Sosnowo-azaliowy zakątek
Z sosenek mam małą kolekcję - oprócz trzech największych pinus sylvestri (pospolitych), mam pinus sylvestri fastigiatę, sosnę czarną green rocket, czarną odmianę nana, czarną piramidalis piękną sosnę żółtą, sosnę macopin, himalajską, gęstokwiatową umbraculiferę, kilka kosodrzewin pumilo, mops i przebarwiajacego sie na złoto w okresie zimowym ophirka, poluję jeszcze na oculus draconi i winter gold, marzy jki się także drobnokwiatowa glauca i gęstokwiatowa pendula. Z iglaków mam tez kilka różnych cisów i dwie szydlice japońskie (kryptomerie). Sosenki rosną w oczach - w tym roku kilka postanowiłem zagęścić skracajać im przyrosty. Sosny sa boskie:)
Pablo witaj
Świetny ten twój ogród.Bardzo podoba mi się ten "falujacy"trawnik...na lekkim brzegu.
Napisz czy sami planowaliście i realizowaliście wasz ogród?Jeśli tak to mistrzostwo
Świetny ten twój ogród.Bardzo podoba mi się ten "falujacy"trawnik...na lekkim brzegu.
Napisz czy sami planowaliście i realizowaliście wasz ogród?Jeśli tak to mistrzostwo
Magdalena pozdrawia
Zapraszam do ogrodu
Zapraszam do ogrodu
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pablo kurczę to kawał niezłej kolekcji !
i masz moją ulubioną Pinus wallichiana !! (sosna himalajska ;)) boska jest ! jak podrośnie to wygląda jak wielki zielony miś do przytulania
no i umbraculifery zazdroszczę...
sosny mają jedną wadę - sa potwornie drogie
a drobnokwiatową glaucę mam w szkółce w pracy u siebie... 350 zł :/ fakt - spora jest.. ale cena powalająca... przynajmniej mnie - studentkę :/
a sosnę karłową 'glauca' widziałeś ? też jest rewelacyjna ! albo sylvestris 'globosa virdis' - tylko nigdzie jej znaleźć nie mogę
i masz moją ulubioną Pinus wallichiana !! (sosna himalajska ;)) boska jest ! jak podrośnie to wygląda jak wielki zielony miś do przytulania
no i umbraculifery zazdroszczę...
sosny mają jedną wadę - sa potwornie drogie
a drobnokwiatową glaucę mam w szkółce w pracy u siebie... 350 zł :/ fakt - spora jest.. ale cena powalająca... przynajmniej mnie - studentkę :/
a sosnę karłową 'glauca' widziałeś ? też jest rewelacyjna ! albo sylvestris 'globosa virdis' - tylko nigdzie jej znaleźć nie mogę
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Sosnę glaucę chciałem bardzo kupić, znalzałem nawet w małej szkólce na wsi za 130 zł taką półtora metrową i mocno się zastanawiałem , sylvestri "globosa virdis " mam pod nosem w centrum ogrodniczym koło domu - faktycznie jest fajnym puchatym iglakiem - ale z wiekiem chyba rzadzieje i z tego co wiem dorasta do jakiś 2 metrów i rośnie bardzo wolno a cena jest dosć wysoka ( u mnie taka do kolan kosztuje ok 100 zł). Pochwalę sie za to najnowszym zakupem - zdobyłem Oculus Draconi - wydatek nie był mały ale jest pięna - zdjecie zrobie dzisiaj to sie pochwalę:)
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ooooo
Draconi już zazdroszczę !
powiem Ci że znalazłam niezłego sprzedawce na allegro - ma dość tanie sosenki i świerki karłowe - oczywiście wszystko szczepione, ceny od 40-125 zł tak mniej więcej
no i ma ciekawe okazy
Draconi już zazdroszczę !
powiem Ci że znalazłam niezłego sprzedawce na allegro - ma dość tanie sosenki i świerki karłowe - oczywiście wszystko szczepione, ceny od 40-125 zł tak mniej więcej
no i ma ciekawe okazy
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Pablo w takim razie gratuluję ogrodu tym bardziej, że wszystko sami zaplanowaliście.Przepięknie u was.Proszę o więcej fotek
Magdalena pozdrawia
Zapraszam do ogrodu
Zapraszam do ogrodu
Witam i przedstawiam kolejne zdjęcia, zrobione po oststniej burzy, która na szczęście nie wyrządziła szkody roślinom; bażyny przez rok porządnie się rozrosły
Żurawki - zwłaszca czerwona też mają się świetnie
A wiesiołki misuryjskie (ukochane kwiaty mojej żony) naprawdę zachwycają zwłaszcza wieczorami
Żurawki - zwłaszca czerwona też mają się świetnie
A wiesiołki misuryjskie (ukochane kwiaty mojej żony) naprawdę zachwycają zwłaszcza wieczorami
Mam trzy modrzewie ale żaden nie miał jeszcze szyszek Pięknie to wygląda
Magdalena pozdrawia
Zapraszam do ogrodu
Zapraszam do ogrodu