Pokrzywka brazylijska, koleus blumego(Plectranthus scutellarioides) uprawa w domu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Coleuski lubią światło , ale tylko rozproszone / mają wówczas lepsze wybarwienie liści /. U mnie najlepiej rosły w półcieniu . Ziemia w doniczce powinna być stale wilgotna, ale nie "zalana" , roślina szybko więdnie gdy brakuje jej wody , ale znowu jej nadmiar może uszkodzic korzenie i pędy .
Ja swoje koleuski sadziłam do ziemi ogrodniczej wymieszanej z piaskim . Wszędzie czytałam , że powinno się nawozić co dwa tygodnie , ja swoje dokarmiałam raz w miesiacu .
Pokrzywka jest jednoroczną rośliną , ale jesienią możesz pobrać z niej szczepki . Ukorzenia się łatwo wystarczy gałązke z 2-3 liśćmi coleuska wstawić do wody i po kilkunastu dniach ma wypuszczone już korzonki .
W przypadku colusków ważne jest uszczykiwać ich kwiatostany , roślina wówczas lepiej rośnie .
Ja swoje koleuski sadziłam do ziemi ogrodniczej wymieszanej z piaskim . Wszędzie czytałam , że powinno się nawozić co dwa tygodnie , ja swoje dokarmiałam raz w miesiacu .
Pokrzywka jest jednoroczną rośliną , ale jesienią możesz pobrać z niej szczepki . Ukorzenia się łatwo wystarczy gałązke z 2-3 liśćmi coleuska wstawić do wody i po kilkunastu dniach ma wypuszczone już korzonki .
W przypadku colusków ważne jest uszczykiwać ich kwiatostany , roślina wówczas lepiej rośnie .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Barbarka... nie mogę się z Tobą zgodzić Coleusy nie są to rośliny jednoroczne.
Są wieloletnie tyle, że starzejąc się tracą swój ładny wygląd. Jednak wystarczy go odmładzać i przycinać a będzie oczy cieszył.
A to mój trzylatek po przycięciu tydzień temu. Jak widać już odrasta
Są wieloletnie tyle, że starzejąc się tracą swój ładny wygląd. Jednak wystarczy go odmładzać i przycinać a będzie oczy cieszył.
A to mój trzylatek po przycięciu tydzień temu. Jak widać już odrasta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alfa masz racje . Wiem , że można odmładzać koleuski i wówczas może być uprawiany jako roślina wieloletnia . Ja wole jednak pobrać z rośliny matecznej sadzonkę i mieć nową młodszą roślinę .
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
Piękne są Też mam ich sporo
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona - zbierać, czy nie?
Paprykarzu, chyba masz ochotę na eksperyment? W sklepach bywają nasiona koleusów, to znaczy, że nie rozmnażają się wyłącznie wegetatywnie Ja bym spróbowała, gdy po przekwitnięciu kwiatków (kłosy z niebieskich, małych, grzbiecistych kwiatuszków na szczytach łodyg) ściemnieją już zielone miniowocki. Zawsze jest szansa, że zawierają nasiona, chodzi o to, żeby dać im dojrzeć! I tu lezy pies pogrzebany nie spodziewam się, żeby te ciepłolubne roślinki wydawały nasiona w ogródku, już prędzej te trzymane w domu na parapecie. A większość znanych mi osób usuwa kwiatostany koleusa, bo strasznie śmiecą po domuA mozna zbierac nasiona? Jak? Kiedy? Moje koleusy w ogrodzie wlasnie kwitna.
Coleus Canina
Czy ktos slyszal o coleusie canina i jego odstraszajacym wlasciwosciom na koty? A moze inne koleusy tez dzialaja?
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.