Żaby, jaszczurki,zaskrońce i inne żyjątka na działce cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żabki, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.II

Post »

Wszyscy Twoi goście godni podziwu no i masz ich bardzo wielu. Przede wszystkim bardzo piękne zdjęcia. Maleńka wstawka: na poprzedniej stronie, w półotwartej skrzynce lęgowej zamieszkała rodzinka kopciuszków a nie jak mylnie piszesz rudzików. Domyślam się, że zmylił Cię ten rudo-czerwony ogon (rudzik ma rdzawą pierś). O przykłady takich właśnie zdjęć prosiłem w wątku o ptakach ("Nasi sprzymierzeńcy - ptaki...").
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Faktycznie.. jak poogladałem zdjęcia w internecie to to raczej będą kopciuszki.
Jakoś zasugerowałem się faktem, że wszyscy sąsiedzi nazywajaje tutaj rudzikami :d.
Dziękuje za poprawkę. Zdjećia oczywiście możan wykorzystać gdzie tylko będą potrzebne.

Podziwiam, że rozpoznałeś to po zdjęciu na którym widac jedynie wystajacy ogon ;:180 ;:180
W tym roku planuję niedaleko budki założyć aparat do zdjęć poklatkowych .. może wyjdzie z tego ciekawy filmik jak się rozwijają młode kopciuszki. Nie pamietam tylko kiedy zaczynają zakładac gniazdo, bo nie chciałbym zrobić tego za wczesnie (aparat ma ograniczona liczbę zdjęc). A widzę, że ptaszki już się kręca w okolicy.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Żeby już za dużo się nie wymądrzać dodam tylko, że prawie identyczny ogonek ma jeszcze tylko pleszka (ale na foto to nie ona). Kopciuszki wracają do nas z "ciepłych krajów" właśnie teraz pod koniec marca - chociaż ja osobiście jeszcze nie widziałem żadnego. Szybko dobierają się w pary i gdzieś w połowie kwietnia powinny być już pierwsze jajeczka.
Może jeszcze zainteresuje Cię taki fakt. Ptaki corocznie budują nowe gniazdo. Więc dobrze by było zajrzeć do tej skrzynki i jeżeli tylko te stare tam jest - usunąć je ! (gniazdo, nie skrzynkę). W przeciwnym wypadku ptaki mogą poszukać innego miejsca - a ja i myślę, że inni też - bardzo chętnie i z przyjemnością pooglądałbym zdjęcia ze "środka", od jajeczek do piskląt.
Mam na balkonie (I piętro) założoną pod sufitem prawie identyczną skrzynkę - jednak gniazdowania już któryś rok z kolei nie mogę się doczekać. Kopciuszki owszem - odwiedzają moją skrzynkę, jednak chyba nie czują się bezpiecznie (za nisko) i zakładają gniazda pod dachem w otworach wentylacyjnych.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten żółw ma szpony jak Freddy Kruger :shock:

Bardzo ładne makro.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze miałem pod dachem przybitą taką zwykłą małą deseczkę na której co roku gniazdowały kopciuszki. 2 lata temu spotkał mnie jednak straszny zawód... bo z jakiegoś powodu wybrały dach sąsiada a nie mój :(.. więc długo nie myśląc zaopatrzyłem się w stosowną budkę i powiesiłem w miejsce deseczki. Co mi sąsiad bedzie moje ptaki podkradał !! hehehhe :P
Podziałało .. w zeszłym roku gniazdowały w mojej skrzynce :D.

Zauważyłem też, że co roku na wiosnę znajdowałem stare gniazdo zrzucone z półeczki więc jakoś tak sam domyśliłem się, że lubią co roku "umeblować" się od nowa. Pomyślałem, że starego gniazda mogą tak łatwo nie wyrzucić ze skrzynki jak z deseczki, więc to stare gniazdo usunąłem jakiś czas temu :D

Aparat mam już przygotowany, miejsca na karcie powinno wystarczyć na jakieś 4000-5000 zdjęć. Zakładam, że od założenia gniazda do wylotu młodych to muszę liczyć jakis 3 miesiące.... czyli jakies 40 zdjęć dziennie powinno się udać zrobić. Moża nawet jakiś fajny filmik z tego wyjdzie - zobaczymy. Aparat ma założną kartę z nadajnikiem WiFi... przy odrobinie szczęścia - o ile aparat załapie mi się w zasięg mojej domowej sieci WiFi - to zdjęcia będzia można na bierząco oglądać on-line.

Martwię się tylko czy dzwięk migawki cykającej co 30-40 minut nie odstraszy ptaków? Aparat , to co prawda nie jest lustrzanka tylko zwyka "małpka"..... ale mimo wszystko wydaje dość głośny dzwięk.
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Co można wyciągnąć z kanału wentylacyjnego okapu?
ptaszka? myszke?
Nietoperka!!! :lol:

Obrazek Obrazek

Skubany wleciał kominem i przeszedł plastikowym kanałem wentylacyjnym około 5m do okapu z którego już nie mógł wyjść z powrotem. Jakaż była niespodzianka jak rozebrałem obudowy okapu i spojrzałem w rure połączeniową. Musiałem go trzymać w ręczniku bo mnie chciał dziabnąć. Co chwile gryzł ręcznik i piszczał przy tym w dość wysokich tonach.

a tutaj filmik z aparatu
http://www.youtube.com/watch?v=gfQmG5niG5s
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja miałem dzisiaj takie niespodziewane odwiedziny:

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Bliźniaki? :D
kiedy się urodziły :>
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Gratuluję Lesioc , znaczy przybędzie małych Forumków.... :uszy ;:224 :;230
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ma w ogrodzie kupę kamieni. Przygotowaną dla jaszczurek, czyli tylko usypaną tak, żeby pomiędzy kamieniami było dużo wolnych przestrzeni. Ostatnio potrzebowałam jeden kamień na rabatkę. "Otworzyłam" kopiec i w środku znalazłam dwóch lokatorów. Jednego małego, który błyskawicznie uciekł (nie wiem co to było, pewnie zwinka) i jedną dużą ropuchę. Ona też spojrzała na mnie obrażonym wzrokiem i ostentacyjnie oddaliła się.
Agata
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Space99 pisze:Bliźniaki? :D
kiedy się urodziły :>
Nie, te bociany to nie do mnie. Moje były kilka miesiecy wczesniej ;).

Ale te najwyraźniej przyniosły małe kopciuszki, które własnie się wylęgły w gnieździe pod naszym dachem :D

Pan Kopciuszek
Obrazek

Pani Kopciuszek
Obrazek

i zgraja małych kopciuszków (ja naliczyłem 5 dzióbków) - jest co karmić :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Antilia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A oto Krysia - tak ją nazwała moja mama, nie zważając na to, że to samiec :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Izabela :)
Antilia i kwiatki :)
Poszukuję stapelii! Jeśli masz, daj znać!
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Ooooo , piękna! Do mnie jeszcze nigdy, aż tak zielona nie trafiła :( :shock: . Czy to aby nie podkolorowana fotka? Obrazek

W tym sezonie jeszcze nie mam jaszczurek, chyba ziąb odstrasza ... a tak by się przydały do walki ze ślimorami ;:14

Na razie tylko jedna śliska istota się ujawniła. Dziwne, że płowa, bo rok temu były same zielone :roll:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”