Moje trudne początki...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu to chyba nie jest keiki... odkąd u mnie jest nie urosło zupełnie, żadnych korzonków... wygląda to jakby otulało pęd. Byłabym jednak rada gdyby tak było :)
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

też mam jednego z pędem w środku i listkiem na nim. Dostałam go od mamy ,która niestety go notorycznie przelewała ale po paru miesiącach wypuścił 2 nowe roślinki i jakby korzonek ale od podstawy. Nie martw się o te bez stożka jak im nie będziesz przeszkadzać nadmiernie to same sobie poradzą :wink:
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

I nie dziwota, że się zakochałaś, gratulacje, piękny faluś. Białe chętnie i długo kwitną.
Pisałaś wcześniej, że chcesz obciąć pęd (ten z listkiem), jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś to dobrze, możesz przyciąć tylko ten kawałek od góry na którym rosły kwiaty, resztę zostaw bo na tej samej łodydze, z któregoś oczka, może przedłużyć pędzik i ponownie zakwitnąć lub wypuści keiki.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak zrobiłam Justysiu :) teraz będę go uważnie obserwować. Keiki mu rośnie ale w innym miejscu ;) trochę winna się czuję, że on taki marniutki :( to mój pierwszy- przelany. Pozostałe coś tam sobie robią, korzonki sobie puszczają, nowe listki. A ten bidny tylko takie malusie keiki.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pierwszy... pewnie nie ostatni... ale tak czy inaczej problem :(

Obrazek

Obrazek

na 100% nie przelany bo dziś pierwszy raz od dwóch tygodni podlałam... Proszę, poóżcie ratować moje storczyki :(

A teraz mój... hmmm... kolejny nowy nabytek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale cudo... widzę, że szybko powiększasz kolekcję. storczyki to bardzo wciągające hobby...
a marszczenie się listków może być skutkiem przesuszenia albo zużywania zbyt dużej ilości soków na kwiaty. on kwitnie teraz? jeśli to było przesuszenie, to po podlaniu liście powinny zesztywnieć.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że to przesuszenie wobec tego. Choć na ściankach doniczek wciąż była rosa...
Już w sklepie słyszałam że wybrałam najpiękiejszy. Nie widać na zdjęciu, ale on jest kremowy, nie biały. Zauważyłam, że ostatnio łatwo się zakochuję :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ten z rózową warżką? ale jest piękny, ma tyle kwiatów i pąków...

a te wiotkie liście to może być przesuszenie. a jak to od kwitnienia, to po przekwitnięciu mu przejdzie. roślina po prostu może wycofywać soki ze starych liści by utrzymać kwiaty.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2011, o 12:56 przez Jovanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto bezzasadny cytat ( poprzednią wypowiedź)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Socurku, też mam ostatnio kłopot z takimi podwiędniętymi liśćmi u kilku falenopsisów :( I nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić :( Z jednej strony boję się je przemoczyć, a z drugiej strony chyba jednak za bardzo przesychają teraz. Dziś moje długo moczyłam, ale nie widzę, żeby się podniosły :(
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Powodem takich przesuszonych liści może być złe podłoże lub słaby system korzeniowy(podgniłe korzonki)- piszę , bo sama miałam taki kłopot. Po przesadzeniu w nowe podłoże z domieszką spagnum liście odzyskały turgor i dziś wyglądają świetnie. Proponuje zajrzeć do doniczki i sprawdzić system korzeniowy i jakość podłoża. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc liście po podlewaniu nie odzyskały sprężystości. Siedzi w korze z domieszką keramzytu. Ale... w przypadku pomarszczonych liści to faktycznie może być spowodoowane korzeniami, bo na początku go przelałam i zgniły. Teraz jeden jest zielny i sprężysty, reszta jest uschięta. Puścil keiki... ale korzeni żadnych nowych nie ma :( co do drugiego falka to liście nie są pomarszczone, tylko wiotkie i leciuteńko żółtawe. Tez za to szaleje z korzeniami tak, że czasem się boję że się nie zmieśći do doniczki :) A dendrobium usechł liść. Co ja robię nie tak?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Socurek a dajesz jakiś nawóz? Może mają za mało odżywek
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold