Wiśnia kosmata (C. tomentosa) - Nanking cherry
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wisienka kosmata- Nanking cherry
Hej. A jakiego rodzaju szczepienie stosujesz? Może się też skuszę .seedkris pisze:Za podkładkę robi ałycza.
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wisienka kosmata (C. tomentosa) - Nanking cherry
Szczepiłem na przedwiośniu na stosowanie i w rozszczep. Wisienka ma pewną przypadłość, łatwo podlega chorobom grzybowym i to niezależnie czy jest na własnych korzeniach czy szczepiona na ałyczy. Forma pienna wygląda zjawiskowo w czasie kwitnienia.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- ewi13
- 10p - Początkujący
- Od: 12 lis 2021, o 10:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja posadziłam na jesieni 2022 wisienkę kosmatą Efimkę i Biały ninja. Chciałabym spróbować w tym roku chociaż po jednym owocu z każdego krzaka Kupiłam je w formie szczepionej.
- seedkris
Sąsiedzi dopytywali o taką podkładkę pod śliwy. Pozbierałem pestki z pod krzewu jak śnieg zszedł i wsadziłem do doniczki. Teraz zaczynają wschodzić. Owoce wisienki są smaczne ale drobne, takie tylko dla dzieci lub na nalewki.
- ewi13
- 10p - Początkujący
Odmiany, które kupiłam rzekomo mają mieć nieco większe owoce ok 2cm, czy rzeczywiście i jaki w tym udział pestki mam nadzieję się przekonać w tym roku
- seedkris
Jak zaowocują daj znać i podziel się spostrzeżeniami.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 25 cze 2023, o 16:55
Re: Wiśnia kosmata (C. tomentosa) - Nanking cherry
Ja mam dwie Orient na pniu, szczepione chyba na ałyczy, bo rosną jak szalone, chyba mają ambicję dosięgnąć do pięciu metrów. Mam też jedną Efimkę, na razie malutką, bo ona dla odmiany rośnie wolno. Wszystkie regularnie łapią moniliozę, więc bez pryskania nie da rady.
Owoce malutkie, to fakt, ale pyszne. W tym roku jest ich mało, może z powodu zimnej wiosny, bo kosmatki bardzo wcześnie kwitną.
Owoce malutkie, to fakt, ale pyszne. W tym roku jest ich mało, może z powodu zimnej wiosny, bo kosmatki bardzo wcześnie kwitną.
- ewi13
- 10p - Początkujący
Małe podsumowanie odnośnie moich wisienek kosmatych Efimki i Biały ninja. Wisienki w pierwszym roku zakwitły ale nie jakoś spektakularnie:) Biały ninja kwitł na biało, więc odmianowo się zgadza, niestety nie zawiązał owoców. Efimka kwitła na różowo, zawiązała, uwaga!, jeden owoc:) Także miałam kiepską grupę badawczą. Owoc dorósł do 1,8cm, w smaku był kwaskowaty, ale chyba go za wcześnie zerwałam, bo chciałam uprzedzić ptaki:( Udział pestki był dość duży, miała ok 1cm. Troszkę mnie to rozczarowało, ale ciężko oceniać roślinę po jednym owocku, zaraz po posadzeniu w pierwszym roku owocowania. Zobaczymy co pokaże ten sezon.
Przeczytałem, że nasiona Prunus tomentosa wymagają stratyfikacji. Czy wystarczy jak teraz wysieję je do małych doniczek, a podczas zimy odbędzie się naturalna stratyfikacji i na wiosnę zaczną kiełkować? Gdybym miał teraz robić stratyfikację w lodówce to raczej niezbyt dobrym pomysłem byłoby kiełkowanie na jesień.