Co to za ptak ?
-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
Ptak jak dalmatyńczyk
Pomóżcie mi ustalić jaki to ptak. Pojawił się wczoraj na mojej działce i zbierał robaczki z trawy. Takiego nie mam wśród moich działkowych gości, a chciałbym wiedzieć co on za jeden. Zdjęcia są jakie są, ale były robione w pośpiechu, takiego okaza szkoda było przpuścić. Wiosennie pozdrawiam.
Pozdrawiam - Jurek55
-
- 50p
Ptak z niebieską główką i czarną czapeczką - jak się nazywa?
Udało mi się spotkać takiego gościa na mojej działce. Szukam po różnych źródłach ale nie mogę na niego natrafić. Może drodzy Forumowicze pomożecie mi w ustaleniu jego nazwy. Kataloguję wszystkie ptaszki i pozostałe zwierzątka jakie spotykam na działce, a tego ptaszka nie mogę zidentyfikować. Pozdrawiam wszystkich, którzy zechcą zajrzeć do tego postu.
Pozdrawiam - Jurek55
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- krzysiek86
- Kontakt:
-
- 50p
Thilien i krzysiek86
dziękuję Wam za pomoc w sprawie ptaszka. Lubię wiedzieć kto mnie odwiedza i komu mogę zawdziędzać bezpośrednie obcowanie z tak piękną przyrodą jaka mnie otacza.
krzysiek86 zainteresowało Cię co u mnie jeszcze można spotkać na działce. Otóż z wielką przyjemnością przekazuję, że w grupie ssaków, ptaków, płazów, gadów i owadów można u mnie spotkać:
- bezpośrednio na działce - zająca, jeża, lisa, wiewiórkę, (dawniej jak nie miałem ogrodzenia sarenkę), łasicę i kuny, które do zimy mieszkały u mnie w domu na strychu przez kilka lat, co się teraz z nimi stało nie wiem. Ubolewam nad tym bo przyzwyczaiłem się do ich obecności mimo, że czasami młode były hałaśliwe jak orzechami włoskimi rozgrywały mecz nad pokojem.
Z fruwających gości przebywały bądź przebywają nadal (30 różnych ptaków) wilga, słowik rdzawy, kosy, kos półalbinos (wygląda jak dalmatyńczyk), sójka, makolągwa, kulczyk, śpiewak, kwiczoł, rudzik, szczygieł (dla nich żona moja specjalnie sieje kosmosy, a potem przyglądamy sie jak wyjadają nasionka) kopciuszek, muchołówka szara - te dwa lubią zakładać gniazdka u nas na ganku), dzięcioł duży, wróbel, gróbodziób, pełzacz ogrodowy, puszczyk albo inna sowa (w nocy pohukuje), zięba, pokrzewka czarnołbista (to wiem od Thilien i od Ciebie), szpak, kuropatwa, dzwoniec, gąsiorek, trznadel, sierpówka, sikorka bogatka i modra. W pobliżu czajka, bażant, jastrząb, jaskółka, pliszka, bocian.
Są też motyle: bielinek, cytrynek, fruczak gołąbek (zwany polskim kolibrem) rusałka ceik, rusałka żałobnik, zorzynek rzeżuchowiec, rusałka pawik, rusałka drzewoszek, rusałka admirał, rusałka pokrzywnik, paź królowej.
Jest również jaszczurka zwinka, traszki, ropucha zielona, ropucha szara, ropucha piwniczna. Są też ważki, pasikoniki.
Zamieszkuje u mnie cała gama owadów tych pożytecznych i nie. Do ulubionych moich należy złotook, który zimuje w domu i żądłówki, które robia takie malutkie gniazdka pod daszkiem czapki stracha na wróble.
Zamieszkują u mnie również goście niepożądani jak krety, nornice, myszy i mszyce.
Od czasu do czasu odwiedzają nas koty sąsiadów, a codziennie przybiega do nas od zaprzyjaźnionego sąsiada pies hasky.
Cały ten zakątek, w którym przebywamy z żoną jest naszą oazą przyrodniczą gdzie zażywamy ciszy i słuchamy śpiewu ptaków. A ze wszystkimi opisanymi tu zwierzątkami mamy oddzielne wspomnienia. i różne historie sie wydarzyły. Czy może być jeszcze coś piękniejszego? Pozdrawiam Cię serdecznie. Napisz coś o swoim ogrodzie i ewentualnych przyjaciołach-zwierzątkach, które Ci towarzyszą.
dziękuję Wam za pomoc w sprawie ptaszka. Lubię wiedzieć kto mnie odwiedza i komu mogę zawdziędzać bezpośrednie obcowanie z tak piękną przyrodą jaka mnie otacza.
krzysiek86 zainteresowało Cię co u mnie jeszcze można spotkać na działce. Otóż z wielką przyjemnością przekazuję, że w grupie ssaków, ptaków, płazów, gadów i owadów można u mnie spotkać:
- bezpośrednio na działce - zająca, jeża, lisa, wiewiórkę, (dawniej jak nie miałem ogrodzenia sarenkę), łasicę i kuny, które do zimy mieszkały u mnie w domu na strychu przez kilka lat, co się teraz z nimi stało nie wiem. Ubolewam nad tym bo przyzwyczaiłem się do ich obecności mimo, że czasami młode były hałaśliwe jak orzechami włoskimi rozgrywały mecz nad pokojem.
Z fruwających gości przebywały bądź przebywają nadal (30 różnych ptaków) wilga, słowik rdzawy, kosy, kos półalbinos (wygląda jak dalmatyńczyk), sójka, makolągwa, kulczyk, śpiewak, kwiczoł, rudzik, szczygieł (dla nich żona moja specjalnie sieje kosmosy, a potem przyglądamy sie jak wyjadają nasionka) kopciuszek, muchołówka szara - te dwa lubią zakładać gniazdka u nas na ganku), dzięcioł duży, wróbel, gróbodziób, pełzacz ogrodowy, puszczyk albo inna sowa (w nocy pohukuje), zięba, pokrzewka czarnołbista (to wiem od Thilien i od Ciebie), szpak, kuropatwa, dzwoniec, gąsiorek, trznadel, sierpówka, sikorka bogatka i modra. W pobliżu czajka, bażant, jastrząb, jaskółka, pliszka, bocian.
Są też motyle: bielinek, cytrynek, fruczak gołąbek (zwany polskim kolibrem) rusałka ceik, rusałka żałobnik, zorzynek rzeżuchowiec, rusałka pawik, rusałka drzewoszek, rusałka admirał, rusałka pokrzywnik, paź królowej.
Jest również jaszczurka zwinka, traszki, ropucha zielona, ropucha szara, ropucha piwniczna. Są też ważki, pasikoniki.
Zamieszkuje u mnie cała gama owadów tych pożytecznych i nie. Do ulubionych moich należy złotook, który zimuje w domu i żądłówki, które robia takie malutkie gniazdka pod daszkiem czapki stracha na wróble.
Zamieszkują u mnie również goście niepożądani jak krety, nornice, myszy i mszyce.
Od czasu do czasu odwiedzają nas koty sąsiadów, a codziennie przybiega do nas od zaprzyjaźnionego sąsiada pies hasky.
Cały ten zakątek, w którym przebywamy z żoną jest naszą oazą przyrodniczą gdzie zażywamy ciszy i słuchamy śpiewu ptaków. A ze wszystkimi opisanymi tu zwierzątkami mamy oddzielne wspomnienia. i różne historie sie wydarzyły. Czy może być jeszcze coś piękniejszego? Pozdrawiam Cię serdecznie. Napisz coś o swoim ogrodzie i ewentualnych przyjaciołach-zwierzątkach, które Ci towarzyszą.
Pozdrawiam - Jurek55
- krzysiek86
- Kontakt:
Jurku niestety się jeszcze własnej działki nie dorobiłem ale Ci naprawdę zazdroszczę. Kocham kwiaty i zwierzęta to moje takie małe hobby po części związane z zawodem. zapraszam Cię żebyś zobaczył ciekawostki z moich wypraw po okolicy. Zaraz dodam link dla Ciebie. Dziękuje za fantastyczne sprawozdanie! Jak masz jeszcze jakieś fajne zdjęcia może warto je umieścić na forum. Wiele ludzi tutaj lubi nie tylko kwiaty ale i zwierzęcych gości w ogrodzie!
A oto link: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14215
A oto link: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14215
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jurku czy zrobiłeś zdjęcia wszystkim Twoim gościom?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
To jest na 100 % samczyk kapturki czyli pokrzewki czarnołbistej - samiczka ma czapeczkę brązową.
Także stwierdzam, że na Śląsku od upadku komuny wiele się zmieniło i zmienia - oczywiście na lepsze - jest bardziej zielono i kolorowo. Przy okazji pozdrawiam wszystkich krajanów, przyjaciół z Małopolski - osobiście w Miechowie byłem już kilkanaście razy, żona ma tam rodzinę i w ogóle wszystkich.
Jurek - zamieszczaj jak najwięcej zdjęć swoich ogrodowych gości
Także stwierdzam, że na Śląsku od upadku komuny wiele się zmieniło i zmienia - oczywiście na lepsze - jest bardziej zielono i kolorowo. Przy okazji pozdrawiam wszystkich krajanów, przyjaciół z Małopolski - osobiście w Miechowie byłem już kilkanaście razy, żona ma tam rodzinę i w ogóle wszystkich.
Jurek - zamieszczaj jak najwięcej zdjęć swoich ogrodowych gości
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 50p
Dziękuję wszystkim co odwiedzili mój post i pomogli w ustaleniu nazwy ptaszka. Wszystkie opisane wcześniej zwierzątka mam sfotografowane. Przeważnie chodzę z aparatem fotograficznym bo jak go nie mam pod ręką to wówczas żałuje, że nie mogłem zrobić zdjęcia moim gościom. Mam jeszcze 3 zdjęcia motyli, których nie udało mi się zidentyfikować i nie mogę o nich nic powiedzieć. Myślę, że nie wszystkie zwierzątka zdołało mi się wypatrzeć u mnie na działce. Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam - Jurek55
- krzysiek86
- Kontakt: