Rośliny doniczkowe uprawa w szkle
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Co do pasiatki, to są tam dwie odmiany, zielona i pstra. Później dosadzę jeszcze marantę, by dodać trochę koloru. Muchołówek niemam, bo niemają co jeść. A najlepsza jest pokrywa, bo można w każdej chwili ją zdjąć, by coś robić. A bliżej okna, przestawić niemogę. Myśę też by dodać inną odmianę Nephrolepsis.
A tak w ogóle, to ostatnio wychodowałem sobie tam kilka Gruboszów, ogólnie, dobre to jest do rozmnarzania.
A tak w ogóle, to ostatnio wychodowałem sobie tam kilka Gruboszów, ogólnie, dobre to jest do rozmnarzania.
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Re: Ogrody w szkle
Dodałem z miesiąc temu Marantę (sadzonka pędowa), bardzo szybko rośnie i ma kolorowe liście
Myślę też od dodaniu Calathei, ale nie wiem, czy nie będzie za dużo tych roślinek.
Myślę też od dodaniu Calathei, ale nie wiem, czy nie będzie za dużo tych roślinek.
Witam,
czytam forum od jakiegoś czasu.. dzisiaj postanowiłam w końcu się zarejestrować ( z czego się bardzo cieszę).
szukam porady na temat roślin "w szkle". Mam takie duże dwa pojemniki i chciałabym tam zrobić mini ogród. Głównym problemem jest znalezienie miniaturowych roślin, może ktoś wie gdzie takie kupić??
Przeszukałam już sieć ale nic ciekawego niestety nie ma. W sklepach terrarystycznych oferują głównie epifity. A ja poszukuje np. mini poproci, krotonów, fittoni.
Będe bardzo wdzięczna za każdą poradę.
Pola
czytam forum od jakiegoś czasu.. dzisiaj postanowiłam w końcu się zarejestrować ( z czego się bardzo cieszę).
szukam porady na temat roślin "w szkle". Mam takie duże dwa pojemniki i chciałabym tam zrobić mini ogród. Głównym problemem jest znalezienie miniaturowych roślin, może ktoś wie gdzie takie kupić??
Przeszukałam już sieć ale nic ciekawego niestety nie ma. W sklepach terrarystycznych oferują głównie epifity. A ja poszukuje np. mini poproci, krotonów, fittoni.
Będe bardzo wdzięczna za każdą poradę.
Pola
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Jakiej wielkości masz te pojemniki?
Cóż, niestety większość "miniaturek", które dostaniesz w sklepach rozrosną się w kilka lat. Aczkolwiek możesz poszukać storczyków, lub zainteresować się mszakami.
Cóż, niestety większość "miniaturek", które dostaniesz w sklepach rozrosną się w kilka lat. Aczkolwiek możesz poszukać storczyków, lub zainteresować się mszakami.
- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj dostałam w prezencie ogród w szkle.
Z roślin, które są w nim posadzone rozpoznałam bluszcz, zielistkę, skrzydłokwiat i chyba kawa.
Moim zdaniem dobór gatunków nie jest zbyt udany, wszystkie są silnie rosnące.
Ładnie ten ogródek wygląda, więc chciałabym trochę się nim pocieszyć zanim rośliny wylądują w doniczkach.
Mam pytanie, czy ciąć już, czy jeszcze trochę poczekać
- ARHIZ
- 500p
- Kontakt:
Niestety takie prezenty często wyglądają dobrze krótko po zakupie. Proponuję rozsadzić do doniczek.
A ja obecnie trzymam w pudełku po jogurcie widliczkę.
A ja obecnie trzymam w pudełku po jogurcie widliczkę.
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Las w szkle -> Grzyb
Nagle z dnia na dzień wyrósł mi taki oto piękny grzybek Jest to zamknięta kompozycja lasu w szkle, zastanawiam się czy taki grzyb jest szkodliwy ? Z chęcią bym go zostawiła ,bo cieszy moje oko, lecz jeśli jest szkodliwy to go eksmituję.
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Rośliny doniczkowe uprawa w szkle
Odswieżę temat, bo właśnie reanimuję moje stare terra i chcę tam zrobić ogród ;)
Proszę o sugestie co by tam można było wpakować A co jest małe do 30cm, nie trujące i szybko rośnie. Jeszcze jak będzie kolorowe to już wogole bajka
Mam bluszcza, ligustry variegaty, kawałek bazyli, reo, szukam trzykrotek i myślę nad niedośpianem.
Proszę o sugestie co by tam można było wpakować A co jest małe do 30cm, nie trujące i szybko rośnie. Jeszcze jak będzie kolorowe to już wogole bajka
Mam bluszcza, ligustry variegaty, kawałek bazyli, reo, szukam trzykrotek i myślę nad niedośpianem.