mospilanu - 1l wody+1ml (miarka ml) proszku Mospilan 20 SP.
Ostatnio nawet mieszałam owadobójczy z grzybobójczym i jest jak na razie świetnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=40249 podziękowanie dla Mirka
Ostatnio nawet mieszałam owadobójczy z grzybobójczym i jest jak na razie świetnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=40249 podziękowanie dla Mirka
W domu ma tylko topsin i jakiś na zwalczanie stonki. Czy można popryskać tym środkiem na stonkę.
A i jeszcze jedno jeżeli po doniczce nie widać chodzących muszek to znaczy, że ich nie ma?(koło tych kwiatków są palmy i nie wiem czy tam też się zalęgły. Na razie przeniosłem palmy do innego pokoju, a rośliny z ziemiórkami są w osobnym)
Jak ten środek nie może być, to pojadę do sklepu i kupię odpowiedni środek.
A i jeszcze jedno jeżeli po doniczce nie widać chodzących muszek to znaczy, że ich nie ma?(koło tych kwiatków są palmy i nie wiem czy tam też się zalęgły. Na razie przeniosłem palmy do innego pokoju, a rośliny z ziemiórkami są w osobnym)
Jak ten środek nie może być, to pojadę do sklepu i kupię odpowiedni środek.
podaj nazwę preparatu
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na ziemiórki- Actellic
Jeden z lepszych preparatów, poleca go użytkownik Czarodziej
Jeden z lepszych preparatów, poleca go użytkownik Czarodziej
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Decis - może być
Ten środek co wspominałem parę postów wyżej.
Ten środek co wspominałem parę postów wyżej.
Myślę że Decis powinien być ok, ale to chemia która działa na roślinę powierzchniowo (nie wnika wgłąb), stężenie dałabym słabsze - 0,05% http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3r#p222245
i trzeba powtórzyć, ale może ktoś jeszcze się wypowie
i trzeba powtórzyć, ale może ktoś jeszcze się wypowie
I to podlać roślinę czy ją zanuszyć na ileś tam minut
podlać niech się przeleje na podstawek i z pół godziny potrzymać na podstawku niech ziemia podciągnie. Jeśli będziesz podejrzewać, że roślina ma za mokre korzenie po zabiegu to postaw doniczkę na ręczniki papierowe
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Nomolt też jest bardzo skuteczny.
A co do samych ziemiórek ? to, że ich nie widać na powierzchni ziemi jeszcze nie oznacza, że nie ma ich larw wewnątrz.
Pozdrawiam!
LOKI
A co do samych ziemiórek ? to, że ich nie widać na powierzchni ziemi jeszcze nie oznacza, że nie ma ich larw wewnątrz.
Pozdrawiam!
LOKI
- zelis0
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sie 2010, o 22:37
Ziemiórki
Od jakiegoś czasu zaobserwowałam muszki latające w okolicach amarylisa. Za bardzo nie wiem z czym połączyć ich obecność i co to za muszki, ale dla mnie przypominają typową muszkę owocówkę. Niestety co mnie martwi bardziej muszki osadziły się w storczyku który stał obok. Napomknę że nie wynika to z wilgotności ziemi w kwiatach, ponieważ storczyka właśnie przesuszałam, a amarylis podlewany jak zawsze. Poza tym przypominam sobie, że w zeszłym roku wokół amarylisa muszki też latały, ale nie w takiej ilości (w okresie wzrostu, kwitnięcia, w okresie spoczynku już nie. Zaznaczę że jak go przesadzałam, to żadnych gniazd nie zauważyłam). Co mnie martwi bardziej to moja kocica upatrzyła sobie muszki za cel polowań i notorycznie ląduje to w jednej to w drugiej doniczce. Przepraszam że się tak rozpisałam, ale nie wiem jak mam wytłumaczyć mój "latający" problem. Proszę Was o pomoc.
Magda
Re: skąd te muszki?
Prawdopodobnie ziemiórki - wpisz w wyszukiwarkę, to sobie o nich poczytasz