Sundaville (-, Dipladenia) - pielęgnacja, problemy w uprawie cz. 2
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sundavilla
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
Moją podlewam częściej, raz w tyg podlewam nawozem. W tym roku mocno poszła w liscie, kwiatów na razie nie widać. No chyba, że chce mnie zaskoczyć i będzie kwitła późnym latem, zobaczymy
Beatko,
a jak swoją zimowałaś? Chyba, że to tegoroczny nabytek
Ponoć sposób zimowania również ma wpływ na późniejsze kwitnięcie rośliny.

Beatko,
a jak swoją zimowałaś? Chyba, że to tegoroczny nabytek

Ponoć sposób zimowania również ma wpływ na późniejsze kwitnięcie rośliny.
-
- 50p
- Od: 6 cze 2011, o 14:54
Kupiłam ją na początku marca, po przesadzeniu do nowej ziemi poleciały jej wszystkie liście, zostały gołe patyczki, ale po kilku dniach zaczęły pojawiać się listki, zostawiłam ją w domu, w ciepłym i jasnym pokoju. Rosła dość fajnie, pod koniec maja wystawiłam ją na taras i znowu wszystkie liście opadły, podlewałam dalej, zaczęłam nawozić i jest taka jak widać. W tym roku mam zamiar ją zabrać do domu do jasnego i w miarę ciepłego pokoju. Zobaczymy co się będzie działo. Podobno niektórzy traktują tą roślinę jako pokojowy kwiatek, więc zobaczę jak się uda takie zimowanie.
Pozdrawiam z Tarnowskich Gór
No właśnie, czyli jej nie zimowałaś
Moja ma już kilka lat. Zimuję ją w pokoju, w temperaturze pokojowej, bo niestety innych warunków nie mam. Za każdym razem zrzuca liście i stoją sobie suche badylki ;) nie należy się jednak zniechęcać, bo roślinka wiosną odbija i rośnie na całego. Najważniejsze jest, by jej zimą nie przelać, bo zgnije i nie będzie ratunku.
Co roku moja ma dość obfite kwitnienie, ale w tym jakoś słabo jej idzie.
Może w sierpniu mnie zaskoczy
na co po cichu liczę 

Moja ma już kilka lat. Zimuję ją w pokoju, w temperaturze pokojowej, bo niestety innych warunków nie mam. Za każdym razem zrzuca liście i stoją sobie suche badylki ;) nie należy się jednak zniechęcać, bo roślinka wiosną odbija i rośnie na całego. Najważniejsze jest, by jej zimą nie przelać, bo zgnije i nie będzie ratunku.
Co roku moja ma dość obfite kwitnienie, ale w tym jakoś słabo jej idzie.
Może w sierpniu mnie zaskoczy

- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Ja, po ponad dwóch latach przygody z - (pierwszą kupiłem w marcu 2010, opadły jej wszystkie pąki i nigdy już mi nie zakwitła, zdechła w wyniku inwazji przędziorków zimą 2011/2012 ? drugą kupiłem w marcu bieżącego roku, również odpadły jej wszystkie pączki, ale jak widać dała się przekonać do ponownego zakwitnięcia), wreszcie się doczekałem pierwszych kwiatów: 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Kochani, moja sundavilla nadal nie kwitnie. Rośnie sobie spokojnie na balkonie od maja ale ani jednego pąka nie zauważyłam. Zimowałam na oknie z nieszczelnymi szybami, z temperaturą 5-15 stopni. W zimie zrzuciła liście ale nie wszystkie. Tak się cieszyłam, że udało mi się ja przechować w zimę mimo trudnych warunków lokalowych
a tu nici z kwiatów. Tak się zastanawiam, czy znowu ja zimowac, czy też nie zostawić na balkonie na ten mróz, niech ma za swoje 

- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu zależy gdzie ją trzymasz jak za pewne wiesz sandwille bardzo lubią miejsca słoneczne
postaw ją w takim miejscu i troszkie cierpliwości a na pewno zakwitnie. 

- Magdallena
- 1000p
Mam balkon zachodni z olbrzymim dębem przed nim. Do tego pierwsze piętro. Czyli niezbyt słonecznie. Pełne słońce jest max 2 h. Wisi na scianie na której w ogóle nie ma pełnego słońca, ale jest jasno
W ubiegłym roku stała w dokładnie tym samym miejscu i kwitła 

- Locutus
- Kontakt:
No to ma za ciemno. - naprawdę potrzebuje pełnego słońca przez wiele godzin dziennie, by zakwitnąć. A w zeszłym roku pewnie kwitła ?z rozpędu? - po podpędzeniu przez sprzedawców w szklarni.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Moja kwitnie i nadal siedzi na dworze ;) Nawet nie pomyślałam, żeby ją chować ;) W zeszłym roku stała do przymrozków i jakoś żyje mimo, że lekko przymarzła.
- janek45
u mnie na Mazurach pierwsze przymrozki czas schować sandville dobrze że zrobiłem to kilka dni temu wcześniej dziś widzę trawę biało za oknem.
- janek45
moje po wstawieniu do mieszkania zgubiły listki prawie wszystkie pierwszy rok będe przechowywać przez zimę nie wiem co z tego wyjdzie. 

- Magdallena
- 1000p
Nie przejmuj się Janku, to w miare normalne. Mi udało się przezimować sundavillę w mieszkaniu w nieogrzewanym pokoju. Na wiosnę odbiła, lecz nie zakwitła. Miałam ja za karę zostawić na balkonie ale jednak ją zabiorę, bo w sumie ładna jest. Nadal mam ją na balkonie.
- Locutus
- Kontakt:
Jak już pisałem ? moja kwitnie po raz trzeci ? a poniżej fotka:

Pozdrawiam!
LOKI
@ Nira - dzięki.

Pozdrawiam!
LOKI
@ Nira - dzięki.
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sundaville w okresie zimowym rzeczywiście nie potrzebują za dużo ciepła, ważnym czynnikięm jest tutaj świątło - czyli w warunkach amatorskich przechowanie najlepiej przeprowadzić na chłodnym parapecie południowego okna. Żeby latem ładnie zakwitła wystawiamy je w maju na słoneczne miejsce.