Jakie pomidory uprawiać w gruncie, a jakie w szklarni ?
W tym roku będę po raz pierwszy w ogóle wysiewała pomidorki. Uwielbiam koktajlowe więc stawiam właśnie na takie ;)
Kupiłam odmianę typu cherry o nazwie Cherolla. W opakowaniu jest tylko 12 nasionek. Mam nadzieję, że wzejdą ;)
Do jakiej ziemi je wysiać? Uniwersalnej ze sklepu?
Czy po wysianiu mogą stać w łazience? Bo tam jest najcieplej, ale ciemno.
Jak uzyskać nasionka z pomidorka? Wysuszyć go wcześniej? Czy po prostu wydłubać i wysuszyć same nasiona?
Kupiłam odmianę typu cherry o nazwie Cherolla. W opakowaniu jest tylko 12 nasionek. Mam nadzieję, że wzejdą ;)
Jak uzyskać nasionka z pomidorka? Wysuszyć go wcześniej? Czy po prostu wydłubać i wysuszyć same nasiona?
pozdrawiam
M.
M.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mary nie możesz hodować sadzonek pomidorków w ciemnej łazience.Mary pisze:W tym roku będę po raz pierwszy w ogóle wysiewała pomidorki. Uwielbiam koktajlowe więc stawiam właśnie na takie ;)
Po wykiełkowaniu potrzebują dużo światła i obniżonej temperatury, aby nie 'wybiegły'.
Drugie pytanie dotyczy nasion z pomidorków, które urosną u Ciebie.
Otóż tak jeżeli nie jest to odmiana F1 to możesz sama sobie zebrać nasionka.
Weź jeden z pierwszych 'dorodnych' pomidorków zaznacz na krzaku i trzymaj go tam tak długo dopóki nie odpadnie sam.
Chodzi o to aby bardzo dobrze nasiona dojrzały.
Następnie wyjmij je z miąższu wypłucz i wysusz ale nie w pełnym słońcu.
Mariolu, nie wyraziłam się jasno ;)
Chciałabym je trzymać w łazience dopóki nie wykiełkują. Jak zaczną kiełkować - do pokoju na okno (---> nie za zimno od szyby i parapetu???) Trudno jest mi stworzyć im odpowiednie warunki w mieszkanku, a nie chcę z nich rezygnować.
Jeśli chodzi o zebranie nasion, to są to pomidorki kupione na gałązkach w sklepie - wczoraj je kupiłam.
A te które kupiłam - jest to odmiana F1 - więc zebrać nasionek nie mogę? Dlaczego?
Chciałabym je trzymać w łazience dopóki nie wykiełkują. Jak zaczną kiełkować - do pokoju na okno (---> nie za zimno od szyby i parapetu???) Trudno jest mi stworzyć im odpowiednie warunki w mieszkanku, a nie chcę z nich rezygnować.
Jeśli chodzi o zebranie nasion, to są to pomidorki kupione na gałązkach w sklepie - wczoraj je kupiłam.
A te które kupiłam - jest to odmiana F1 - więc zebrać nasionek nie mogę? Dlaczego?
pozdrawiam
M.
M.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mary będzie w sam raz, ponieważ gdy będą miały za ciepło i za mało słonka to za bardzo się wyciągną sadzonki.Mary pisze:Chciałabym je trzymać w łazience dopóki nie wykiełkują. Jak zaczną kiełkować - do pokoju na okno (---> nie za zimno od szyby i parapetu???) Trudno jest mi stworzyć im odpowiednie warunki w mieszkanku, a nie chcę z nich rezygnować.
Hejka,
i ja nabralam ochoty na pomodorki koktajlowe, wiec zaraz polece do sklepu!
będę je hodowala w mieszkaniu i potem moge je miec w doniczce na parapecie lub na tarasie. Jakiej wielkosci powinna byc doniczka?
Mieszkam w duzym miescie. Czy ze wzgledu na spaliny samochodowe powinnam je howowac w mieszkaniu czy moge na tarasie? Jakie jest wasze zdanie?
dynia
i ja nabralam ochoty na pomodorki koktajlowe, wiec zaraz polece do sklepu!
będę je hodowala w mieszkaniu i potem moge je miec w doniczce na parapecie lub na tarasie. Jakiej wielkosci powinna byc doniczka?
Mieszkam w duzym miescie. Czy ze wzgledu na spaliny samochodowe powinnam je howowac w mieszkaniu czy moge na tarasie? Jakie jest wasze zdanie?
dynia
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26