Ogródek Mony74

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

magdala - dla Ciebie mój kokornak. z popalonym liściem :roll:
Obrazek
Obrazek

kobee -te malutkie, od teściowej - coś jakby żyły. ta większa, kupna - no żywa jeszcze, ale cała czerwona :roll:
Obrazek
Obrazek

bluszczowi tu dobrze
Obrazek
te na murkach też obfite się zrobiły (jakaś inna odmiana)
Obrazek

mój pierwszy kwiat funkii :D
Obrazek

to znaczy jeszcze nie rozkwitł :lol:

rdest auberta podobno na początku tylko czerwonawy jest. niech mu będzie
Obrazek

kwitnie mi pierwsza lawenda! :D
Obrazek

budleja dobrze sobie radzi także
Obrazek

trzmielina oskrzydlona kwitnąć nie zamierza, ale świetnie sobie radzi
Obrazek

hortensji pnącej też tu dobrze (mam nadzieję)
Obrazek

no i widać pierwsze owoce borówki!
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

przy tarasie rosną trawy, kaliny, bukszpany i nasza sosenka (kosodrzewina, wybrana z powodu nazwy: mops :lol: ) -jest z nami ponad 6 lat! i w końcu doczekała się swojego kawałka zieleni

Obrazek

cóż tu więcej dodać? relaksujemy się my :lol:
Obrazek

Yoda (dobra miejscówka pod stołem ;) )
Obrazek

i Jabba :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :P Mona Tak słonecznie dziś u Ciebie :shock: :?: Roślinki wszystkie piękne :roll: A mopsiczki jeszcze piękniejsze :lol: :lol: Jaka mordka siwiutka,kochana :roll: Moje mordki jeszcze czarne.. :lol: Czytałam,że posiałaś maciejke,czy już kwitnie?U mnie już są pączki ;:1
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

moje mopsiki to 10-letnie siwuski, no niestety, Twoje też takie będą.
ja dopiero posiałam swoją maciejkę, oby zdążyła mi jeszcze urosnąć!
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Mona!Zuch dziewczyna no i chłopak też.Piękny projekt,piękny ogródek.Nie martw się nam też część roślin padła,niestety tak już jest ,że wsadzasz do ziemi metodą prób i błędów.Jeśli posadzisz dwa ,trzy razy jakąś roślinę i nie udaje się to zrezygnuj i posadź coś innego.Kawał dobrej roboty zrobiony teraz tylko zabawa w kolory i zapachy.Życzę powodzenia w realizacji marzeń.Będę tu częstym gościem.Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mona po posadzeniu roślinkę trzeba duuuuużo podlewać i często (najlepiej wcześnie rano i wieczorem późniejszym)
poza tym jeśli sadzisz - dobra rada jeśli masz kiepską ziemię - wykop dołek ok 2-2,5 raz większy niż doniczka/bryła korzeniowa kupionej roślinki, podłoże wymieszaj w połowie z ziemią, substratem kupionym dla konkretnej rośliny i w połowie z ziemią z twojego ogrodu (chyba że ziemia bardzo słaba to mieszaj 50% specjalnej dla tej rośliny, 30% ziemi ogrodowej kupionej i 20% ziemi z twojego ogrodu), ta konkretnie dobrana ziemia dla danej rosliny to np. dla wrzosów torf, dla iglaków - podłoże do iglaków etc.
pamiętaj też by wykopana misa na roślinę (ten dołek odpowiedniej wielkości) nie miała zbyt pionowych brzegów oraz gładkich - najlepiej wykopać coś na kształt miski a brzegi podziubać łopatką by miały szpary - unikniemy wtedy zbierania się wody w dołku i topienia rośliny, jeśli twoja ziemia okazałaby się mniej przepuszczalna w danym miejscu
dobrze jest roślinkę przysypać korą lub stosować agrowłókninę - pomaga roślinom się przyjmować ponieważ ogrzewa ziemię co przyspiesza wzrost korzeni

ważne jest bardzo by nie sadzić roślin w gorące dni ani a południe gdy słońce mocno świeci - najlepiej rośliny sadzić w chłodniejsze, pochmurne dni i pamiętać o dobrym podlewaniu przez ok 3-6 tygodni po zasadzeniu (w zależności od gatunku rośliny)

no i dobór gatunku - jeśli np. wiesz że masz gliniastą, ubogą ziemię o skrajnie zasadowym odczynie (pHmetr ogrodniczy kupisz prawie w każdej kwiaciarni) to nie sadź np. hortensji, czy pierisa japońskiego - bo albo się nie przyjmą, albo będą bardzo biedne, chorowite i szybko zginą

jeśli chciałabyś bardzo jakiś gatunek (zwłaszcza te, których sadzonki są drogie) - warto kogoś spytać czy ta roślinka da radę - jeśli nie da rady - może nie ma sensu jej sadzić, a może warto kupić inną, bardzo podobną, która poradzi sobie lepiej :)

to tak ode mnie o sadzeniu - może jakaś informacja się przyda - w razie pytań - pytaj śmiało, pomogę ile będę mogła :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Witam,
najlepiej byłoby, gdybyś zajrzała na stronę internetową o wiciokrzewach, bo jest ich sporo rodzajów. Tam wybierzesz gatunek, kolor i znajdziesz zasady pielęgnacji.
Taki, jak ja mam (niestety nie znam nazwy, dostałam go), przyrasta w roku około 1 metr do 2 metrów, lubi stałą wilgoć, ale nie za mokro. Przycina się go skąpo, tylko niechciane gałązki lub bardzo stare. Ale kiedy od dołu zaczyna być łysy, a tylko wyżej ma liście i kwiaty, trzeba przyciąć mocno dla odmłodzenia (mniej więcej około raz na 4-5 lat).
Jedyny minus - mszyce lubią wiciokrzewy i od czasu do czasu trzeba pryskać, szczególnie, że obok są działki i dużo roślin.
Mój wiciokrzew dostałam w zeszłą jesień, więc dopiero się zadamawia, ale już bardzo go lubię. A dzisiaj wyglada tak:
Obrazek Obrazek Obrazek
To są dopiero pąki kwiatów.
Mój zrzuca liście na zimę pod koniec października, ale są wiciokrzewy zimozielone, stąd moja propozycja, abyś sama zdecydowała jaki rodzaj chcesz.
Pozdrawiam
magdala
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2009, o 23:59

Post »

Mona :D -duży ten Twój kokornak ! Myślę ,że gdybyś postawiła mu drewnianą kratkę prostopadle do siatki od strony największego słońca-byłoby mu chłodniej.
Może wrzuć zdjęcie tego liścia w wątek o rozpoznawaniu chorób i szkodników -ktoś ,kto się zna, na pewno Ci odpowie czy to poparzenie czy co innego .
U siebie wrzuciłam zdjęcia tego dużego kokornaka.
Magda.
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

dianek - dziękuję za rady. to akurat już wiem, ale nadmiar wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodził ;)

ewa2204 - piękny Twój wiciokrzew i dziękuję za informacje! pewnie lepszy byłby zimozielony, poszukam takiego. poszperam jeszcze co stworzy mi szybko zieloną zasłonę. w pobliżu jest osiedle starych domków jednorodzinnych, i tam na ogrodzeniach wszędzie rosną zielone pnącza -część wygląda jak bardzo dzikie. i rosną też jak dzikie :lol:

magdala -dobry pomysł z tą kratką, postaram się mu to wstawić. pogoda jest dla mojego kokornaka łaskawa, i jakoś strasznie ostatnio nie świeci, więc nie ma najgorzej. kratkę jednak zamontuję, bo pewnie byłoby mu lepiej w półcieniu. wczoraj jak świeciło słońce, miał wszystkie liście w kratkę -bo świeci od strony siatki ;)
biegnę do Twojego wątku
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

Mona, jestem pod wrażeniem. Gratuluję smaku. Kamienie i drewno to najpiękniejsze połączenie a do tego zamiłowanie do roslin i mamy "tajemniczy ogród" :lol: Jeszcze raz gratuluję :lol: Jest pieknie
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Mona! Jestem pod dużym wrażeniem Twojego małego ogródeczka - powstał tak szybko i jest tak niesamowicie nowocześnie rozplanowany. Muszę przyznać, że zawsze mi się marzyło żeby otworzyć drzwi i już być w ogródku. Tymczasem mieszkam w bloku, a do ogródka mam kawałek. Może w przyszłości się uda. W tym momencie jestem na etapie ujarzmiania przyrody, co głównie sprowadza się do wykopywania z ziemi korzeni i rożnych wykopalisk. Studiuję też uważnie literaturę ogrodową. Widziałam kiedyś przez przypadek parę programów BBC o ogrodach i naprawdę są one pomocne. Ciekawa jestem w jaki sposób do nich dotarłaś. Są w sieci czy gdzieś na kablówce? Na pewno będęu Ciebie częstszym gościem.
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

no i wczoraj, przypadkiem, nabyłam drogą kupna 1,5 metrowy wiciokrzew przewiercień. zobaczymy jak mu u nas będzie. od razu zlałam go środkiem na mszyce (tych u nas nie brakuje), no ale od wczoraj pada. ciekawe jak się przyjmie.

goha - dziękuję za miłe słowa :)
madziarynka - dziękuję za Twój komentarz i oczywiście zapraszam często. większość programów na kablówkach jest, niestety. ogrodowi najeźdźcy są na tvn style. zamawiam ogród na domo (tego nie mam, ale przyjaciel nagrał nam dwie płyty - w sumie 8 odcinków - jak chcesz, napisz na priva, pan mąż przegra i wyślę). z takimi programami jest tak, że nie można wprost z nich czerpać (w tym drugim najfajniejsze jest jak mówią, jaki jest budżet gospodarzy odcinka: "państwo Cork mają 12 tysięcy euro na zmianę aranżacji ogrodu" :shock: ), ale inspiracją są nieocenioną.

przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie projektowałam ogródka, i w naszym stworzyliśmy około 7 :shock: projektów. i przyznam szczerze, że ostatnią koncepcję zmieniłam pod wpływem "zamawiam ogród".
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Hej Mona!
Jestem pod ogromnym wrażeniem! :shock: Śliczny klejnocik sobie z Małżonkiem sprawiliście. Zazdroszczę.
Oj jak ja bym tak chciała zamówić trawkę gotową i na drugi dzień już ją mieć - ale niestety na 800m^2 gotowej murawy nas nie stać. Trzeba będzie jeszcze trochę popracować aby zielono było.
Pozdrawiam serdecznie, :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”