Orzech włoski - cięcie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lut 2008, o 16:55
Cięcie orzecha
Kiedy i jak wykonuje się cięcie orzecha włoskiego? Póki co, owocuje. Myślę, że ma ok. 5 metrów. Żal mi go, bo gałęzie z jednej strony sięgają prawie ziemi. Nie jestem smakoszem orzechów ale to drzewo jest jedynym, które daje mi cień. Czy są jakieś metody, dzięki którym można stopować jego przyrost?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zupełnie zielona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z-z, jeżeli orzech nie rośnie wśród innych drzew (nie konkurują z nim) to pień ma krótki i gałęzie sięgają ziemi. Jeżeli rośnie między innymi drzewami jego pokrój jest wyższy i szczuplejszy. Generalnie orzech włoski nie lubi cięcia, jeśli już musisz to cięcie wykonuje się na przełomie lipca i sierpnia lub w drugiej połowie zimy. Miejsce cięcia trzeba tak wyprofilować by sie woda na nim nie gromadziła i posmarować pastą funaben lub dendromalem 03PA albo farbą emulsyjną z 2% miedzianem lub z 2% topsinem. Wyczytałam to w "Działkowcu" jakiś czas temu.
-
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Orzech włoski-cięcie
Mam problem z moim 15letnim orzechem włoskim wiem że nie lubi on cięcia ale tak sie rozrósł ze korona jest zacieniona i ma duzo małych orzechów, które są albo puste w środku albo zgnite tylko niektóre są pełne. Wiem, że musze porzerzedzić korone ściąć gałęzie dotykające ziemi, ale nie wiem dokładnie kiedy jedni piszą że w marcu inni, że juz teraz, a ja wole dowiedzieć się od Was kiedy przycinacie orzecha jak jest to konieczne. Dziękuje za informacje i odpowiedź
-
- Justyna0608
- 50p
- Od: 26 mar 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak w ogóle, to nie jest popularne cięcie prześwietlające orzecha(w zasadzioe nigdy o takim nie słyszałem...), to nie jabłoń. U mnie orzechy- wszystkie- są podobnej jakości bez względu na lokalizację na drzewie, a na każdym drzewie inne. Jeżeli nawet te na samym dole, w cieniu, przy ziemi są nieco mniejsze, to nie powód by(jak piszesz) były puste lub zgnite. To może być wina konkretnego drzewa- siewki, jego młodego wieku(15 lat) lub innych czynników- np glebowych czy po prostu choroby.
Przytnij orzecha tylko tak, by ładnie wyglądał.
Przytnij orzecha tylko tak, by ładnie wyglądał.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Słusznie piszesz maryann , że to jest wina konkretnego drzewa. Tak właśnie trzeba traktować sięcie orzechów włoskich. Jedne rosną kilkadziesiąt lat praktycznie bez żadnej ingerencji , inne zagęszczają się nadmiernie . Większość siewek wymaga cięcia tylko sanitarnego. Jeśli zajdzie potrzeba usunięcia połowy korony (np.rujnuje dach , lepiej wiedzieć kiedy to zrobić) . Istnieje jeszcze cięcie ,, na owoc'', ale to dotyczy tylko nielicznych drzew . Nowe odmiany (których niestety w Polsce jeszcze nie ma ) do obfitego owocowania cięcia wymagają i to radykalnego.
Informacji o orzechach w Polsce znajdziesz mało , często sprzeczne . Te które podaję na forum pochodzą z rejonu największych upraw orzechów włoskich na świecie (blisko 60 % światowej produkcji) , czyli ze Stanów Zjednoczonych , plus własne obserwacje. Wybieram zalecenia z naszej strefy klimatycznej . Poza tym z orzechami od urodzenia jestem na ty , Podkarpacie to rejon orzechowy. Pozdrawiam.Stara orzesznica , kozula .
Informacji o orzechach w Polsce znajdziesz mało , często sprzeczne . Te które podaję na forum pochodzą z rejonu największych upraw orzechów włoskich na świecie (blisko 60 % światowej produkcji) , czyli ze Stanów Zjednoczonych , plus własne obserwacje. Wybieram zalecenia z naszej strefy klimatycznej . Poza tym z orzechami od urodzenia jestem na ty , Podkarpacie to rejon orzechowy. Pozdrawiam.Stara orzesznica , kozula .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 paź 2008, o 09:28
Orzech włoski - formowanie i cięcie
Na mojej dzialce wyrósł ogromny orzech włoski, juz za bardzo nam przeszkadza, ale co kogo spytam kiedy i jak ciąć - każdy mówi co innego, jedni -nie ciąć wogole, bo uschnie, drudzy- jesienią , inni - wiosną -- pomózcie