Storczyki - bee i moja nimi fascynacja
- bee
- 100p
- Od: 12 sie 2008, o 07:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki - bee i moja nimi fascynacja
Reanatko, balkon można zacienić montując najzwyklejszą roletkę bambusową na 2 haczykach. Podciągasz ją do góry lub opuszczasz wtedy kiedy chcesz , a przez nią kiedy świeci słońce przechodzi sporo światła. Łatwe to do zamontowania i obsługi, a na zimę z haczyków można zabrać żeby się nie brudziła.
Nesuniaaa, rośliny doświetlam jedną świetlówką Fluora przeznaczoną do roślin a drugą zwykłą Philips o ciepłej barwie. Numerów widma teraz Ci nie napisze , bo nie pamiętam ale to najzwyklejsza taka z Nomi dla uzupełnienia Fluory. Niektóre miniaturki rosną przy tych świetlówkach cały rok i kwitną , więc śmiem twierdzić ,że widmo jest odpowiednie.
Roślin w domu na parapetach nie doświetlam niczym.
Paphiopedilum ang thong - miniaturowe paphio długo i corocznie kwitnie, niedawno skończył kwitnienie.
Phragmipedium Hanna Popow x bessae- tego już nie mam , poległ.
Nesuniaaa, rośliny doświetlam jedną świetlówką Fluora przeznaczoną do roślin a drugą zwykłą Philips o ciepłej barwie. Numerów widma teraz Ci nie napisze , bo nie pamiętam ale to najzwyklejsza taka z Nomi dla uzupełnienia Fluory. Niektóre miniaturki rosną przy tych świetlówkach cały rok i kwitną , więc śmiem twierdzić ,że widmo jest odpowiednie.
Roślin w domu na parapetach nie doświetlam niczym.
Paphiopedilum ang thong - miniaturowe paphio długo i corocznie kwitnie, niedawno skończył kwitnienie.
Phragmipedium Hanna Popow x bessae- tego już nie mam , poległ.
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jejku, dziękuję Ci za podpowiedź, nawet nie przyszło mi do głowy takie rozwiązanie
Paphiopedilum ang thong jest niesamowite, szkoda że Phragmipedium Hanna Popow x bessae poległ, bo był niesamowity.
Pozdrawiam :P
Paphiopedilum ang thong jest niesamowite, szkoda że Phragmipedium Hanna Popow x bessae poległ, bo był niesamowity.
Pozdrawiam :P
- bee
- 100p
Ano poległ, bo lubi mieś wodę w doniczce prawie cały czas a ja mam tendencję do zasuszania roślin i nie wytrzymał na przemian suszy i zalewania. Może kiedyś jak będzie okazja do tej krzyżówki wrócę, ponieważ dosyć chętnie u mnie kwitła.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Ale cuda... Nie przepadam za Paphiopedilami i podobnymi, ale takie (i jeszcze bellatulum i concobellatulum) bardzo mi się podobają. Phragmipedium ma cudny kolor i jest bardzo ciekawy.
- bee
- 100p
Paph.bellatulum mam ale nie chce mi zakwitnąć. W ogóle darzę sympatią jedynie sekcję Brachypetalum i ich krzyżówki.
- Storczykowa
U mnie Paphiopedila w ogóle nie chcą kwitnąć, mam same Phalaenopsis i Vanda. Masz jakieś botaniczne Phalaenopsis?
- bee
- 100p
Nie nie mam, niezbyt je lubię ponieważ mają małe kwiaty. Mam jedynie ich krzyżówki.Storczykowa pisze: Masz jakieś botaniczne Phalaenopsis?
- Storczykowa
A jakie masz Phal.? Phal. hybrydy są moje ulubione, ale uwielbiam też Vandy (wielkokwiatowe hybrydy).
Beato, oglądnęłam cały Twój wątek. Piękne kwitnienia
Widać, że storczyki to Twoja wielka miłość i pasja. Pewnie nie raz skorzystamy z porad...
Chętnie tu będę zaglądać
Widać, że storczyki to Twoja wielka miłość i pasja. Pewnie nie raz skorzystamy z porad...
Chętnie tu będę zaglądać
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- bee
- 100p
Art, to zapraszam
Storczykowa, na nie za bardzo darzę sympatią vany. Osobiście źle mi się kojarzą.
To moje ostatnie kwitnienie, krzyżówka Lc. Angel Love x Mini Purple x C. harrisoniana
Storczykowa, na nie za bardzo darzę sympatią vany. Osobiście źle mi się kojarzą.
To moje ostatnie kwitnienie, krzyżówka Lc. Angel Love x Mini Purple x C. harrisoniana
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Piękne kwitnienie
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczna ta krzyżówka Lc. Angel love x Mini Purple x C. harrisoniana
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj tak...zwłaszcza, że jestem na kupnie katlejki...piękna